Roscoe Orman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roscoe Orman
Roscoe Orman (2007)
Algemene informatie
Geboortenaam Roscoe H. Orman
Geboren 11 juni 1944
Geboorteplaats The Bronx - New York
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1974 - heden
Beroep acteur
komiek
auteur
advocaat
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Roscoe H. Orman (The Bronx - New York, 11 juni 1944) is een Amerikaans acteur, komiek, kinderboekauteur en kinderadvocaat.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Orman begon in 1962 met acteren in lokale theaters, hij speelde eenmaal op Broadway. In 1987 speelde hij in het toneelstuk Fences als understudy voor de rol van Gabriel.[1]

Orman begon in 1974 met acteren voor televisie in de film Willie Dynamite. Hierna heeft hij nog meerdere rollen gespeeld in films en televisieseries. Het meest bekend is hij met zijn rol in de televisieserie Sesame Street, de Amerikaanse versie van Sesamstraat, in de rol van Gordon waar hij in 106 afleveringen speelde (1974-2009). Orman heeft ook in diverse films gespeeld van Sesame Street-spin-offs.

Orman heeft als auteur in 2006 een autobiografie geschreven over zijn werk in Sesame Street genaamd Sesame Street Dad: Evolution of An Actor en in 2007 heeft hij een kinderboek geschreven genaamd Ricky and Mobo. Vanaf 2008 is hij ook actief als inspreker van luisterboeken voor de website Audible.com.[2].

Orman is getrouwd en heeft hieruit vier kinderen. Een van zijn zonen (Miles) heeft met hem samengespeeld in de televisieserie Sesame Street.[3]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgezonderd korte films.

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgezonderd eenmalige gastrollen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]