Rosita Steenbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rosita Steenbeek
Rosita Steenbeek
Algemene informatie
Volledige naam Rosita Steenbeek
Geboren 25 mei 1957
Geboorteplaats Utrecht
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep Schrijfster
Actrice
Werk
Jaren actief 1994–heden
Genre Romans
Bekende werken De laatste vrouw; Rose
Uitgeverij Ambo/Anthos
Dbnl-profiel
(en) IMDb-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Rosita Steenbeek (Utrecht, 25 mei 1957) is een Nederlands schrijfster en incidenteel actrice. Na haar jeugd in Amersfoort te hebben doorgebracht, woont ze tegenwoordig in de Italiaanse hoofdstad Rome.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Steenbeek werd geboren als oudste dochter van de neerlandicus Jan Steenbeek[1] en Margreeth Hugenholtz[2]. Ze was dertien toen ze een hersenbloeding kreeg, waarvan ze maandenlang moest herstellen. Er was ook blijvende schade, waardoor ze later niet mocht autorijden.[3] Na het Johan van Oldenbarneveltgymnasium in Amersfoort te hebben afgerond begon ze aanvankelijk een studie theologie aan de Universiteit Utrecht. Uiteindelijk studeerde ze echter af in de moderne letterkunde in Amsterdam, waar ze onder meer Jan Wolkers en Arthur Japin leerde kennen. Over Wolkers schreef ze haar doctoraalscriptie. Een gefictionaliseerde versie van haar vriendschap met Japin speelde een belangrijke rol in diens roman De droom van de leeuw uit 2002.

Steenbeek debuteerde als auteur in 1994 met de roman De laatste vrouw, die ook vertaald werd en internationaal uitgebracht.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Filmrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Rosita Steenbeek.