Royal Academy of Dramatic Art

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het theater van RADA

De Royal Academy of Dramatic Art (vaak afgekort tot RADA) is een toneelschool in Bloomsbury (Groot-Londen), en wellicht de meest prestigieuze toneelschool in de Engels-sprekende wereld.[1]

De Acadamy of Dramatic Art werd in 1904 opgericht bij Her Majesty's Theatre door Sir Herbert Beerbohm Tree, bekend om zijn spectaculaire Shakespeare-producties. Vanaf 1920 mocht de school officieel het predicaat "Royal" gebruiken.

De huidige President van de school is Lord Richard Attenborough. Hij werd in 2007 benoemd. Sir Stephen Waley-Cohen is voorzitter, Alan Rickman en Michael Attenborough zijn vicevoorzitters.

Elk jaar neemt RADA 32 nieuwe (bachelor)studenten aan op de acteeropleiding. Er zijn geen educatieve vereisten om aangenomen, dit gebeurt op basis van een goede auditie. Ongeveer 35 nieuwe studenten worden elk jaar gekozen voor de tweejarige technische toneelopleidingen.

Lijst van bekende studenten[bewerken]

Een lijst met bekende oud-studenten van RADA.[2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. RADA: An introduction
  2. Dit artikel of een eerdere versie ervan is (gedeeltelijk) vertaald vanaf de Engelstalige Wikipedia, die onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.