Roger Keyes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roger Keyes
Roger Keyes in uniform op 43-jarige leeftijd
Roger Keyes in uniform op 43-jarige leeftijd
Geboren 4 oktober 1872
Punjab
Overleden 26 december 1945
Buckingham
Land/partij Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Onderdeel Marine
Rang Admiraal
Leiding over HMS Opossum (1898–1899)
HMS Hart en HMS Fame (1899–1900)
HMS Bat (1901)
HMS Sprightly (november 1902)
HMS Venus (januari 1908–1910
HMS Centurion (1916 – juni 1917)
Dover Patrol (oktober 1917 – januari 1918)

Roger John Brownlow Keyes (Fort Tundiani te Punjab, 4 oktober 1872Buckingham, 26 december 1945) was een Brits admiraal.

Bij de marine[bewerken]

Als zoon van een militair uit een groot gezin ging hij op twaalfjarige leeftijd bij de Royal Navy. In 1890 nam hij deel aan expedities tegen slavenhandel in Oost-Afrika. Na wat omzwervingen over de wereld, vocht hij rond de eeuwwisseling bij de Bokseropstand. In 1905 moest hij getuigen over het Doggersbank-incident.

Eerste Wereldoorlog[bewerken]

De Eerste Wereldoorlog begon hij als commandant van een aantal onderzeeboten op de Noordzee. Vervolgens was hij betrokken bij de Slag om Gallipoli. Aan het einde van de oorlog was hij betrokken bij de bestrijding van U-boten en bij de organisatie van de blokkades van Zeebrugge en Oostende. Zie hievoor: de Aanval op de haven van Zeebrugge, de eerste- en de tweede aanval op de haven van Oostende. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg hij een eretitel en werd hij een baronet.

Lagerhuis[bewerken]

Drie jaar nadat hij gestopt was bij de marine werd hij verkozen tot parlementslid van het Lagerhuis voor de Conservatieve Partij. Hij pleitte voor meer investeringen in de marine.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

In de Tweede Wereldoorlog ging hij zich weer met marinezaken bemoeien, na de inval van nazi-Duitsland in Noorwegen. Hierna werd hij commandant van de commando's. Na de commando's verlaten te hebben, werd hij in zijn laatste levensjaren als Baron van Zeebrugge en Dover lid van het Hogerhuis.