Roltrap naar de maan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roltrap naar de maan
Studioalbum van Klein Orkest Vlag van Nederland
Uitgebracht 1985
Genre Nederpop
Label(s) Polydor
Producent(en) Cees Schrama
Chronologie
1984
Later is al lang begonnen
  1985
Roltrap naar de maan
  1987
Het beste van Klein Orkest
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Roltrap naar de maan is een album uit 1985 van de Nederlandstalige popgroep Klein Orkest. Het album is gericht op kinderen. Het won in 1986 een Edison. Enkele nummers werden ook uitgevoerd in het kinderprogramma Sesamstraat. Het album stond zeven weken op plaats 47 in de albumlijst.[1]

Tracks[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Titel Duur
1. De leugenaar 2.40
2. De step 2.18
3. Dag spin 3.26
4. Leuk is raar 2.47
5. Alleen en in z'n eentje 1.34
6. De kinderverslinder 2.45
7. Leve het nijlpaard 2.48
8. De ballade van de dood 4.22
9. Ze ziet me niet 3.37
10. Buikpijn 2.04
11. De dromedaris 3.33
12. Roltrap naar de maan 5.01

De titels De leugenaar, Roltrap naar de maan, en Leve het nijlpaard kwamen ook uit als single.

Musici[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1995 - Roltrap naar de maan, Nederlandse kinderliedjes vanaf 1950 voor kleine en grote mensen, samengesteld door Hilde Scholten. In deze bundel, een bloemlezing met kinderliedjes, zijn ook de teksten van Roltrap naar de maan, Leve het nijlpaard en Buikpijn opgenomen.
  • 2001 - Leve het nijlpaard, een bundel van alle kinderliedjes van Harrie Jekkers en Koos Meinderts. Niet alleen de teksten van Roltrap naar de maan zijn in deze bundel te vinden, maar ook bijvoorbeeld de teksten van alle liedjes die het duo voor Kinderen voor kinderen schreef.
  • 2008 - De ballade van de dood, een prentenboek met illustraties van Piet Grobler. Dit prentenboek werd bekroond met een Zilveren Griffel.
  • 2017 - Roltrap naar de maan, een prentenboek met alle kinderliedjes die Harrie Jekkers en Koos Meinderts voor het Klein Orkest schreven. Met onder andere De Leugenaar, Leve het nijlpaard en De ballade van de dood. Het laatste gedicht werd door Harrie Jekkers voorgedragen in DWDD.

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • De hoes is getekend door Annette Fienig, een tekenares die met tekstschrijver Koos Meinderts is getrouwd.
  • Op de achterkant van de L.P. zijn er jeugdfoto's van de bandleden te zien.
  • In de theatervoorstelling Twee maal drie kwartier van Harrie Jekkers, Léon Smit en Chris Prins uit 1988 bracht het trio de liedjes Alleen en in z'n eentje en De ballade van de dood ten gehore. De tekst van het lied Alleen en in z'n eentje week wel een beetje van de studioversie af; er werd een kort couplet aan het einde toegevoegd met de tekst: Daar loopt-ie alleen naar huis in z'n eentje / Zijn lichaam nog kleiner dan zijn tas / Daar loopt-ie alleen te dromen in z'n eentje / De jongen die ik was.
  • In de voorstelling Het verhaal achter de liedjes van Harrie Jekkers en Koos Meinderts, bracht Jekkers het liedje De leugenaar ten gehore.
  • Klein Orkest had een nummer getiteld Stappen met dezelfde melodie als die van Ze ziet me niet, maar met een afwijkende melodie bij het refrein. Van het nummer Stappen is nooit een studioversie opgenomen, maar is alleen live gespeeld. Een opname hiervan staat op de cd die bij de bundel Achter de duinen van Harrie Jekkers en Koos Meinderts hoort. Stappen had volgens Harrie Jekkers de selectie voor de albums Het leed versierd en Later is al lang begonnen net niet gehaald.