Rumbeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rumbeke
Deelgemeente in België Vlag van België
Rumbeke
Rumbeke
Situering
Gewest Flag of Flanders.svg Vlaanderen
Provincie Flag of West Flanders.svg West-Vlaanderen
Gemeente Flag of Roeselare.svg Roeselare
Coördinaten 50° 56′ NB, 3° 9′ OL
Algemeen
Oppervlakte 19,91 km²
Inwoners (2007) 11.764
Overig
Postcode 8800
Detailkaart
Locatie in Roeselare
Locatie in Roeselare
Portaal  Portaalicoon   België

Rumbeke is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Roeselare. Het oude dorpscentrum ligt een tweetal kilometer ten oosten van het stadscentrum van Roeselare. Door nieuwe wijken en door bedrijventerreinen onder andere langs het kanaal Roeselare-Leie is de groeiende kern vergroeid geraakt met de stedelijke agglomeratie van Roeselare. De oostelijke grens van Rumbeke wordt gevormd door de snelweg A17/E403; direct daarna begint reeds het stedelijk gebied van Izegem.

Op het grondgebied van de voormalige gemeente Rumbeke liggen nog de gehuchten Zilverberg en Beitem, die beide ook een afzonderlijke parochie hebben.

Geschiedenis[bewerken]

Recente proefsleufonderzoeken (1997-2001) en een opgraving (2005-2006) brachten de lange bewoningsperiode van deze gemeente aan het licht. Een grafheuvel uit de bronstijd, Romeinse tegula (kan ook wijzen op middeleeuwse recyclage) en veel Karolingische scherven zijn de bewijzen hiervoor.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Kasteel van Rumbeke

Rumbeke is vooral bekend vanwege van het Kasteel van Rumbeke. Dit kasteel werd tussen 1520 en 1535 gebouwd. Het is een van de oudste kastelen in België die dateren uit de Renaissance. Het werd grotendeels in baksteen opgetrokken, met hier en daar zandsteen. De peerspits werd later toegevoegd.

Bekende inwoners[bewerken]

Odiel Defraeye, in 1912 de eerste Belgische winnaar van de Ronde van Frankrijk, was een inwoner van Rumbeke. Vóór de Eerste Wereldoorlog lagen er in West-Vlaanderen zeker 13 wielerbanen waarvan een in Rumbeke die werd aangelegd op initiatief van Defraeye. De velodroom werd in 2002 beschermd als monument.

Alexander Rodenbach, burgemeester van Rumbeke in de 19e eeuw.

Lectrr (°1979), de Vlaamse cartoonist, bracht zijn jeugdjaren in Rumbeke door voor hij naar Gent verhuisde.

Parsipop[bewerken]

Sinds enkele jaren heeft Rumbeke ook zijn eigen festival. Parsipop wordt sinds 2004 georganiseerd door de scouts van Rumbeke. Op het podium stonden de voorbije jaren namen als Metal Molly, Mint, Belgian Asociality en Flatcat. Het festival lokt elk jaar een 500-tal bezoekers.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]