Rosse stekelstaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rosse stekelstaart
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Ruddy duck.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (eendvogels)
Familie: Anatidae (eendachtigen)
Geslacht: Oxyura
Soort
Oxyura jamaicensis
(Gmelin, 1789)
Verspreidingsgebied van de rosse stekelstaart
Verspreidingsgebied van de rosse stekelstaart
Afbeeldingen Rosse stekelstaart op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rosse stekelstaart op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De rosse stekelstaart (Oxyura jamaicensis) is een eend die bijna in heel Amerika voorkomt.

Beschrijving[bewerken]

De woerd heeft een zwarte kop en hals, witte wangen en een lichtblauwe snavel. De borst, flanken en rug zijn kastanjerood, de buik is dofbruin en vermengd met wit. De onderstaartdekveren zijn wit. Ze hebben een puntige staart die grijsbruin is. De poten zijn donkerblauw. Het vrouwtje heeft een bruingrijse met donkerbruine bovenkop en dito gekleurde strepen van de ondersnavelbasis tot de oorstreek. De snavel en de poten zijn donker grijsblauw.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De rosse stekelstaart leeft in geheel Amerika, behalve oostelijk Noord-Amerika. Daar leeft hij in ondiep, voedselrijk water met een wilderige vegetatie. De soort heeft zich ook gevestigd als exoot in Europa. Doordat de rosse stekelstaart zich in de vrije natuur onder de zeldzame witkopeenden mengt, dreigt laatstgenoemde soort uit te sterven. Daarom worden er plannen gemaakt om de rosse stekelstaart in West-Europa uit te roeien.[2]

In de lijst van de IOC World Bird List worden twee ondersoorten genoemd: O. jamaicensis jamaicensis (West-Indië) en O. jamaicensis rubida (Verenigde Staten en Canada).

Houden en fokken[bewerken]

Deze fraaie kleine duikeend is er verdraagzaam, levendig en winterhard. Hij is niet veeleisend wat voedsel betreft. Dit soort wordt de laatste jaren steeds meer gefokt. Daar deze soort niet graag uit het water komt, moeten de voerbakken aan de oever staan. Ook kan men ze granen als gierst, tarwe en gerst in voederschalen in het water geven. Eendenkroos wordt maar al te graag gegeten. Het fokken is niet moeilijk. De nestgelegenheden in de vorm van een met plantendelen bedekte kuil of ondiepe fruitkist moeten tussen planten vlak bij het water worden aangebracht. De broedtijd is half mei. Dan leggen ze 6 tot 12 eieren. Die zeer groot, dikschalig en witachtig zijn. De broedduur is 23 tot 26 dagen. De sterke kuikens worden eerst door beide ouders verzorgd. Daarna alleen nog maar door de moeder. De kuikens kunnen na 52 tot 60 dagen al vliegen en zijn na 10 to 12 maanden geslachtsrijp.

Bronnen, noten en/of referenties