Sébastien Le Prestre de Vauban

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Vauban

Sébastien Le Prestre (of Prêtre) Seigneur de Vauban (Saint-Léger-de-Foucheret, 15 mei 1633 - Parijs, 30 maart 1707) was een maarschalk van Frankrijk, vooral bekend als bouwmeester van vestingwerken. Hij werd geboren in het tegenwoordig naar hem vernoemde Saint-Léger-Vauban. Voorheen heette dit Saint-Léger-de-Foucheret.

Toen Vauban 20 jaar was, werd hij opgemerkt door kardinaal Mazarin die hem overtuigde om zich in dienst te stellen van koning Lodewijk XIV van Frankrijk. Op 22-jarige leeftijd werd Vauban reeds militair ingenieur verantwoordelijk voor de "fortificaties". Tussen 1653 en 1659 nam hij deel aan 14 belegeringen en werd hierbij diverse malen gewond. Vanaf 1662 gaf Lodewijk XIV hem de opdracht om steden en legerplaatsen te versterken, te beginnen met Duinkerke en Rijsel, Vlaamse steden die Vauban in slechts negen dagen tijd had ingenomen. Dankzij deze belegeringen is Vauban een mythische figuur geworden in de Franse militaire geschiedenis. Vauban heeft een zeer groot aantal verdedigingswerken gecreëerd of verbeterd die samen een echte linie vormden langs de grenzen uit die tijd, waaronder:

Hij ligt begraven in de Église Saint-Hilaire van Bazoches, maar zijn hart ligt, sinds de beslissing in 1808 van Napoleon, in het Hôtel des Invalides in Parijs waar veel andere prominente Franse militairen zijn begraven.

Zie ook[bewerken]