Rothe Erde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rothe Erde
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Rothe Erde
Rothe Erde (Noordrijn-Westfalen)
Rothe Erde
Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
Gemeente Aken
Coördinaten 50° 47′ NB, 6° 7′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,64 km²
Inwoners
(2003)
2.634
(1.606 inw./km²)
Hoogte 175 m
Overig
Postcode 52068
Netnummer 0241
Foto's
Directiegebouw van de staalfabriek
Directiegebouw van de staalfabriek
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Rothe Erde is een stadsdeel in de Duitse stad Aken, deelstaat Noordrijn-Westfalen, en telt 2634 inwoners (2003).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanouds was Rothe Erde een landgoed, waar in 1731 een slotkapel werd gebouwd. De bewoners kerkten sinds 1864 in de Sint-Severinuskerk te Eilendorf, en in 1901 kwam er een eigen parochiekerk, de Sint-Barbarakerk.

Industrie[bewerken | brontekst bewerken]

Rothe Erde heeft zich ontwikkeld als industrieel centrum. In 1845 werd hier een staalfabriek opgericht onder de naam: Piedboeuf & Co, Aachener Walz- und Hammerwerk. In 1851 werd deze, na overname, bekend als: Carl Ruëtz & Co – Aachener Hütten-Aktien-Verein Rothe Erde. Ruëtz kocht in 1861 de Paulinenhütte in Dortmund, welke sindsdien de naam Rothe Erde Dortmund droeg. Het Akense bedrijf kwam aan Rudolph Kindorf.

De staalfabriek te Aken had geen eigen hoogovens, en daarom werden enkele hoogovenbedrijven en steenkoolmijnen opgekocht in Esch-sur-Alzette (Groothertogdom Luxemburg) en in Audun-le-Tiche (in Lotharingen, toen Duits, later Frans) opgekocht. Na de Eerste Wereldoorlog werd het Akense bedrijf verkocht aan de Société Métallurgique des Terres Rouges, een Frans-Belgisch-Luxemburgs consortium waarin Arbed de hoofdrol speelde. In 1926 werd de Akense fabriek gesloten. In 1929 vestigde zich de bandenfirma Englebert op het terrein. Uiteindelijk kwam het bedrijf aan Continental AG, welke het hoofdkantoor naar Hannover verplaatste doch in Aken een productievestiging behield.

In 1949 vestigde zich Philips naast de bandenfabriek. Dit bedrijf begon met een glas- en gloeilampenfabriek, en vanaf 1954 een beeldbuizenfabriek. Vanaf 2000 nam het Philipsbedrijf sterk in omvang af en vestigden zich kleinere bedrijven op het terrein.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Aken-Centrum, Forst, Eilendorf

Zie de categorie Rothe Erde (Aachen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.