Ronald Aylmer Fisher

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ronald Aylmer Fisher
Sir Ronald Aylmer Fisher
Ronald Aylmer Fisher
Algemene informatie
Land Verenigd Koninkrijk
Adellijke titel Knight Bachelor
Geboortedatum 17 februari 1890
Geboorteplaats East Finchley
Overlijdensdatum 29 juli 1962
Overlijdensplaats Adelaide
Doodsoorzaak darmkanker
Begraafplaats St Peter's Cathedral
Wijze van overlijden natuurlijke dood
Werk
Beroep wiskundige, geneticus, statisticus, astronoom, bioloog
Werkveld statistiek, genetica
Werkgever(s) University College London, Rothamsted Research, Universiteit van Adelaide, Universiteit van Cambridge, Rugby School
Functies president of the Royal Statistical Society
Leerlingen George W. Snedecor
Promovendi Mary Frances Lyon, C.R. Rao, Joseph Oscar Irwin, J. Henry Bennett, Walter Bodmer, D. J. Finney, Joseph Oscar Irwin, Alan Robert George Owen, J. Henry Bennett
Studie
School/universiteit Universiteit van Cambridge, Harrow School, Gonville and Caius College
Promotor James Jeans, F. J. M. Stratton
Religie
Religie Anglicaanse Kerk, anglicanisme
Familie
Echtgenoot Ruth Eileen Guinness
Kinderen George Fisher Fisher
Persoonlijk
Woonplaats Verenigd Koninkrijk
Talen Engels
Diversen
Lid van Royal Society, Deutsche Akademie der Wissenschaften Leopoldina, Kungliga Vetenskapsakademien, Pauselijke Academie voor de Wetenschappen, American Academy of Arts and Sciences, American Philosophical Society, National Academy of Sciences, Royal Statistical Society
Prijzen en onderscheidingen Fellow of the Royal Society, Copley Medal (1955),[1] Royal Medal (1938), Darwin Medal (1948),[2] Darwin-Wallace Medal (1958),[3] Croonian Medal and Lecture (1953), Knight Bachelor
Nominaties Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde (1953)
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Ronald Aylmer Fisher (East Finchley (Londen), 17 februari 1890Adelaide (Australië), 19 juli 1962) was een Britse wetenschapper op het gebied van de statistiek, evolutietheorie en erfelijkheidsleer. Hij legde samen met Sewall Wright en J.B.S. Haldane de basis van de populatiegenetica, wat later zou uitmonden in de Moderne Synthese van de evolutionaire biologie.

Fisher werd geboren in Londen op 17 februari 1890. Hij begon zijn studie wiskunde en sterrenkunde in Cambridge in 1909 en behaalde een graad in wiskunde en natuurkunde in 1912. In april van dat jaar publiceerde hij al een artikel over wat nu de "methode van de grootste aannemelijkheid" (maximum likelihood) heet. Hij correspondeerde hierover met W.S. Gosset, nu ook bekend onder het pseudoniem "Student", en kwam tot het inzicht dat een duidelijk onderscheid gemaakt dient te worden tussen de populatie en de steekproef daaruit.

Fisher introduceerde wat nu variantieanalyse heet en de methode van "randomisatie" bij de studie van proefopzetten (experimental design).

Fisher werkte na zijn afstuderen enige maanden als statisticus bij de firma "Mercantile and General Investment" in Londen. Toen hij in 1914 bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in het leger wilde, werd hij vanwege zijn slechte ogen afgekeurd.

Hij was leraar wis- en natuurkunde bij verscheidene scholen, tot hem in 1919 twee banen werden aangeboden, een door Karl Pearson, wiens aandacht hij getrokken had, als hoofd statistiek bij het Galton-proefstation en een als statisticus bij het Rothamsted-landbouwkundig proefstation in Harpenden. Fisher accepteerde de laatste positie en werkte daar tot hij in 1933 benoemd werd als opvolger van Pearson, die met pensioen ging, als hoogleraar eugenetica aan het University College in Londen. In 1943 werd hij benoemd tot hoogleraar erfelijkheidsleer in Cambridge.

In 1948 kreeg Fisher de Darwin Medal. In 1952 werd hij geridderd. In 1955 kreeg hij de Copley Medal. Sir Ronald Aylmer Fisher ging met emeritaat in 1957, maar bleef nog twee jaar werkzaam in Cambridge. In 1958 kreeg hij de Darwin-Wallace Medal van de Linnean Society of London. In 1959 verhuisde hij naar Australië, waar hij de laatste drie jaar van zijn leven werkte op de afdeling Mathematische Statistiek van de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation.

  1. Award winners : Copley Medal. Royal Society. Geraadpleegd op 30 december 2018.
  2. Award winners : Darwin Medal.
  3. https://www.linnean.org/the-society/medals-awards-prizes-grants/the-darwin-wallace-medal; geraadpleegd op: 27 december 2018.