Romy Schneider

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Romy Schneider
Romy Schneider (1971)
Romy Schneider (1971)
Algemene informatie
Geboortenaam Rosemarie Magdalena Albach-Retty
Geboren 23 september 1938
Overleden 29 mei 1982
Land Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Romy Schneider, pseudoniem van Rosemarie Magdalena Albach, (Wenen, 23 september 1938 - Parijs, 29 mei 1982) was een Oostenrijks actrice, die doorbrak met de vertolking van de rol van Elisabeth van Oostenrijk in Ernst Marischka's filmcyclus Sissi.

Levensloop[bewerken]

Ze was de dochter van Magda Schneider en Wolf Albach-Retty, die beiden ook acteur waren. Omdat haar moeder Duitse was en Wenen tijdens haar geboorte bij Duitsland hoorde, kreeg Romy ook de Duitse nationaliteit. Haar grootmoeder Rosa Albach-Retty was eveneens een actrice.

Alhoewel de Sissi-films haar wereldberoemd maakten, kwam Schneider nooit meer van het suikerzoete imago van die rol af. Met beide handen nam ze het aanbod om te acteren in de nogal zwaarmoedige film Christine aan. Tijdens de opnamen in 1958 kreeg ze een relatie met haar medeacteur, de Fransman Alain Delon en trok met hem naar Parijs. Ze werkte daar o.a. met Luchino Visconti en Orson Welles. Hoewel ze door het publiek nog steeds als Sissi gezien werd, betekende deze carrièrewending wel de ontsnapping aan haar imago. Via Frankrijk kwam ze in 1964 in Hollywood, waar ze samen met Jack Lemmon in Good Neighbor Sam speelde en in 1965 in What's New, Pussycat met Woody Allen.

Het graf van Romy Schneider en haar zoon David in Boissy-sans-Avoir (Yvelines, Frankrijk)

In 1964 eindigde haar relatie met Delon, waarna ze een zelfmoordpoging ondernam. Later speelde ze nog met hem in La Piscine (1969) en in het historisch drama The Assassination of Trotsky (1971).

In 1966 trouwde ze met Harry Mayen. In datzelfde jaar werd hun zoon, David geboren. Haar huwelijk met Mayen liep in 1975 ook op de klippen. Op de dag na de echtscheiding trouwde ze met haar privésecretaris Daniel Biasini. Later dat jaar werd dochter Sarah Magdalena geboren. Niettemin was ze niet erg gelukkig en raakte ze in deze periode aan de drank en nog later aan de drugs.

Haar favoriete tegenspeler was Michel Piccoli. Met hem speelde ze onder meer in La Voleuse (1969), het tragisch drama Les Choses de la vie (1969), Le trio infernal (1974) en haar laatste speelfilm La passante du Sans-Souci.

In 1981 kwam er nog meer rampspoed in haar leven. De scheiding van Biasini werd gevolgd door het verongelukken van haar zoon David. Hij werd op 5 juli gespiest op een hek toen hij naar beneden viel tijdens een klimpartij bij het huis van de ouders van Biasini.

Niet lang na de première van La passante du Sans-Souci (op 14 april 1982 in Frankrijk), werd ze dood in haar woning in Parijs aangetroffen, een overdosis slaappillen zou de oorzaak zijn geweest maar later werd dat ontkracht en was de doodsoorzaak een hartaanval. Ze werd begraven op de begraafplaats van Boissy-sans-Avoir. Haar zoon David rust in hetzelfde graf.

Filmografie[bewerken]

Theater[bewerken]

  • 1961 'Tis a Pity She's a Whore, 1626
  • 1962 De meeuw

Tentoonstelling[bewerken]

Literatuur[bewerken]

Externe links[bewerken]