SC Cambuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
SC Cambuur-Leeuwarden
Cambuurstadion.jpg
Naam SC Cambuur-Leeuwarden
Bijnaam De Geelblauwen en SCC
Opgericht 19 juni 1964
Stadion Cambuurstadion Jeugdcomplex Complex VV Rood Geel
Capaciteit 10.000
Voorzitter Vlag van Nederland Ype Smid
Trainer Vlag van Nederland Henk de Jong
(Hoofd)sponsor Bouwgroep Dijkstra Draisma
Begroting € 7 miljoen (2015)
Competitie Eredivisie
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Icoontje huidige resultaten 2014/15
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

SC Cambuur-Leeuwarden, kortweg SC Cambuur, is een professionele Nederlandse voetbalclub uit Leeuwarden. De club is opgericht in 1964 ter vervanging van het naar de amateurs teruggekeerde VV Leeuwarden. SC Cambuur speelt in de kleuren geel en blauw. De thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Cambuurstadion, dat een capaciteit heeft van 10.250. Sinds het seizoen 2013/14 komt Cambuur uit in de Eredivisie, dit doordat de club zich op 3 mei 2013 verzekerde van het kampioenschap in de Jupiler League. Koploper tot dan, FC Volendam, verloor met 3-1 bij Go Ahead Eagles. Door zelf met 0-2 te winnen bij Excelsior werd de titel veiliggesteld. SC Cambuur wist in haar bestaan driemaal te promoveren naar de Eredivisie, waar het in totaal vijf jaar heeft gespeeld.

Naam en embleem[bewerken]

Cambuur en het Cambuursterpad liggen ten oosten van het centrum van Leeuwarden op deze kaart uit 1866

De naam SC Cambuur (door de supporters liefkozend ´SCC´ genoemd) komt voort uit de naam van de wijk waar het sportpark is gelegen: de Cambuursterhoek, ook wel het Cambuurkwartier genoemd. De wijk is op haar beurt vernoemd naar de middeleeuwse adellijke familie de Van Cammingha´s, die hun burcht hadden op de plek waar nu ongeveer het stadion staat. Het clubembleem van SC Cambuur is een gemoderniseerde variant van het familieschild van de Van Cammingha´s, verwijzend naar de rijke historie van zowel de naam als de locatie.

Het clubwapen is als volgt te omschrijven: een geel wapenschild met een liggend rood hert, de voorpoten uitgestrekt. Vergezeld met drie zwarte kammen met elk twee rijen tanden: twee kammen van boven en één kam van onderen. De kammen in het schild zijn zogenaamde sprekende wapens, oftewel wapens waarvan de afbeelding verwijst naar de naam van de drager ervan.

Clubkleuren[bewerken]

Het tenue van SC Cambuur bestaat uit een geel shirt, blauwe broek en witte kousen. De witte kousen worden regelmatig ingewisseld voor gele, indien de tegenstander al witte kousen draagt. Geel en blauw zijn de kleuren van de stad Leeuwarden. De Leeuwarder vlag bestaat uit vier horizontale banen: blauw, geel, blauw en geel.

Oorsprong[bewerken]

In 1964 werd SC Cambuur als profclub opgericht ter vervanging van het naar de amateurs teruggekeerde VV Leeuwarden. Die club is opgericht op 14 augustus 1917 en speelt tegenwoordig in de Zondag tweede klasse. Ze werkt haar thuiswedstrijden af op Sportpark Cambuur (gelegen naast het Cambuurstadion) en is tot op de dag van vandaag één van de amateurpartners van SC Cambuur.[1]

Initiatiefnemer om een nieuwe club te stichten was Sietse Westra, die van 1964 tot 1969 ook de manager van de club was. Eerste trainer van SC Cambuur was oud-bokser Jan Bens.

Geschiedenis[bewerken]

Al meteen in het eerste jaar wist de club als kampioen van de Tweede Divisie naar de Eerste Divisie te promoveren. Vervolgens speelde SC Cambuur daar 27 jaar afwisselend, zijn ze een aantal jaar dicht bij promotie naar de Eredivisie, maar ook een aantal jaren in de onderste regionen. In 1992 werd het kampioenschap behaald, en op die manier promotie naar de Eredivisie.

Het eerste seizoen in de Eredivisie eindigde Cambuur op de veertiende. Het Eredivisieavontuur duurde echter kort, want het seizoen daarop eindigde de club uit Leeuwarden op de achttiende plaats, wat degradatie naar de Eerste Divisie betekende. In 1998 maakte SC Cambuur via de nacompetitie de terugkeer naar de Eredivisie en ook dit avontuur duurde twee jaar.

