Robert Ley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Robert Ley
Robert Ley (1933)
Robert Ley (1933)
Algemeen
Geboortedatum 15 februari 1890
Sterfdatum 25 oktober 1945
Geboorteplaats Niederbeidenbach
Plaats van overlijden Neurenberg (zelfmoord)
Functie
Zijde Vlag van Duitsland Duitse Rijk
Speciale functie Leider van het Deutsche Arbeitsfront
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Dr. Robert Ley (Niederbeidenbach, 15 februari 1890Neurenberg, 25 oktober 1945) was een Duits nazi-politicus.

Ley studeerde scheikunde. In 1924 werd hij lid van de NSDAP (nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij). In 1932 werd hij tot Rijksdaglid gekozen. Na de machtsovername van Adolf Hitler werd Ley benoemd tot leider van het Deutsche Arbeitsfront (DAF), de enige nog toegestane vakbond. Als leider van het Arbeidsfront leidde hij een weelderig bestaan. Veel van zijn taken moesten door anderen vervuld worden omdat hij door zijn alcoholisme vaak verstek liet gaan. Bezeten door fanatisme en alcohol behoorde Ley tot de uiterst radicale vleugel binnen de NSDAP die tot het einde wilde doorvechten.

Naar Ley's ideën werden tot 1935 partij-scholen (zogenaamde „Ordensburgen“) voor jonge mannen gebouwd, onder andere Ordensburg Sonthofen en Ordensburg Vogelsang in de Eifel.

Eind 1944 steunde hij de oprichting van de Weerwolven, de Duitse guerrilla's die achter de geallieerde linies zouden moeten vechten. Na de capitulatie werd hij gearresteerd. Hij verhing zichzelf in Neurenberg, waar hij terecht stond tijdens het Proces van Neurenberg.

Wikiquote Wikiquote heeft een collectie Engelse citaten gerelateerd aan: Robert Ley