Roma Downey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Roma Downey (Derry (Noord-Ierland), 6 mei 1960) is een Ierse actrice. Ze is het best bekend in de rol van engel in de serie Touched By An Angel.

Biografie[bewerken]

Roma Downey wordt geboren in Derry City als Rosemary Downey. Haar naam is afkomstig van haar beide grootmoeders Rose en Mary. Ze werd geboren in het samengestelde gezin van Patrick en Maureen Downey met vijf kinderen de vader van Roma had voor zijn huwelijk al vier kinderen wanneer zijn eerste vrouw stierf. De vader en moeder van Roma hadden met elkaar al twee kinderen toen Roma geboren werd, ze is de jongste van het gezin. Als kind leerde Roma piano spelen en deed ze aan Ierse volksdans. Roma ging als kind naar een katholieke school waar haar vader leerkracht was. De moeder van Roma Maureen stierf aan een hartinfarct wanneer Roma tien jaar oud was. Het was niet eenvoudig om als kind op te groeien in Noord-Ierland als lid van een katholieke minderheidsgroep in de jaren 70. Haar familie werd meer dan eens slachtoffer van de problemen. Roma Downey heeft ook persoonlijk Bloedige Zondag meegemaakt, (op zondag 30 januari 1972, werd er een illegale mensenrechten optocht gehouden, waarbij het Britse leger op de demonstranten begon te schieten en er dertien mensen werden vermoord, sommige van die slachtoffers kende Downey persoonlijk) het is een van de bloedigste gebeurtenissen in de recente geschiedenis van Ierland. Op aanmoediging van haar vader volgde Roma Downey les aan de Brighton Art College in Engeland Ze studeerde schilderkunst maar kwam tot de vaststelling dat ze de studierichting drama veel leuker vond. Nadat ze afgestudeerd was ontmoette ze regisseur/leraar Roy Grant. Grant overtuigde Downey dat ze met haar talent les moest gaan volgen aan de London Drama School. Maar Roma kreeg geen studiebeurs, waarop Grant en nog twee andere leerkrachten geld samen legde om haar studie te betalen. Daarop ging ze naar Londen. In 1985 terwijl ze op de Londense school zit sterft haar vader, die haar niet heeft zien afstuderen en een bachelor graad halen. Ook kreeg Roma de meest beloftevole student award. Ze speelde in klassiekers van Shakespeare en Shaw. Maar de audities waren niet altijd succesvol, zo werd Roma geweigerd voor een Ierse reclame voor zeep omdat ze niet Iers genoeg klonk. Roma Downey heeft het Amerikaans staatsburgerschap gekregen op 29 april 2005.

De droom van Hollywood[bewerken]

Kort na het overlijden van haar vader, vlucht Downey samen met een Amerikaanse klasgenoot (Leland Orser) naar Rome, om er te huwen. Samen met haar echtgenoot verhuist ze naar New York City. Eens aangekomen in Amerika, toerde ze rond in het land met de beroemde Dublin Abbey Players, waar ze in het stuk Playboy of the Westeren World speelde, en werd genomineerd voor de Helen Hayes Best Actress Award in 1991. Het huwelijk hield echter geen stand en Downey scheidde van haar echtgenoot in 1989. Door de scheiding wilde Downey terug naar Ierland keren, wanneer ze gecontacteerd wordt door Rex Harrison, voor een vertolking in zijn The Circle, dat opgevoerd zou worden op Broadway. Downey aanvaardt de aanbieding, en besluit om in Amerika te blijven. Na de productie van The Circle werkt Downey voor een periode van 2 jaar niet meer op een podium, en werkte ze als vestiaires in een restaurant in Manhattan, terwijl ze audities bleef doen.

Doorbraak[bewerken]

Haar doorbraak kwam er met de 4-delige miniserie A Woman Named Jackie de serie gaat over het leven van de beroemdste First Lady van de Verenigde Staten Jacqueline Kennedy Onassis Roma Downey dacht dat dit haar grote doorbraak zou betekenen. Na de opnames van de vierdelige serie wist niemand wie Jackie Kennedy vertolkt had. Haar echte doorbraak zou Downey kennen in 1994, toen ze het script in handen kreeg van de serie Touched By An Angel. Roma Downey was rond dezelfde periode ook gecast geweest voor de vertolking van Xena in de serie Xena: Warrior Princess Het was een bewust morele keuze van Downey om voor het script van een engel te kiezen in plaats van een krijgsvrouw. De rol van Xena betekende de doorbraak van de Nieuw-Zeelandse actrice Lucy Lawless.

Huwelijk en kinderen[bewerken]

Roma Downey heeft 1 dochter Reilly Marie uit haar huwelijk met producer David Aspaugh. Het huwelijk van het stel werd in 1994 ingezegend door Downey's Touched By An Angel-collega-actrice Della Reese. Het stel scheidde in 1998. Roma Downey trouwde in 2007 met de Amerikaanse mediatycoon Mark Burnett. Opnieuw werd de huwelijksplechtigheid geleid door Della Reese.

Muzikale carrière[bewerken]

Naast een acteercarrière is Roma Downey ook bezig met muziek, ze heeft in totaal twee albums uitgebracht met typische Ierse muziek.

  • Healing Angel dat uitgebracht werd op 14 september 1994.
  • Castles of Gold dat uitgebracht werd op 12 maart 2002.
  • Practical Praying: Using The Rosary To Enhanse Your Life Downey weigerde voor dit werk betaald te worden, en gaf de opdracht gever en auteur van het boek + CD John Edward om haar verdienste te schenken aan de liefdadigheid organisatie voor kinderen met een gelaatsafwijking Open Smile waarvan Downey voorzitster is.

Roma Downey, auteur van kinderboeken[bewerken]

Naast acteren heeft Roma Downey in samenwerking met tekenaar Justine Gasquet een kinderboek geschreven, dat gaat over familie en familie waarden getiteld Love Is a Family

De Roma Downey interieur lijn[bewerken]

Naast acteren, schrijven, en muziek heeft Roma Downey ook haar eigen productielijn van interieur artikelen, Downey houd zich ook bezig met het ontwerpen van juwelen, ze heeft haar eigen juwelenlijn.

Externe link[bewerken]