Rules of Engagement

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de gelijknamige televisieserie, zie Rules of Engagement (televisieserie).
Rules of Engagement
Regie William Friedkin
Producent Scott Rudin
Richard D. Zanuck
Scenario James H. Webb
Stephen Gaghan
Hoofdrollen Tommy Lee Jones
Samuel L. Jackson
Muziek Mark Isham
Première 2000
Speelduur 122 min. (dvd)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Rules of Engagement is een Amerikaanse oorlog-dramafilm uit 2000 onder regie van William Friedkin. Het verhaal van de productie is deels militair- deels rechtbankdrama, waarin een marinier voor een militaire rechtbank wordt gedaagd. In Nederland is de film beoordeeld als voor 12 jaar en ouder, in de Verenigde Staten heeft de film een R-rating (17 jaar en ouder).

Stuntcoördinator Buddy Joe Hooker werd voor de film genomineerd voor een Taurus World Stunt Award.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het thema van de film is de botsing tussen twee werelden, enerzijds die van de politici in Washington en anderzijds die van de officieren die het beleid moeten uitvoeren. In beide werelden geldt "do whatever it takes to get the job done", maar de politici doen het in comfortable kantoren, vanachter het bureau. Het scenario van de film is geschreven door een officier in de mariniers, die ook een tijd als politicus in Washington heeft gediend, naar een boek dat hij zelf geschreven heeft: de film berust niet op enige historische gebeurtenis.

De film is sterk gericht op de twee hoofdpersonen, beide kolonel in de US Marines: de beklaagde en zijn juridische verdediger. Van beide wordt het handelen in beeld gebracht. Achtergrondinformatie wordt beperkt verschaft.

Rolverdeling[bewerken]

Externe links[bewerken]