Robert Rossen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Robert Rossen
graf
Volledige naam Robert Rosen
Geboren 16 maart 1908
Overleden 18 februari 1966
Geboorteland Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Robert Rossen (New York, 16 maart 1908Hollywood, 18 februari 1966) was een Amerikaans filmregisseur.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd voor zijn films All the King's Men en The Hustler genomineerd voor in totaal vijf Academy Awards, zonder er één te winnen. Meer dan vijf andere filmprijzen werden hem daadwerkelijk toegekend, waaronder een Golden Globe voor beste regisseur (voor All the King's Men).

Rossen werd in zowel 1951 als 1953 opgeroepen om een verklaring af te leggen voor het House Committee on Un-American Activities. Hij maakte tijdens de eerste gelegenheid gebruik van zijn zwijgrecht, maar werd daarop op de Hollywood blacklist geplaatst op verdenking van communistische sympathieën. Na twee jaar zonder werk in de filmindustrie werd Rossen opnieuw opgeroepen. Ditmaal gaf hij toe dat hij van 1937 tot en met 1947 lid was geweest van de CPUSA. Daarbij noemde hij de namen van 57 anderen die volgens hem communist waren of geweest waren. Hij werd vervolgens van de zwarte lijst gehaald en kon weer aan het werk.

Rossen kreeg met echtgenote Sue drie kinderen, actrice Carol Eve, zoon Steven en dochter Ellen. Laatstgenoemde gaf hij een rolletje als Amytis in het door hemzelf geschreven, geregisseerde en geproduceerde Alexander the Great. Steven schreef het scenario van de in 1976 verschenen film Trial by Combat.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Als regisseur[bewerken | brontekst bewerken]

Als (mede)schrijver[bewerken | brontekst bewerken]

Als (co)producent[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Robert Rossen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.