Rock Steady Crew

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Rock Steady Crew is een hiphopgroep opgericht in New York in 1977 met als vaste kern Jimmy D en Jojo. Ze werden bekend met het populariseren van break dance.

Rock Steady Crew is opgericht in de Bronx. Aanvankelijk scoorde de groep nog niet, maar de doorbraak kwam in 1981 toen Rock Steady Crew gevraagd werd voor een optreden op het Lincoln Center Outdoors. Dit optreden werd op televisie uitgezonden en leverde de groep een hoop publiciteit op.

In de winter van 1982 kreeg de Rock Steady Crew de kans op te treden met groepen als Bow Wow Wow en Afrika Bambaataa. Hierna werd de groep bekend in heel New York en snel daarna ook buiten de stad. Samen met enkele andere hiphop groepen, graffiti-artiesten en dj's nam de Rock Steady Group deel aan de Roxy Tour, de eerste hiphop tournee. Deze tour bracht ze onder meer naar het Europese vasteland. De Britse koningin vroeg de Rock Steady Crew op te treden op een benefietconcert op de Royal Variety Performance.

Door deze optredens kreeg de Rock Steady Crew een platencontract aangeboden. Hun single Hey you (The Rock Steady Crew) (met zangeres Daisy Castro, alias Baby Love[1]) werd een wereldwijde hit en was in Nederland op vrijdag 21 oktober 1983 Veronica Alarmschijf op Hilversum 3 en werd een nummer 1-hit in de destijds drie landelijke hitlijsten op de nationale publieke popzender (Nederlandse Top 40, Nationale Hitparade en de TROS Top 50). In de Europese hitlijst op Hilversum 3, de TROS Europarade, werd de 10e positie behaald.

Ook in België behaalde de plaat een nummer 1-notering in zowel de voorloper van de Vlaamse Ultratop 50 als de Vlaamse Radio 2 Top 30. In Wallonië werd géén notering behaald.

Verder behaalde de plaat in het Verenigd Koninkrijk de 6e positie in de UK Singles Chart, de 5e positie in Ierland en Nieuw-Zeeland, de 2e positie in Zweden, de 6e in Duitsland en de 33e positie in Australië.

Van de single werden meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Vanwege een wurgcontract bij de platenmaatschappij die de creatieve vrijheid van de groep inperkte, kwam de groep op een dood spoor terecht.

Alhoewel de groep nooit formeel uit elkaar is gegaan, gingen de leden enkele jaren elk hun eigen weg. Eind jaren 80 begon de groep weer samen met producer Q-Unique. De groepsleden speelden in 1991 in een musical (So, What Happens Now?) over hiphop. Deze musical kreeg lovende kritieken. In 1992 speelde de groep voor onder andere president George H.W. Bush op de Kennedy Center Honors.

Jaarlijks wordt een Rock Steady Crew Anniversary bijeenkomst gehouden waar stilgestaan wordt bij de geschiedenis van de hiphop en overleden hiphoppers worden herdacht. Vanwege hun pioneerswerk voor de hiphop worden de leden van de Rock Steady Crew ook jaarlijks geëerd.

Anno 2023 treedt de groep nog steeds regelmatig op. Ook zijn ze erg actief in het werven van fondsen voor goede doelen en is de groep bezig met het opzetten van de Rock Steady Foundation. De Rock Steady Foundation wil kinderen in achterstandsbuurten door middel van danslessen en andere activiteiten op het rechte pad houden. Ook zal de Rock Steady Foundation zich inspannen voor het behoud van de hiphopcultuur.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Hey you (The Rock Steady Crew) 1983 29-10-1983 1(4wk) 12 Veronica Alarmschijf Hilversum 3 / Nr. 1 Nationale Hitparade / Nr. 1 TROS Top 50