S. Craig Zahler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
S. Craig Zahler
S. Craig Zahler
Geboren 23 januari 1973
Geboorteland Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Jaren actief 1995 – heden
Beroep Regisseur, scenarist, auteur, cameraman
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Literatuur

S. Craig Zahler (Miami, 23 januari 1973) is een Amerikaans filmregisseur, cameraman, auteur en muzikant.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

S. Craig Zahler werd in Miami (Florida) geboren in een joodse familie. Als kind hoopte hij om een striptekenaar of filmregisseur te worden.[1] Begin jaren 1990 volgde hij een filmopleiding aan de Tisch School of the Arts (NYU).[1][2]

Na het opnemen van enkele lowbudgetfilms ging hij aan de slag als schrijver. Hij schreef in de beginjaren van zijn carrière zowel (niet-verfilmde) scenario's als opiniestukken voor muziektijdschriften als Metal Maniacs. Hij combineerde zijn werk als schrijver met een baan als catering-kok.[1][2] In 2010 werd zijn eerste roman, de western A Congregation of Jackals, gepubliceerd. Een jaar later werd een van zijn horrorscripts door de Fransman Alexandre Courtès verfilmd onder de titel The Incident.

Als regisseur[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 maakte hij zijn regiedebuut met de horrorwestern Bone Tomahawk. De film, die hij zelf geschreven had en waarvoor hij ook zelf de muziek had gecomponeerd, kon rekenen op een cast bestaande uit onder meer Kurt Russell, Patrick Wilson, Matthew Fox en Richard Jenkins. De film kreeg overwegend positieve recensies van de Amerikaanse filmpers.[3]

Twee jaar later schreef en regisseerde Zahler de gevangenisfilm Brawl in Cell Block 99. De film, die op het filmfestival van Venetië in première ging, was zijn eerste samenwerking met hoofdrolspeler Vince Vaughn. De twee werkten vervolgens ook samen aan de politiethriller Dragged Across Concrete (2018).

Als muzikant[bewerken | brontekst bewerken]

Zahler is naast filmregisseur en schrijver ook actief als heavy metal-drummer. Als muzikant is hij bekend onder het pseudoniem Czar. Sinds 2005 nam hij al enkele albums op. Daarnaast componeert Zahler ook de muziek voor zijn eigen films.

Stijl[bewerken | brontekst bewerken]

Zahler werkt regelmatig samen met dezelfde acteurs, waaronder Vince Vaughn, Jennifer Carpenter, Don Johnson, Fred Melamed en Udo Kier. Zijn films bevatten typische kenmerken van pulp fiction, grindhousecinema en neo noir, zijn vaak een combinatie van verschillende genres en zijn meestal zeer gewelddadig. Om die reden wordt het werk van Zahler ook weleens vergeleken met de films van Quentin Tarantino en Sam Peckinpah.[4][5][6] Het verhaal in zijn films ontvouwt zich vaak traag en de films zelf duren steevast meer dan twee uur.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Regie Scenario Muziek Camerawerk
1995 August Roads
1997 Lucia's Dream
2011 The Incident
2015 Bone Tomahawk
2017 Brawl in Cell Block 99
2018 Puppet Master: The Littlest Reich
2018 Dragged Across Concrete

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • A Congregation of Jackals (2010)
  • Wraiths of the Broken Land (2013)
  • Corpus Chrome, Inc. (2014)
  • Mean Business on North Ganson Street (2014)
  • Hug Chickenpenny: The Panegyric of an Anomalous Child (2018)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]