Roger Blanpain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Roger Blanpain (Geraardsbergen, 5 november 1932) is professor emeritus arbeidsrecht aan de Katholieke Universiteit Leuven, gewezen decaan van de rechtsfaculteit aldaar, gewezen senator, voorzitter van de VRG-alumni (Alumnivereniging van het Vlaams Rechtsgenootschap), erevoorzitter van de Internationale Vereniging voor Arbeids- en Sociale Zekerheidsrecht, General Editor van de International Encyclopaedia of Laws en Editor van de IEL Labour Law and Industrial Relations.

Blanpain volgde klassieke humaniora aan het Sint-Catharinacollege in Geraardsbergen, studeerde daarna rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven en behaalde ook de titel Master of Arts aan de Columbia University in New York. Blanpain werd vervolgens gewoon hoogleraar aan de faculteit rechtsgeleerdheid van de Katholieke Universiteit Leuven en doceerde aan universiteiten in Duitsland, Amerika, Frankrijk en Japan.

Van 1987 tot 1989 zetelde Blanpain voor de Volksunie in de Senaat.

Daarnaast voert Blanpain in tal van maatschappelijke debatten het woord. Zo pleit hij onder andere voor een algemeen rookverbod in de horeca.

In 2008 verscheen zijn autobiografie, getiteld "Wat kan ik voor u doen?".

Hij is geassocieerd lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten sinds 1992 en gewoon lid sinds 1996. Hij nam het erelidmaatschap op in 2007.

Externe link[bewerken]