Royal Liverpool Golf Club

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Royal Liverpool Golf Club
Plaats Hoylake
Oprichting 1869
Architect George Morris
Informatie
Holes 18
Par 74
Heren (geel) 6142 meter
Website
Portaal  Portaalicoon   Golf
Kaart van Wirral

Royal Liverpool Golf Club is de één na oudste golfclub in Engeland. De club wordt ook Hoylake genoemd, naar de gemeente waar de baan ligt.

Hoylake ligt ten westen van Birkenhead, aan de Ierse zee op de westelijke punt van het schiereiland Wirral.

De club[bewerken]

George Morris, broer van Old Tom Morris, heeft Hoylake in 1869 aangelegd op een terrein dat daarvoor van de Liverpool Hunt Club was. Zeven jaar lang werd het gebied dubbel gebruikt, door ruiters en golfers. Jack Morris, zoon van George, werd daar clubprofessional, dat wil zeggen dat hij les gaf, stokken en ballen maakte en het terrein onderhield.

De baan[bewerken]

In 1871 werd de baan uitgebreid naar 18 holes en verleende hun beschermheer The Duke of Connaught hun het koninklijk predicaat. De oudste baan van Engeland is Westward Ho (1864) in Devon.

Toernooien[bewerken]

Interland 1902

De club heeft twee amateurstoernooien, die later beroemd zijn geworden, ten doop gehouden:

Home Internationals[bewerken]

Hierbij wordt door een Engels team gespeeld tegen een teams van Ierse, Schotse en Welsh spelers. Het werd ;ater weer op Hoylake gespeeld in 1949 en 1993, en beide jaren door Engeland gewonnen. Gegevens tot 1932 ontbreken.

Brits Amateur[bewerken]

In 1885 wordt het eerste Brits Amateur georganiseerd. Het toernooi wordt nog steeds jaarlijks gespeeld. Na die eerste keer is het nog zeventien maal op Liverpool gespeeld.

Het Open[bewerken]

The Open Championship, door Engelsen The Open genoemd, werd in 2014 voor de 12de keer op Hoylake.

Bobby Jones
winnaar 1930
Harold Hilton
winnaar 1897

Winnaars op Hoylake:

Women's British Open[bewerken]

De Women's British Open werd in 2012 voor het eerst op Liverpool gespeeld. Het werd gewonnen door Jiyai Shin uit Zuid-Korea.

Beroemde leden[bewerken]

  • John Ball, driemaal winnaar van het Brits Amateur op Liverpool, zijn homecourse, daarnaast heeft het nog vijf maal op een andere baan gewonnen. In 1890 wint hij bovendien als eerste amateur het Britse Open.
  • Harold Hilton wint het Open in 1892, toen het voor de eerste keer een 72-holes toernooi was, en in 1897 op zijn thuisclub. Ter ere van deze laatste prestatie is in 1997 het 'Harold Hilton Tournament' in het leven geroepen voor spelers van 30 jaar of ouder met max. handicap 5. Het wordt in juni gespeeld.
    Hilton heeft het Brits Amateur viermaal gewonnen en in 1911 het US Amateur. Hij is ook de oprichter van het tijdschrift Golf Monthly.
  • Joe Lloyd (1864) wordt lid van Liverpool, en wordt de beste speler van de club.
    Enkele leden van Liverpool zijn ook lid van Pau bij Biarritz, waar ze 's winters enkele maanden doorbrengen. In 1883 wordt daar een demonstratiewedstrijd georganiseerd tussen Joe Llyod en de greenkeeper van Pau. In 1984 gaat Llyod in Pau wonen en bouwt een werkplaats op Pau om stokken en ballen te kunnen maken. Hij keert naar Hoylake terug om er het Brits Open te spelen in 1897.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]