Station Rotterdam Centraal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rotterdam Centraal)
Ga naar: navigatie, zoeken
    Rotterdam Centraal   
Het stationsgebouw in februari 2014
Het stationsgebouw in februari 2014
Plaats Rotterdam
Afkorting Rtd
Opening 21 mei 1957 (trein)
9 februari 1968 (metro)
Heropening 13 maart 2014
Perrons 7 (trein)
2 (metro)
Perronsporen 13 (trein, w.o. een kopspoor west)
3 (metro)
Spoorlijn(en) Oude Lijn
Staatslijn I
Utrecht - Rotterdam
HSL-Zuid / HSL 4
RandstadRail  E 
Metrolijn  D 
Tramlijn(en) 4 | 7 | 8 | 20 | 21 | 23 | 24 | 25
12 (Alleen bij voetbalwedstrijden)
Buslijn(en) Stad: 33 | 38 | 44
Streek: 40
BOB-bus: B1 | B2 | B3 | B4 | B5 B7 | B8 | B9 | B10 | B11 | B16
B17 | B19
Nacht: 836 | 860 | 890
Vervoerder(s) NS
NS International
RET
Reizigers 110.000 (2013)[1] per dag
Coördinaten 51° 56′ NB, 4° 28′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Rotterdam Centraal
Station Rotterdam Centraal
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Rotterdam Centraal is het Centraal Station van Rotterdam. Het station verwerkt gemiddeld dagelijks 110.000 reizigers. Het huidige stationsgebouw, gelegen aan het Stationsplein, werd op 13 maart 2014 officieel geopend.

Geschiedenis[bewerken]

Voor de Tweede Wereldoorlog had Rotterdam geen echt Centraal Station, maar vier stations in en rond het centrum: Delftse Poort (richting Schiedam, Den Haag HS en Amsterdam CS), Beurs (richting Dordrecht), Maas (richting Gouda en Utrecht) en Hofplein (richtingen Den Haag HS/Scheveningen).

Treinen uit de richting Utrecht eindigden van 1858 tot 1953 op station Maas. Sindsdien worden zij via de Ceintuurbaan (met stopplaats Rotterdam Noord) naar het Centraal Station geleid. Dat station werd iets ten westen van het door het bombardement van 14 mei 1940 verwoeste voormalige station Delftse Poort gebouwd aan het uiteinde van een nieuwe verkeersader.

In 1953 [bron?] waren niet alle spoorlijnen direct op het Centraal Station aangesloten. Zo reed de trein uit Den Haag nog lang langs de route van de Hofpleinlijn, via Rotterdam Kleiweg en Ceintuurbaan. Pas in 2010 werd Den Haag met de RandstadRail volledig op het Centraal Station aangesloten. Hierop werd het nabij gelegen station Hofplein gesloten.

Voorgevel van het in 1957 gebouwde stationsgebouw (april 2005).

In 1954 kwam de Nederlandse Spoorwegen met plannen om een nieuw station te bouwen. De architect Sybold van Ravesteyn ontwierp het stationsgebouw. Op 13 maart 1957 werd het opgeleverd en op 21 mei 1957 werd het officieel geopend.

Op 9 februari 1968 opende prinses Beatrix de eerste metrolijn in Nederland op Rotterdam CS, zoals het station destijds heette. Hierdoor kreeg het centraal station een verbinding met Rotterdam-Zuid, de noord-zuidlijn genaamd (tegenwoordig: lijn D). Het eerste metrostation had één eilandperron met twee sporen. Op 28 september 2009 is een nieuw en ruimer opgezet ondergronds metrostation geopend pal naast het oude, dat werd gesloopt. Het nieuwe station, dat veel lichter oogt, heeft twee eilandperrons met drie sporen.

Het treinstation telt tegenwoordig zeven perrons met dertien perronsporen en drie doorgaande sporen zonder perron, de sporen 2, 5 en 10.

Het stationsgebouw werd in 2007 gesloten en het jaar erop gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. In 2007 maakten dagelijks zo'n 110.000 reizigers gebruik van Centraal Station in Rotterdam.

Nieuwbouw Rotterdam Centraal[bewerken]

Maquette van het nieuwe stationsgebied en -gebouw

In 2004 werd begonnen met een totale herbouw van het station en zijn omgeving om het toenemende verkeer van treinen, bijvoorbeeld de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam, Brussel en Parijs, te kunnen verwerken en om de RandstadRail zijn plaats te kunnen geven. Zo werd voor 2025 gerekend op 320.000 reizigers per dag.[1] Om deze toename aan te kunnen was een nieuw station nodig. Ook was het bestaande station, met name de reizigerstunnel, te klein geworden om het grote aantal passagiers te verwerken.

