Rode flamingo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rode flamingo
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
foto J.Folmer Wash DC Zoo juni 2003
foto J.Folmer Wash DC Zoo juni 2003
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Phoenicopteriformes (Flamingo's)
Familie: Phoenicopteridae (Flamingo's)
Geslacht: Phoenicopterus
Soort
Phoenicopterus ruber
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen Rode flamingo op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rode flamingo op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De rode flamingo[2] (Phoenicopterus ruber), ook wel grote flamingo[3], Caraïbische flamingo[3] of Cubaanse flamingo[4] genoemd, is een flamingosoort die voorkomt in het Caraïbische gebied en de Galapagoseilanden. In het Santuario de Fauna y Flora Los Flamencos in de gemeente Manaure in het Colombiaanse departement La Guajira komen veel rode flamingo's voor.

Kenmerken[bewerken]

Het enige kenbare verschil tussen beide seksen is, dat mannetjes groter zijn dan de vrouwtjes. Aan elke poot bevinden zich vier tenen met daartussen zwemvliezen, waardoor de vogels niet zo gemakkelijk weg kunnen zakken in de modderige ondergrond. Flamingo's zijn van nature wit. Het voedsel (algen en kleine kreeftjes) zorgt voor de roze kleur. De algen bevatten het stofje carotenoïde. Het lichaam maakt van dit stofje de roze kleur. Deze roze kleur komt in de veren terecht en daarom zijn de flamingo's roze. De rode flamingo wordt ongeveer 1,2 tot 1,45 m in lengte en weegt 2 tot 4 kg.[5]

Leefwijze[bewerken]

Om voedsel te zoeken, trekken ze vaak hele einden naar water, rijk aan kleine kreeftachtigen en algen. Net als alle andere flamingo's voedt hij zich door met zijn kop ondersteboven in het water te lebberen. Zijn snavel bevat een filtermechanisme waarmee hij in het water zwevend voedsel eruit zeeft.

Broedende rode flamingo

Voortplanting[bewerken]

De rode flamingo broedt onder andere in de zoutpannen van Bonaire in een kolonie, met geboetseerde nesten vlak bij elkaar. Rode flamingo's leggen slechts één ei. De broedtijd is 27 tot 31 dagen.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties