Rosarium (Utrecht Oudwijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rosarium
Rosarium
Type rosarium
Locatie Utrecht, Oudwijk
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 9′ OL
Oppervlakte ca. 0,32 ha
Opening 7 juni 1913
Monumentstatus gemeentelijk monument
Detailkaart
Rosarium (Utrecht)
Rosarium

Het Rosarium Oudwijk in de Nederlandse stad Utrecht is een rosarium (rozentuin) in de buurt Wilhelminapark en omgeving aan de oostzijde van de stad. De tuin maakt deel uit van een groenstructuur in noord-zuidrichting die het Wilhelminapark verbindt met het Hogelandsepark, evenals het Oorsprongpark.

Het rosarium beslaat een oppervlakte van circa 40 bij 80 meter en werd van 1911 tot 1913 aangelegd naar ontwerp van de Utrechtse tuinarchitect J.J. Denier van der Gon. Initiatiefnemer tot de aanleg was de vereniging van rozenkwekers Nos Jungunt Rosae (ons verenigen de rozen). De rozentuin kende 11 vakken met daarin 150 roosvariëteiten en centraal een fontein. Op 7 juni 1913 werd het rosarium door de vereniging aan de gemeente overgedragen, maar bleef in onderhoud bij de vereniging tot 1938. Vandaag de dag bevinden zich in het rosarium naast diverse rozen het beeld Vechtende kalkoenen uit 1965 van Theo Mulder en het beeld Twee Rustende Duiven uit 1985 van Janko Berman

Het rosarium is erkend als gemeentelijk monument en het kent overdag vrije toegang.

Het ligt aan het open gebied ten noorden van het Wilhelminapark, met aan de overzijde van de straat de bekende rode beuk en ook de gedenksteen voor verzetslieden die op 7 mei 1945 nog omgekomen zijn. Naast de rozentuin is een kleine kinderspeelplaats. Ten noorden van het Rosarium is de begraafplaats Sint-Barbara.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • J. Gerritsen, Utrecht verleden tijd, uitgeverij Elmar, Rijswijk, blz. 87
  • Het Utrechts Archief
Zie de categorie Rosarium (Utrecht Oudwijk) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.