In juni 2004 gaven Prorail en de Gemeente Rotterdam de opdracht aan Team CS, een coöperatie tussen Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer &Van Schooten Architecten, en West 8 om de plannen uit te werken tot een ontwerp voor het nieuwe centraal station.[2]

Peter Hopman' Traan laten, Rotterdam CS, 2007

Op 16 mei 2006 onthulde burgemeester Opstelten een kunstwerk van Onno Poiesz bestaande uit het woord EXIT, dat achter de ramen van de voorgevel bevestigd werd. Een deel van de letters "CENTRAAL STATION" die tot aan de sluiting van het station op het gebouw stonden is door Peter Hopman en Margien Reuvekamp van Bureau Lakenvelder in een andere volgorde gezet zodat zij tot aan de sloop van het gebouw de ode "TRAAN LATEN" toonden. De definitieve sluiting van het verouderde station vond plaats op 2 september 2007, in aanwezigheid van burgemeester Opstelten, om een begin te kunnen maken met de afbraak. Tussen 16 januari 2008 en eind maart 2008 werd het stationsgebouw geheel afgebroken.

Tijdelijk station; april 2008

Passagiers moesten toen jarenlang gebruikmaken van voorzieningen in een tijdelijk onderkomen, een smurfenblauw gebouwencomplex aan de Conradstraat op de noordoosthoek van het Groothandelsgebouw. De fietstunnel fungeerde hierbij als tijdelijke reizigerspassage. Op 28 november 2012 is de zes keer zo brede, vernieuwde reizigerstunnel geopend en op 28 augustus 2013 is de gerenoveerde fietstunnel opengesteld; de zogeheten speculaasjes, kunstwerken die de vleugels van het oude centraal station sierden, staan nu boven de uiteinden van de fietstunnel. Rotterdam Centraal, zoals het station tegenwoordig officieel heet - aan de zuidzijde is op uitdrukkelijk verzoek van de Rotterdamse bevolking de benaming Centraal Station in de belettering die architect Van Ravesteyn op het oude station had laten aanbrengen teruggekeerd - heeft door de nieuwbouw en omdat het op de internationale spoorlijn HSL-Zuid ligt, de status van wereldstation verkregen.

Ook het oude metrostation Rotterdam Centraal met twee sporen om een eilandperron werd vernieuwd en uitgebreid mede ten behoeve van de RandstadRail-verbinding met Den Haag Centraal. Op de plaats waar het eilandperron van het oude metrostation lag, liggen nu wissels. Het tracé van de RandstadRail Metrolijn E werd met een nieuwe tunnel bij Rotterdam Centraal op het overige metronetwerk aangesloten. Het nieuwe metrostation heeft drie sporen en twee eilandperrons. Spoor 1 bedient metrolijn E, onderdeel van de Randstadrail, richting Den Haag Centraal. Spoor 2 is voor metrolijn E richting Slinge; tijdens extra diensten tussen Slinge - Rotterdam Centraal v.v wordt spoor 2 ook gebruikt als eindpunt van metrolijn D. Spoor 3 ligt tussen de twee eilandperrons; uniek is dat op dit spoor aan beide zijden de deuren van de metro worden geopend. Dit laatste spoor wordt gebruikt als beginpunt van metrolijn D naar De Akkers. Op 28 september 2009 werd het nieuwe metrostation geopend, nadat het twee dagen voor werkzaamheden gesloten was geweest. De verbinding voor de RandstadRail werd op 16 augustus 2010 officieel geopend; zij was een dag later ook beschikbaar voor de reizigersdienst.

Op 13 maart 2014 is het station officieel geopend door Koning Willem-Alexander.[3] Op 26 maart werd een van de 60-jarige platanen geplaatst op de Conradstraat die in 2005 moesten 'verhuizen' om ruimte te maken voor de verbouwing van het station.[4]

Vervoerknooppunt[bewerken]

Een der vroegere 'vlindervormige' perronkappen bij spoor 11A; september 2003.

Vanuit het Rotterdamse Centraal Station rijden treinen in de richtingen Hoek van Holland (Hoekse Lijn), DelftDen Haag HSAmsterdam Centraal (Oude Lijn), Gouda – Utrecht, Gouda – Amsterdam Centraal en Dordrecht - Roosendaal/Breda en verder. Naast de Centraal Stations van Amsterdam, Den Haag, Leiden en Utrecht, behoort Rotterdam Centraal tot de drukste stations in Nederland.

