Rodrigues (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rodrigues
Eiland van Mauritius
Locatie
Land Mauritius
Eilandengroep Mascarenen
Locatie Indische Oceaan
Coördinaten 19° 43′ ZB, 63° 25′ OL
Algemeen
Oppervlakte 108 km²
Inwoners
(2000)
38,349
Hoofdplaats Port Mathurin
Lengte 18 km
Breedte 6,5 km
Hoogste punt Mont Limon (398 m)
Detailkaart
Kaart van Rodrigues
Mascarenen naast Madagaskar, Rodriguez is het meest oostelijk van de drie
Foto's
Vlag van Rodrigues
Vlag van Rodrigues
Grazende geiten op Rodrigues
Grazende geiten op Rodrigues

Rodrigues (of Rodriguez) is een eiland van de Mascarenen en behoort bij Mauritius. In 1996 woonden er 35.000 mensen. De spreektaal is voornamelijk Mauritiaans creools.

Rodrigues werd in 1528 ontdekt door de Portugees Diogo Rodrigues. Het eiland ligt ongeveer 560 km ten oosten van Mauritius, in het midden van de Indische Oceaan. De oppervlakte is 109 km² en het eiland is omringd door een koraalrif. De hoofdstad is Port Mathurin.

Tijdens de 18de eeuw probeerden de Fransen het eiland te ontwikkelen. Zij voerden de Afrikaanse slaven aan, de voorouders van de huidige bevolking. In 1809 kwam het eiland in Engelse handen en werd de slavernij afgeschaft. In 2002 werd het eiland een autonoom onderdeel van Mauritius dat op zijn beurt reeds in 1968 zelfstandig is geworden.

Dieren[bewerken | brontekst bewerken]

Op het eiland leefde vroeger de aan de dodo verwante Rodriguessolitaire, maar die stierf uit in de achttiende eeuw. In die periode stierven ook nog andere vogelsoorten op Rodrigues uit, waaronder de Rodriguesspreeuw (Necropsar rodericanus) en de Rodriguespapegaai (Necropsittacus rodericanus).

De Rodriguesvleerhond is een endemische vleermuis die zeer ernstig bedreigd wordt.

Zeiler[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Japanse inval zeilde Cornelis Christiaan Vanderstar (1915-2014) met twee vrienden van Java naar Rodrigues, dat toen een Brits eiland was.[1]

Zie de categorie Rodrigues van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.