Robin Givens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Robin Givens
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 27 november 1964
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Robin Simone Givens (New York, 27 november 1964) is een Amerikaans actrice. Ze debuteerde op het witte doek in 1978 in de verfilming van de musical The Wiz.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Givens vader Rueben verdween uit haar leven toen ze nog een kind was, waarna ze opgroeide met haar moeder Ruth en haar jongere zusje. Vanaf haar tiende volgde ze lessen op de American Academy of Dramatic Arts in New York. Na een rolletje als edelfigurant in The Wiz, speelde ze zeven jaar later in 1985 een eenmalige gastrol als vriendin van Theo Huxtable in The Cosby Show. Vanaf dat moment verscheen ze minimaal eens per jaar in televisieseries en/of (televisie)films.

Givens trouwde op 7 februari 1988 met Mike Tyson, maar scheidde op 14 februari 1989 weer van hem. Op 22 augustus 1997 gaf ze opnieuw het jawoord aan haar tweede echtgenoot, haar tennisleraar Svetozar Marinkovic. Ook van hem scheidde ze een jaar later. In oktober 1999 kreeg ze met tennisprof Murphy Jensen een zoon. Dit was Givens tweede zoon, nadat ze een jaar eerder een jongen adopteerde.

In 2007 bracht Givens een boek uit, getiteld Grace Will Lead Me Home.

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Givens behoorde nooit tot de vaste cast van een televisieserie, maar verscheen in een aanzienlijk aantal titels in meerdere afleveringen. Zo verscheen ze meer dan eens in onder andere Head of the Class (7x), Courthouse (11x) en House of Payne (3x). Daarnaast acteerde ze van 1989 tot en met 2008 in twaalf televisiefilms.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

televisiefilms niet vermeld

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Givens poseerde in 1994 in het septembernummer van Playboy, waarvan ze tevens de omslag sierde (de reportage met Givens verscheen in de Nederlandse editie een maand later).