Het ondergrondse metrostation Rotterdam Centraal wordt aangedaan door de metrolijnen D en E van de Rotterdamse metro. Voorts is het station het belangrijkste knooppunt van de Rotterdamse tram - aan de zijkant van het stationsplein, voor het gebouw Delftse Poort, stoppen alle Rotterdamse tramlijnen, behalve lijn 2. Diverse stadsbuslijnen hebben een halte op het busplatform aan de Conradstraat achter het Groothandelsgebouw. Behalve de nachtbuslijnen wordt het station niet meer aangedaan door streekbuslijnen. Deze hebben nu allemaal hun eindpunt op andere Rotterdamse trein en/of metrostations aan de randen van de stad.

Treinen[bewerken]

Vanuit het Rotterdamse Centraal Station kan men per trein naar de meeste belangrijke bestemmingen in Nederland en het omliggende buitenland reizen. Het station wordt in de dienstregeling 2015 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
500 Intercity Rotterdam CentraalUtrecht CentraalAmersfoortZwolleGroningen Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 12500. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuursdienst met serie 700. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
900 Intercity direct Amsterdam CentraalSchipholRotterdam CentraalBreda Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd.
1000 Intercity direct Amsterdam CentraalSchipholRotterdam Centraal Sinds 7 oktober 2013 tweemaal per dag per richting om treinserie 900 tussen Amsterdam en Rotterdam in de spits te ontlasten. Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd.
1400 Intercity Utrecht CentraalAmsterdam CentraalSchipholDen Haag HSRotterdam Centraal Nachtnet. De treinserie 21400 voor de trajectverlengingen Rotterdam Centraal – Eindhoven en Utrecht Centraal – Eindhoven rijden uitsluitend in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag. In het eerste deel van de nachten volgend op woensdag en donderdag stopt de trein in Gouda in plaats van Delft. Daarnaast worden bussen ingezet op het traject Rotterdam Centraal – Delft – Den Haag HS.
1452 Intercity Utrecht CentraalGoudaRotterdam Centraal Nachtnet. Rijdt van Utrecht Centraal naar Rotterdam Centraal via Gouda, 1x per nacht in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.
1900 Intercity Den Haag CentraalRotterdam CentraalDordrechtBredaEindhovenHelmondDeurneVenlo
2200 Intercity Amsterdam CentraalHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSRotterdam CentraalDordrecht
2600 Intercity Lelystad CentrumAmsterdam CentraalSchipholLeiden CentraalDen Haag HSRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Vormt 's morgens en 's avonds enkele malen een deeltraject van serie 12600.
2800 Intercity Rotterdam CentraalGoudaUtrecht Centraal Rijdt niet na 21:00 en in het weekend
4000 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
4100 Sprinter Rotterdam CentraalMaassluisHoek van Holland Haven (– Hoek van Holland Strand) Rijdt tussen Hoek van Holland Haven en Hoek van Holland Strand slechts tussen 8:30 en 21 uur.
4200 Sprinter Rotterdam CentraalMaassluisMaassluis West Rijdt niet na 19.00 uur en op zondag. Op vrijdagavond rijdt deze treinserie wel.
5000 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrechtBreda Rijdt niet 's avonds na 21:00 en in het weekend.
5100 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrechtRoosendaal
9200 Intercity (NS International) Amsterdam CentraalSchipholDen Haag HSRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalAntwerpen-CentraalAntwerpen-BerchemBrussel-Nationaal-LuchthavenBrussel-NoordBrussel-CentraalBrussel-Zuid/Midi Beneluxtrein
9300 Thalys (NS International) Amsterdam CentraalSchipholRotterdam CentraalAntwerpen-CentraalBrussel-ZuidParis Nord Diverse ritten alleen tussen Amsterdam en Brussel
9700 Sprinter Rotterdam CentraalGoudaGouda Goverwelle Rijdt alleen in de spits.
12500 Intercity Rotterdam CentraalUtrecht CentraalAmersfoortZwolleLeeuwarden Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 500. Stopt tussen Zwolle en Leeuwarden alleen soms 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
12600 Intercity VlissingenRoosendaalDordrechtRotterdam CentraalDen Haag HSSchipholAmsterdam CentraalLelystad CentrumZwolleLeeuwarden/Groningen Rijdt 's morgens en 's avonds enkele malen. Combinatie van de serie 2600 en het deeltraject ten noorden van Lelystad van de series 700/12700.
12800 Intercity Rotterdam CentraalGouda Rijdt alleen in het weekend en word in Gouda gecombineerd met de serie (1)1700
14100 Sprinter Rotterdam CentraalVlaardingen Centrum Vier keer per uur. Rijdt uitsluitend in de spits.
15100 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrechtBreda Rijdt alleen na 21:00 en in het weekend
21400 Intercity EindhovenUtrecht Centraal; Rotterdam CentraalEindhoven Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.

