Robert Zuidam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Robert Zuidam
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 23 september 1964Bewerken op Wikidata
Geboorteplaats GoudaBewerken op Wikidata
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Robert Zuidam (Gouda, 23 september 1964) is een Nederlands componist.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Zuidam studeerde compositie aan het Rotterdams Conservatorium bij Philippe Boesmans en Klaas de Vries van 1984 tot 1989. Vervolgens was hij in 1989 Composition Fellow bij het Tanglewood Music Center in de Verenigde Staten, waar hij les had van Lukas Foss en Oliver Knussen.

Voor de compositie Fishbone kreeg Zuidam in Tanglewood in 1989 de "Koussevitzky Composition Prize". Ook kreeg hij een Leonard Bernstein Scholarship waardoor hij het jaar erna opnieuw naar Tanglewood kon. Een aantal keer werden composities van Zuidam gespeeld op het Festival for Contemporary Music, waarna hij in 1999 naar Tanglewood terugkwam als Artist in Residence, daarbij financieel ondersteund door de Velmans Foundation. In opdracht van Tanglewood componeerde hij een opera 'Rage d'amours' dat daar in 2003 in première ging. En ander opdrachtwerk, een pianoconcert voor de Amerikaanse meesterpianist Emanuel Ax, is in 2015 in wereldpremière gegaan. Voor het RIAS Kammerchor in Berlijn werkt de componist aan een 'Berliner Chorbuch' dat medio 2014 ten doop zal worden gehouden.

In het voorjaar van 2010 trad Rob Zuidam aan Harvard University in de Verenigde Staten op als Erasmus Visiting Professor met als leeropdracht de eigentijdse muziek in Nederland.

Composities[bewerken | brontekst bewerken]

Zuidam schreef werken voor orkest, ensembles, piano en andere solo-instrumenten. Het grootste deel van zijn composities zijn vocale werken. Enkele van zijn bekendste werken:

Zijn stukken werden uitgevoerd door onder andere het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Residentie Orkest, het Ensemble Modern (Duitsland), de London Sinfonietta, Asko Schönberg, het Nederlands Kamerkoor, solisten als Elliott Fisk en Peter Serkin, en dirigenten als Reinbert de Leeuw, Oliver Knussen, Ingo Metzmacher, Peter Ruzicka, Stefan Asbury en Richard Dufallo.

Bron en externe link[bewerken | brontekst bewerken]