Rosario (Argentinië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rosario
Plaats in Argentinië Vlag van Argentinië
Vlag
Wapen
Rosario (Argentinië)
Rosario
Situering
Provincie Santa Fe
Departement Rosario
Coördinaten 32° 57′ ZB, 60° 39′ WL
Algemeen
Inwoners 1.236.000
Intendente Pablo Javkin (Creo-UpCSF)
(sinds 2019)
Overig
Website rosario.gob.ar
Detailkaart
Rosario (Santa Fe)
Rosario
Locatie in Santa Fe
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Amerika

Rosario is de grootste stad van de provincie Santa Fe in Argentinië en de op twee na grootste stad van het land na Buenos Aires en Córdoba. De stad ligt in het departement Rosario. Ze ligt 285 kilometer ten noordwesten van Buenos Aires, aan de oever van de rivier de Paraná. De stad telt ongeveer 1.236.000 inwoners (2010).

De stad is een belangrijk verkeersknooppunt van spoor- en waterwegen. De haven kan bereikt worden door zeeschepen en cruiseboten. Hiermee is het een groot exportcentrum. Er zijn belangrijke industrieën op het gebied van maïs, suiker en vlees.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het is niet bekend wie de stad gesticht heeft. De stad stamt uit de 17e eeuw, de eerste landheer was Luis Romero de Pineda.

Op 27 februari 1812 hees generaal Manuel Belgrano de nieuwe en huidige Argentijnse vlag voor de eerste maal aan de oevers van de Paraná. Tot 1850 was Rosario een kleine plaats met niet meer dan 3.000 inwoners. De haven was per decreet van Juan Manuel Rosas gesloten. Na verschillende verzoeken om handel te mogen drijven werd dit op 5 augustus 1852 toegekend. Hierna begon de stad te groeien en in 1880 was Rosario de belangrijkste exportstad van Argentinië.

De stad expandeerde snel. In 1926 had Rosario al 407.000 inwoners, waaronder veel immigranten die in de Eerste Wereldoorlog Europa ontvlucht waren.

In 1946 steunden de inwoners van Rosario massaal Juan Perón in zijn poging om president te worden. Mede hierdoor kreeg de stad veel subsidies en nationale industrieën toegekend. In 1969 vonden er massale protesten plaats tegen het Argentijnse dictatoriale bewind. In de jaren 70 verdween een aanzienlijk aantal inwoners door ditzelfde bewind. In 1983 keerde Argentinië terug tot een democratie.

Nationaal monument te Rosario, Argentinië

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

De beschermheilige van de stad is de Maagd van de Rozenkrans (Rosario) (feestdag op 7 oktober).

In 1934 werd Rosario een rooms-katholiek bisdom en in 1963 een aartsbisdom.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In Argentinië is voetbal de belangrijkste sport. De twee toonaangevende clubs in Rosario zijn CA Rosario Central en CA Newell's Old Boys. CA Rosario Central speelt haar wedstrijden in het Estadio Gigante de Arroyito. Met dit stadion was Rosario speelstad bij het WK voetbal in 1978. Het Estadio Marcelo Bielsa is de thuisbasis van CA Newell's Old Boys. Lionel Messi en veel andere bekende voetballers komen uit Rosario.

Bekende inwoners van Rosario[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Rosario[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rosario (Argentina) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.