Bussen[bewerken]

Het busstation van Rotterdam Centraal is bij lange na niet het grootste van de regio Rotterdam (dat is Zuidplein): streekbuslijnen doen tegenwoordig het station niet meer aan. Rotterdam Centraal is wel het middelpunt van het Rotterdamse nachtbusnet dat ook steden en dorpen in de agglomeratie bedient. De RET exploiteert alle buslijnen vanaf het busstation. Sinds 22 augustus 2011 vertrekken de bussen vanaf een nieuw busstation aan de Conradstraat achter het Groothandelsgebouw. Ook Eurolines vertrekt van dit station.

De volgende buslijnen van de RET stoppen op station Rotterdam Centraal:

Lijn Bestemming Via Bijzonderheden
33 Meijersplein Blijdorp, Overschie, Rotterdam Airport
38 Station Schiedam Centrum Oud Mathenesse
38 Crooswijk Admiraal de Ruyterweg, Oude Noorden
40 Station Delft Overschie, De Zweth Rijdt niet 's avonds na 19.00 uur en op zaterdag en zondag.
44 Zuidplein Diergaarde Blijdorp, Heemraadsplein, Erasmus MC
Nachtbussen
B1 Nesselande/Nieuwerkerk a/d IJssel Ommoord, Zevenkamp Vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Nieuwerkerk a/d IJssel
B2 Vlaardingen Marconiplein, Schiedam Centrum, Vlaardingen (Oost, Centrum, West, Holy) Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
B3 Schiedam Delfshaven, Schiedam Centrum, Schiedam Woudhoek, Schiedam Nieuwland, Delfshaven Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
B4 Capelle Oostgaarde Kralingen, Capelle 's-Gravenland, Krimpen a/d IJssel, Capelle Centrum, Schenkel, Kralingen Ringlijn Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
B5 Capelle Schollevaar Kralingen, Prinsenland, Lage Land, Oosterflank, Capelle Schollevaar, Zevenkamp, Station Alexander, Crooswijk Ringlijn, Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
B7 Hoogvliet Leuvehaven, Maashaven, Carnisse, Zuidplein, Pendrecht, Rhoon, Poortugaal, Pernis, Hoogvliet Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Pernis
B8 Spijkenisse Leuvehaven, Maashaven, Carnisse, Zuidplein, Pendrecht, Rhoon, Poortugaal, Hoogvliet Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
B9 Maassluis Maasland Viaduct Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
B10 Rodenrijs/Pijnacker Station Noord, Schiebroek, Hillegersberg, Bergschenhoek, Berkel, Pijnacker, Delfgauw Vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Pijnacker en Delfgauw
B11 Barendrecht Eendrachtsplein, Carnisse, Zuidplein, Zuidwijk, Carnisselande, Barendrecht, Lombardijen, Maashaven, Leuvehaven Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
B16 Ridderkerk Leuvehaven, De Kuip, Sportdorp, IJsselmonde Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
B17 Bleiswijk Station Noord, Hillegersberg, Bergschenhoek Rijdt alleen zaterdagnacht
B18 Brielle Busstation Rugge A20, A4, Volgerweg, Ruysdaelstraat, Laan van Nieuw Blankenburg
B19 Hoek van Holland Naaldwijk, Heenweg, 's-Gravenzande, Hoek van Holland, Maasdijk Rijdt alleen zaterdagnacht
890 Gouda A20 Arriva, rijdt alleen zaterdagnacht

Trams[bewerken]

De tramhalte van Rotterdam Centraal is de grootste van de stad en alle tramlijnen, behalve lijn 2, doen dit station aan. De volgende tramlijnen van de RET stoppen op station Rotterdam Centraal:

