Royal Swazi Sun Open

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Royal Swazi Sun Open
Golfbaan van de Royal Swazi Spa Country Club
Golfbaan van de Royal Swazi Spa Country Club
Plaats Vlag van Swaziland Mbabane, Swaziland
Oprichting 1971
Golfbaan Royal Swazi Spa Country Club
Par 72
Lengte 6166 m
Tour(s) Sunshine Tour
Datum juni
Portaal  Portaalicoon   Golf

Het Royal Swazi Sun Open is een jaarlijks golftoernooi dat deel uitmaakt van de Sunshine Tour. Het toernooi werd opgericht in 1971 en word sinds de oprichting altijd gespeeld op de golfbaan van de Royal Swazi Spa Country Club in Mbabane, Swaziland.

Het toernooi wordt gespeeld in een aangepaste stableford formule. Een bogey levert 2 punten op, een eagle 5 punten, een albatros 8 punten. Voor iedere hole met een score boven par wordt een punt afgetrokken.

Er wordt in Pro-Am-teams gespeeld, waarbij de score van de pro en de beste amateur telt. Na 36 holes is er een cut waarna de 3de ronde wordt gespeeld.

Geschiedenis[bewerken]

Bij het organiseren van de eerste editie werd gehoopt dat er ook spelers uit Zuid-Afrika zouden komen, waar het niveau veel hoger was dat in Swaziland. Initiatiefnemer was Mark Borman, de pro van de golfclub en de houder van het baanrecord, dat toen 65 was. Hij was in 1959 professional geworden en had veel in Zuid-Afrika gespeeld. In 1963 had hij het Transvaal matchplay-kampioenschap gewonnen en was hij 2de geworden bij het Transvaal Open, aan beide toernooien mochten geen blanken meedoen. Hij wilde graag een toernooi oprichten waar geen discriminatie was.

Ieder jaar werd op de golfclub een groot toernooi georganiseerd voor zwarte spelers, in 1969 werd het gewonnen door Papwa Sewgolum met een score van 218. Hij deed ook mee aan de eerste editie van het Swazi Open en eindigde toen op de 3de plaats.

Winnaars[bewerken]

Holiday Inns Royal Swazi Sun Open
Hollard Royal Swazi Sun Open
Stenham Royal Swazi Sun Open
Royal Swazi Sun Open
Capital Alliance Royal Swazi Sun Open
Samsung Royal Swazi Sun Open
Investec Royal Swazi Sun Open

Play-offs[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Andere winnaar was Allan Henning. Hij maakte in 1993 een score van 64 tijdens de laatste ronde.
Bronnen, noten en/of referenties