Rooigemsebeekvallei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rooigemsebeekvallei
Natuurgebied
Rooigemsebeekvallei (België)
Rooigemsebeekvallei
Situering
Land België
Coördinaten 50° 55′ NB, 3° 36′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Mullem
Informatie
Beheer Natuurpunt
Foto's
Rooigemsebeekvallei

De Rooigemsebeekvallei of Vallei van de Rooigem(se)beek is een natuurgebied in de Vlaamse Ardennen in Zuid-Oost-Vlaanderen (België). Het gebied strekt zich uit langs de vallei van de Rooigem(se)beek op het grondgebied van de stad Oudenaarde (deelgemeente Mullem). Een deel van het gebied wordt sinds 2005 door Natuurpunt beheerd als erkend natuurreservaat.

Landschap[bewerken | brontekst bewerken]

De Rooigem(se)beekvallei strekt zich uit tussen de dorpen Huise (Zingem), Mullem (Oudenaarde) en Wannegem-Lede (Kruisem). Het gebied bestaat uit een valleibos, valleigrasland, ruigten, poelen en vijvers. Begin jaren 90 werd er in het kader van de VLM-ruilverkavelingen een wachtbekken aangelegd tegen overstromingen, alsook vistrappen en een rietveld voor waterzuivering.

Fauna[bewerken | brontekst bewerken]

In het valleigebied van de Rooigem(se)beek komen allerlei diersoorten voor: haas, vos, steenmarter, bunzing, hermelijn en wezel, veldmuis, bosmuis, dwergmuis, ijsvogel, dodaars, buizerd, steenuil, bruine kiekendief, kwartel, watersnip, houtsnip, veldleeuwerik, vinpootsalamander en rouwmantel.

Flora[bewerken | brontekst bewerken]

De Rooigem(se)beekvallei herbergt talloze planten zoals middelste waterranonkel, bosbingelkruid, slanke sleutelbloem, gele dovenetel, bosereprijs, ijle zegge, moeraswalstro, paarse schubwortel en bosbies.

Natuurbeleving[bewerken | brontekst bewerken]

Door het gebied heen loopt de bewegwijzerde wandelroute 'Rooigemsebeek' (5,5 of 12,3 km). Ze start op het dorpsplein van Mullem.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]


Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rooigemsebeekvallei van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.