Russo-Baltique

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Postzegel met daarop een Russo-Baltique afgebeeld

Russo-Baltique (Russisch: Русско-Балтийский; ook wel Russo-Balt) is een Lets trailermerk. De faam dankt het merk echter aan zijn vooroorlogse autoactiviteiten.

Geschiedenis[bewerken]

Het merk Russo-Baltique was actief in de autosector van 1909 tot 1923. Van 1909 tot 1915 werden de wagens gemaakt bij de Russisch-Baltische Wagenfabriek (RBVZ), een spoorwegfabriek in de Letse hoofdstad Riga. De wagens werden ontworpen door Julein Potterat en Ernst Valentijn. Na 1917 opende de tweede fabriek in de West-Russische metropool Sint-Petersburg, waarin men pantservoertuigen maakte op basis van de in Letland gefabriceerde chassis. In 1922 verhuisde de productie van Sint-Petersburg naar de BTAZ-fabriek in de hoofdstad Moskou. Het merk heeft ook pantserauto's gemaakt voor de Eerste Wereldoorlog, en vrachtwagens. Veel vrachtwagens en auto's waren echter kopieën van Duitse Rex-Simplexen of Belgische Fondu's. Het einde kwam na de Eerste Wereldoorlog, toen de Russen de fabriek compleet demonteerden en naar Rusland meenamen. Er zijn ongeveer 3500 auto's geproduceerd.

In 2006 werd het merk door middel van de Impression, een sportwagen met een Mercedes-Benz V12-motor, nieuw leven ingeblazen door een samenwerkingsverband tussen het Duitse bedrijf Gruppe GERG en de Moskouse tak van het eveneens Duitse A:Level (A:Level Design Moskau), dat de rechten op de naam Russo-Baltique bezit en zich heeft laten hernoemen tot Russo-Baltique.

Automodellen[bewerken]

Legervoertuigen[bewerken]

  • Type C (1912) (gebaseerd op gewoon model)
  • Geblindeerde versies van verschillende modellen (1914)

Vrachtwagenmodellen[bewerken]

Externe links[bewerken]