Rotterdamse Soda- en Chemicaliënfabriek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Buizenwaal in Delfshaven in 1983

De Rotterdamse Soda- en Chemicaliënfabriek, tot 1895 C. Kortman en Schulte, was een chemische fabriek opgericht in 1885-'86 die aanvankelijk was gevestigd aan het Zwaanshals in Rotterdam en vanaf 1888 aan de Buizenwaal (bij de Achterhaven) te Delfshaven, op het voormalige scheepswerfterrein van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC).

Het bedrijf werd opgericht door Constant Kortman (1855-1901), zoon van een sodahandelaar, en de Duitse scheikundige Hermann Schulte (1853-1914).

De fabriek was het eerste Nederlandse bedrijf dat kristalsoda produceerde. Daarnaast maakte het azijnzuur, zachte zeep en zeeppoeder, jodium, salpeter, glycerine en veevoer. Het werd in de jaren vijftig bekend van onder meer de wasmiddelen Driehoek en Biotex.

De fabriek werd in 1965 overgenomen door Koninklijke Zwanenberg Organon (KZO) en produceerde uiteindelijk nog slechts glycerine. Doordat de hiervoor benodigde palmolie uit Maleisië ten slotte in dat land zelf werd verwerkt, verloor de fabriek haar functie en werd zij in 1996 gesloten.