Rita de Jong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rita de Jong
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Rita de Jong
Geboortedatum 12 maart 1965
Geboorteplaats Meerkerk
Lengte 1,80 m
Gewicht 72 kg
Sportieve informatie
Discipline roeien
Onderde(e)l(en) twee zonder/dubbel
vier zonder/dubbel
acht met stuurvrouw
Club R.S.V.U. Okeanos
Olympische Spelen 1992, 1996
Medailles
Portaal  Portaalicoon   Sport

Rita de Jong (Meerkerk, 12 maart 1965), is een Nederlandse voormalig roeister. Ze vertegenwoordigde Nederland op verschillende grote internationale wedstrijden. In 1994 won ze de wereldtitel op het onderdeel vier zonder stuurvrouw. Tweemaal nam ze deel aan de Olympische Spelen, maar won bij die gelegenheden geen medaille.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

In 1992 maakte ze op 27-jarige leeftijd haar olympische debuut als roeister bij de Olympische Spelen van Barcelona. De roeiwedstrijden in Barcelona werden gehouden op een roeibaan in het Estany de Banyoles op circa 130 km van het olympisch dorp. Op het onderdeel dubbel-twee werd ze met haar roeipartner Marie-José de Groot in de eliminaties derde. Via de halve finale, waar ze met 6.14,90 vijfde werden, plaatste ze zich voor de "kleine finale". Daar werden ze vierde in 7.10,62 en behaalde zodoende een tiende plaats overall.

Vier jaar later op de Olympische Spelen van Atlanta nam ze deel aan de acht met stuurvrouw. De roeiwedstrijden werden gehouden op Lake Lanier, 88 kilometer noordoostelijk van Atlanta. Via de eliminaties (6.32,71) en de herkansing (6.08,85) plaatste de vrouwenacht zich voor de finale. Met een tijd van 6.31,11 finishte de Nederlandse ploeg op een zesde plaats. De finale werd gewonnen door de Roemeense ploeg, die in 6.19,73 over de finish kwam.

De Jong studeerde bewegingswetenschappen en was aangesloten bij de Roeivereniging van Studenten aan de Vrije Universiteit 'Okeanos' in Amsterdam.

Titels[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wereldkampioene vier zonder stuurvrouw - 1994

Palmares[bewerken | brontekst bewerken]

roeien (twee zonder stuurvrouw)[bewerken | brontekst bewerken]

roeien (dubbel twee)[bewerken | brontekst bewerken]

roeien (vier zonder stuurvrouw)[bewerken | brontekst bewerken]

roeien (dubbel vier)[bewerken | brontekst bewerken]

roeien (acht met stuurvrouw)[bewerken | brontekst bewerken]