Sindsdien speelde SC Cambuur dertien jaar lang in de Eerste divisie, waar het zowel sportief als financieel veel problemen kende. Het eerste seizoen dat SC Cambuur weer in de Eerste divisie speelde, eindigde Cambuur vierde. Vervolgens ging het op sportief en financieel gebied bergafwaarts. Een faillissement dreigde voor de club, maar dit werd ternauwernood voorkomen. Het dieptepunt kende Cambuur in het seizoen 2007/2008, toen de club als zeventiende eindigde. Daarna kwam de ommekeer.

In de daaropvolgende seizoenen eindigden de Leeuwarders in de top van de Eerste Divisie. Nadat SC Cambuur via de nacompetitie in die periode een aantal keer net niet promoveerde, werd de Leeuwarder club in het seizoen 2012/2013 kampioen van de Eerste Divisie. Daarmee dwong SC Cambuur directe promotie naar de Eredivisie af. Sinds het seizoen 2013/2014 komt de club uit Leeuwarden uit in de hoogste afdeling van het Nederlandse voetbal.

Op dinsdag 1 april 2014 kwam een groep van 150 supporters bij het stadion, waarvan 30 het stadion binnendrongen, omdat zij vonden dat hun trainer Lodeweges, die had gezegd het volgende seizoen bij rivaal sc Heerenveen te gaan werken, weg moest.[2]

Cambuurstadion[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Cambuurstadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Vol stadion bij SC Cambuur - AZ Alkmaar (KNVB-beker 2007/2008)
(Idem)

SC Cambuur had met het stadion aan het Cambuurplein één van de grootste stadions in de Eerste divisie en is gebouwd in Engelse stijl, met vier overdekte tribunes.

De beginjaren (1934 - 1980)[bewerken]

Het stadion dateert van 1936. Op 12 september 1936 wordt het Gemeentelijk Sportpark Cambuur officieel in gebruik genomen. Op dat moment was er op de sportvelden en parkeerfaciliteiten na, alleen een hoofdtribune. In 1949 komen daar twee onoverdekte staantribunes en 1 onoverdekte zittribune bij, waarmee de capaciteit van het stadion is toegenomen tot 14.000 toeschouwers. In 1961 wordt de lichtinstallatie in gebruik genomen, een unicum voor die tijd. Niet voor niets is Philips Sport Vereniging (PSV) de tegenstander van VV Leeuwarden in de openingswedstrijd.

Modernere tijden (1980 - 2000)[bewerken]

In 1980 worden twee overdekte tribunes gebouwd. De onoverdekte staantribune aan de zuidzijde -korte zijde- aan de Insulindestraat, wordt vervangen door een overdekte staantribune. Deze is vanaf die dag betere bekend als de Zuid-tribune. De onoverdekte staantribune aan de oostzijde -lange zijde- wordt vervangen door een overdekte zittribune. Deze wordt vanaf toen de Oost-tribune genoemd. Van het oorspronkelijke stadion is dan alleen nog de hoofdtribune bewaard gebleven. Deze is in 1995 vervangen door een nieuwe overdekte zittribune (over de hele lengte), die vanaf die dag beter bekendstaat als West-tribune. Daarnaast is de onoverdekte staantribune aan de noordzijde (korte zijde, aan de voormalige Marathonstraat) vervangen door een overdekte zittribune. Vanaf 1994 zijn er geen ingrijpende wijzigingen geweest in het Cambuurstadion. Het stadion heeft op dat moment een capaciteit voor 13.500 supporters.

Huidige situatie (2000 - 2009)[bewerken]

Tussen 2003 en 2006 zijn gefaseerd de rode en witte stoeltjes op de West- en Noordtribune vervangen door gele en blauwe stoeltjes.

Jarenlang voetbalde SC Cambuur op een echt grasveld. In de loop der jaren werd de kwaliteit van het gras echter steeds slechter. De club probeerde dit probleem te verhelpen via een nieuw drainagesysteem. Toch werd in 2005 voor kunstgras gekozen: dat van Edelgrass uit Genemuiden. Het kunstgras heeft Cambuur echter niet gebracht wat was gehoopt, en na klachten van spelers en problemen met de kwaliteit werd in 2008 besloten om het kunstgras weer te vervangen door `regulier´ gras. Vanaf de start van seizoen 2008/09 speelt Cambuur weer op een gewone grasmat.