Lijn Route
 4  Molenlaan - Bergse Dorpsstraat - Station Noord - Noordsingel - Weena - Station Rotterdam Centraal - Eendrachtsplein - 's-Gravendijkwal - Delfshaven - Marconiplein
 7  Willemsplein - Eendrachtsplein - Station Rotterdam Centraal - Weena - Meent - Oostplein - Voorschoterlaan - Erasmus Universiteit - Woudestein
 8  KleiwegStation Noord - Hofplein - Weena - Station Rotterdam Centraal - Beurs - Leuvehaven - Delfshaven - Marconiplein - Spangen
 12  Station Rotterdam Centraal - Weena - Stadhuis - Beurs - Leuvehaven - Wilhelminaplein - Lodewijk Pincoffsweg - Vuurplaat - Varkenoordse Viaduct - Stadion Feijenoord
 20  Station Rotterdam Centraal - Kruisplein - Lijnbaan - Beurs - Coolsingel - Leuvehaven- Wilheminaplein - Lodewijk Pincoffsweg - Vuurplaat - Beijerlandselaan - Randweg - Breeplein - Beukendaal - Smeetslandsedijk - Molenvliet - Station Lombardijen - Lombardijen - Kreekhuizenlaan
 21  De Esch - Woudestein - Oostplein - Station BlaakBeurs - Weena - Station Rotterdam Centraal - Mathenesserplein - Marconiplein - Station Schiedam Centrum - Woudhoek
 23  Beverwaard - Beverwaardseweg - Schinnenbaan - Oude Watering - Croystraat - P+R Beverwaard - Akkeroord- Grote Hagen - Prinsenplein - Antonius IJsselmonde - Dwarsdijk - Noorderheling - De Kuip

Varkenoordseviaduct - Vuurplaat - Lodewijk Pincoffsweg - Wilhelminaplein - Leuvehaven - Beurs - Stadhuis - Weena - Station Rotterdam Centraal - Kruisplein - Tiendplein - 1e Middellandstraat - Vierambachtstraat - Mathenesserplein - Mathenesserbrug - P.C Hoofdplein - Marconiplein

 24  De Esch - Woudestein - Oostplein - Station BlaakBeurs - Weena - Station Rotterdam Centraal - Mathenesserplein - Marconiplein - Station Schiedam Centrum - Holy
 25  Wilgenplaslaan - Meidoornsingel - Donkersingel - Melanchthonweg - Sint Franciscus Gasthuis - Schieweg - Walenburgerweg - Schiekade - Weena - Station Rotterdam Centraal - Kruisplein - Lijnbaan - Beurs - Leuvehaven - Wilhelminaplein- Lodewijk Pincoffsweg - Vuurplaat - Beijerlandselaan - Randweg - Breeplein - Sandelingplein - Groene Hilledijk - Paasweide - Langenhorst- Vrijenburgerbos - Vrijenburg - Meerwede - Middeldijkerplein - Waterkant - Carnisselande

Metro's[bewerken]

Lijn Van/Naar Opmerkingen
D Rotterdam Centraal - Stadhuis - Beurs - Leuvehaven - Wilhelminaplein - Rijnhaven - Maashaven - Zuidplein - Slinge - Rhoon - Poortugaal - Tussenwater - Hoogvliet - Zalmplaat - Spijkenisse Centrum - Heemraadlaan - De Akkers Onderdeel RET.
E Den Haag Centraal - Laan van NOI - Voorburg - Leidschendam - Forepark - Pijnacker - Berkel en Rodenrijs - Blijdorp - Rotterdam Centraal - Stadhuis - Beurs - Leuvehaven - Wilhelminaplein - Rijnhaven - Maashaven - Zuidplein - Slinge Onderdeel RET/RandstadRail.
Panorama van Rotterdam Centraal, 29 februari 2008
Panorama van Rotterdam Centraal, 29 februari 2008
Panorama van Rotterdam Centraal, 13 juni 2014
Panorama van Rotterdam Centraal, 13 juni 2014

Voorzieningen[bewerken]

Er is een gezamenlijke servicewinkel NS / RET geopend. Er bevinden zich in de nieuwe reizigerspassage onder meer twee AH to go's, een HEMA, een Burger King, een La Place en twee vestigingen van Starbucks. Er is ook een "StationsHuiskamer".[5] Aan de zuidzijde is een ondergrondse fietsenstalling voor ruim 5.000 fietsen gerealiseerd. Zowel aan de noord- als de zuidzijde zijn taxistandplaatsen. Onder het Kruisplein is een ondergrondse parkeergarage met daar bovenop een waterberging gebouwd; deze garage is toegankelijk vanuit de zuidelijke (= west-oost) buis van de Weenatunnel en zal ondergronds verbonden worden met de parkeergarage onder het Schouwburgplein.

Fotogalerij[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties