Roar Ljøkelsøy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roar Ljøkelsøy

Roar Ljøkelsøy (Orkdal, 31 mei 1976) is een Noorse schansspringer.

In het begin van zijn carrière kon Ljøkelsøy geen aansluiting vinden bij de wereldtop en zat hij voortdurend in de achterste regionen, of kon hij incidenteel tot de middenmoot doordringen. De schansspringer die gezien wordt als één van de meest technische springers met een vloeiende vlieglijn, won zijn eerste World Cup-wedstrijd pas op 27-jarige leeftijd op 25 januari 2003.

Tijdens de seizoenen 2003-2004 en 2004-2005 presteerde hij veel constanter en op een veel hoger niveau. Uiteindelijk zou hij beide seizoenen afsluiten als tweede in de World Cup achter Janne Ahonen. In 2003-2004 kwam hij slechts 10 punten tekort om Ahonen af te troeven, nadat hij maar liefst zeven van de laatste elf World Cup-wedstrijden had weten te winnen. In 2004 werd hij in Planica individueel wereldkampioen skivliegen. In hetzelfde toernooi wist hij met zijn teamgenoten Tommy Ingebrigtsen, Bjørn Einar Romøren en Sigurd Pettersen ook de landenwedstrijd in het skivliegen te winnen.

Tijdens het WK schansspringen in 2005 won hij de zilveren medaille op de hoge schans en de bronzen medaille op de lage schans. Zijn verste sprong ooit sprong hij in Planica in maart 2005, toen hij maar liefst tot een afstand van 230,5 meter kwam.

Vierschansentoernooi 2006[bewerken]

Op 29 december 2005 eindigde hij tijdens de eerste wedstrijd van het Vierschansentoernooi 2006 op de tweede plaats achter Janne Ahonen, maar nog voor Jakub Janda. Hiermee heeft hij uitzicht om tijdens de komende drie wedstrijden te blijven strijden om zijn allereerste overwinning in het Vierschansentoernooi. Tijdens de tweede wedstrijd op nieuwjaarsdag in Garmisch-Partenkirchen eindigt Ljøkelsøy echter als vijfde en presteerden zijn concurrenten beter. Hierdoor zakte hij naar een vierde plaats in het algemeen klassement. In de derde wedstrijd in Innsbruck eindigt hij opnieuw op de vijfde plaats. Hij klom echter wel op naar de derde plaats in het klassement aangezien Matti Hautamäki jammerlijk faalde met slechts een 15e plaats. Tijdens de laatste wedstrijd in Bischofshofen eindigde hij op de derde positie achter de twee leiders in het klassement. Hiermee verdedigde hij zijn derde plaats in het klassement met succes.

WK Skivliegen 2006[bewerken]

Op 13 en 14 januari 2006 legde Ljøkelsøy beslag op zijn tweede wereldtitel skivliegen in zijn carrière. Al op de eerste dag nam hij in Bad Mitterndorf de leiding in het klassement nadat hij de eerste twee sprongen het verst had gesprongen. Tijdens de tweede dag kwam hij niet meer in gevaar, maar bevestigde hij zijn klasse door wederom twee perfecte sprongen af te leveren. De eerste kwam 190,0 meter ver, de tweede ruim over de 200 meter, namelijk 207,5 meter. Hierdoor bestond er geen twijfel en was Ljøkelsøy de absolute nummer één met een zeer ruime voorsprong op de concurrentie. Her podium werd gecompleteerd door Andreas Widhölzl en Thomas Morgenstern.

Olympische Winterspelen 2006[bewerken]

Ondanks dat Ljøkelsøy's voorkeur ligt op de grotere schansen, boekte hij zijn beste individuele resultaat op de Spelen op de kleine K90-schans. Hierop werd hij achter zijn landgenoot Lars Bystøl en de Fin Matti Hautamäki derde en eiste daarmee de bronzen medaille voor zich op. Op zijn favoriete grote schans, de K120-schans draaide hij eveneens mee in de top, maar viel dit keer net buiten de medailles door als vierde te eindigen. Samen met het Noorse team won hij echter toch nog een tweede bronzen medaille in de teamwedstrijd.

Logo van de Olympische Spelen Goud Zilver Brons Logo van de Olympische Spelen
0 0 2

Externe link[bewerken]