Borsjtsj

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rode bietensoep)
Borsjtsj
Een bord borsjtsj met smetana (zure room)
Land Oekraïne
Hoofdingrediënt(en) Rode bieten, smetana
Serveertemperatuur Warm of koud
Type Soep
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken
Op andere Wikimedia-projecten

Borsjtsj (Nederlandse en Oekraïense uitspraak: [bɔrʃtʃ]), onofficieel ook gespeld als borsjt, borscht of borsh, (Jiddisch: באָרשט; Pools: barszcz; Russisch: борщ, borsjtsj) is een soep uit de Oekraïense keuken,[1][2][3] gemaakt van rode bieten en veel gegeten in Slavische landen, met name in Oekraïne, Polen, Rusland en Wit-Rusland. Het werd in juli 2022 door de UNESCO erkend als een oorspronkelijk Oekraïens gerecht.[4]

Borsjtsj behoort tot de groentesoepen. Het wordt gemaakt van rode biet, ui, runder- of varkensbouillon met vlees en smetana (een Oost-Europese variant van zure room). Deze basisingrediënten kunnen worden aangevuld met kool, wortelen, dille en knoflook.

Er bestaan twee basisvarianten: warme en koude borsjtsj. De warme variant wordt het meest gegeten. De koude variant wordt onder andere gegeten door Asjkenazische Joden en is in de Verenigde Staten kant-en-klaar in supermarkten te koop.

Bereiding[bewerken | brontekst bewerken]

Borsjtsj wordt op verschillende manieren klaargemaakt. De soep wordt bereid uit vlees- of botbouillon. De beste manier om een bouillon klaar te maken, is het vlees of bot niet in water te koken, maar in kvas. Borsjtsj is een dikke soep, die per portie niet meer dan een half kopje bouillon mag bevatten. Rode biet is het belangrijkste ingrediënt, omdat het zorgt voor de smaak, het aroma en de kleur van de soep. Aardappelen, witte kool en paprika worden in de bouillon gekookt.

Bij het opdienen van borsjtsj wordt een klodder smetana toegevoegd. In Rusland heeft men de gewoonte er enkele fijngeprakte hardgekookte eieren bij te geven. Ook een paar in dunne sliertjes gesneden augurken (zuur of zoetzuur) kunnen erbij worden geserveerd.

Gelijkaardige soepen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Sjtsji (Russisch: щи)
  • Kapoestnitsa (Russisch: капустница)
  • Groene borsjtsj (Russisch: зелёный борщ)

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Schultze, Sydney (2000). Culture and Customs of Russia. Greenwood Publishing Group. pp. 65–66. ISBN 978-0-313-31101-7.
  2. Marks, Gil (2010). "Borscht". Encyclopedia of Jewish Food. Hoboken: John Wiley & Sons. pp. 196–200. ISBN 978-0-470-39130-3.
  3. Lee, Alexander (augustus 2018). "From Russia with Borscht". History Today. 68 (8). Gearchiveerd op 22 mei 2023.
  4. In de 'soepoorlog' met Rusland is Oekraïne aan de winnende hand. RTL Nieuws (2 juli 2022). Gearchiveerd op 10 augustus 2022.