Rogier Bernard I van Foix

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roger Bernard I van Foix
-1188
Graaf van Foix
Periode 1148-1188
Voorganger Roger III
Opvolger Raymond Roger
Vader Roger III van Foix
Moeder Jimena van Barcelona

Roger Bernard I van Foix (- november 1188), bijg. de Vette, was een zoon van graaf Roger III van Foix en van Jimena van Barcelona. In 1148 volgde hij zijn vader op als graaf van Foix.

Terwijl zijn voorouders en voorgangers steeds de zijde van de graven van Toulouse hadden gekozen, koos Roger Bernard het kamp van Barcelona, vermoedelijk door zijn verwantschap aan dit huis via zijn moeder. In 1151 trad hij toe tot een coalitie die door zijn schoonvader Raymond Trencavel, burggraaf van Carcassonne, Albi en Béziers, tezamen met Guilhem VII van Montpellier en zijn oom Raymond Berengarius IV van Barcelona gevormd werd tegen graaf Raymond V van Toulouse. De coalitie werd in 1153 verslagen en Roger Bernard trad niet toe tot de coalitie die in 1159 tegen Toulouse gevormd werd. Tot twee keer toe (in 1149 en in 1163) restitueerde hij goederen aan de kerk van Saint-Antonin in Pamiers. Hij deed ook schenkingen aan de abdij van Boulbonne, waar hij na zijn dood begraven werd.

In 1185 trad hij opnieuw toe tot een verbond met zijn neef Roger II Trencavel, Guilhem VIII van Montpellier, Bernard IV van Comminges, Hendrik II van Engeland en Alfons I van Aragón tegen Toulouse. Hij nam deel aan verschillende raids in Toulousain. Alfons I van Aragón stelde hem vervolgens aan tot gouverneur van Provence.

Huwelijken en kinderen[bewerken]

Hij huwde in 1151 met Cecilia Trencavel, dochter van Raymond I en van Adelheid, en werd de vader van:

  • Roger († 1182)
  • Raymond Roger († 1223), zijn opvolger,
  • een dochter, in 1262 gehuwd met Arnold Willem van Marquefave.

Hij had vermoedelijk nog een dochter Geraldessa, gehuwd met burggraaf Bernard van Fezenzaguet.