In de zomer van 2009 werd het uitvak verplaatst van de Noord- naar de Oost-tribune, waarmee per 7 augustus 2009 het aantal permanente zitplaatsen op 10.400 kwam. Tijdens de play-offwedstrijden in het seizoen 2008/2009 speelde Cambuur viermaal in twee weken tijd voor een volledig uitverkocht stadion. Ook koos de club ervoor om een noodtribune voor de West-tribune te zetten, waardoor de capaciteit tijdelijk op 10.500 plaatsen kwam.

Toekomst[bewerken]

In juni 2009 heeft SC Cambuur plannen gepresenteerd aan de gemeente Leeuwarden voor de bouw van een nieuw stadion achter de WTC Expo (= de voormalige Frieslandhallen). Dit stadion zal in eerste instantie een capaciteit krijgen voor 12.000 toeschouwers, maar waar ook is voorzien in een eerste uitbreiding (ook tijdens de bouw als SC Cambuur tussentijds zou promoveren, wat uiteindelijk ook gebeurde) naar een capaciteit van 16.000 toeschouwers. Het was de bedoeling dat het nieuwe stadion in gebruik werd genomen in de loop van 2013, maar de bouw is nog niet gestart.

Op 2 november 2013 maakt Cambuur de hernieuwde plannen voor een nieuw stadion bekend. Het moet ongeveer €25 miljoen gaan kosten en in 2016 operationeel zijn. Het stadion, dat bij voorkeur achter het WTC-complex gebouwd moet worden, moet een capaciteit krijgen van 15.000 toeschouwers. ,,Het plan heeft twee pijlers: duurzaamheid met betrekking tot het energievraagstuk en ontwikkeling van commerciële ruimtes, zegt Ype Smid, voorzitter van de raad van commissarissen van Cambuur.,,Dit is geen luchtkasteel, maar goed doordacht.

Op 14 maart 2014 tekenen wethouder en loco-burgemeester Henk Deinum van de gemeente Leeuwarden en voorzitter Ype Smid van Cambuur een intentieovereenkomst. ,,Dit is een bevestiging van de wens van Cambuur om tot verdere stadionontwikkeling te komen, zei Ype Smid. ,,Het businessplan dat wij vorig jaar ingediend hebben wordt nu verder getoetst. Het streven van Cambuur is dat er in 2017 een nieuw stadion gerealiseerd is.

Redders van de club[bewerken]

Wegens een dreigend faillissement in 2006 is het Cambuurstadion als onderpand gebruikt voor de zogenaamde ´Old boys´ die in ruil daarvoor garant gingen staan voor de schuld van de club. Hiermee is het faillissement voorkomen. Bij verkoop van het stadion wordt de schuld weggewerkt. Sindsdien worden de ´Old boys´, vier Leeuwarder zakenlieden maar bovenal vrienden en fervent Cambuursupporters, gezien als dé redders van de club. Dit waren Jan Riedstra, Klaas Buwalda, Wim Sleijfer en Dirk Hoekstra, ook wel de Bierhuisgroep genoemd, daar de vier vrienden elkaar regelmatig in het gelijknamige café in het centrum van Leeuwarden ontmoetten.[3] De bijnaam ´Old Boys´ hebben de heren gekregen als verwijzing naar het zogenaamde Old boys network. Zij stelden in 2006 een nieuwe algemeen directeur aan: Alex Pama kwam vanuit de Verenigde Staten naar Leeuwarden. Onder zijn leiding maakte de club een opmars op sportief gebied, maar financieel bleef het moeizaam gaan na de surseance van betaling. In januari 2011 werd Pama vanwege de financiële wanorde ontslagen. Cambuur was wederom in financieel zwaar weer beland door het uitblijven van de Leyten (stadion verkoop) gelden. Gerald van den Belt, in 2009 door de RvC aangesteld als financieel directeur, werd benoemd als Algemeen Directeur. Van den Belt saneerde de schulden grotendeels en zorgde ervoor dat Cambuur financieel weer redelijk gezond werd.

Supporters[bewerken]

Leeuwarden staat als voetbalgekke stad bekend en vandaar dat Sc Cambuur een fanatieke supportersschare heeft. SC Cambuur beschikt, net als veel andere Nederlandse volksclubs, over een harde kern, de MI-side. Deze side is door enkele fanatieke Cambuursupporters in 1979 opgericht. De naam MI-side komt voort uit de beide straatnamen aan de korte zijdes van het stadion, M voor Marathonstraat (huidige Coopmansstraat) en I voor Insulindestraat. In de begintijden verhuisde de side iedere helft van tribune, zodat ze iedere keer van achter het doel van de tegenstander hun team konden aanmoedigden. Later verbleef de MI-side alleen nog op de, toen nog, overdekte zuidelijke sta-tribune. Midden jaren 90, na de verbouw van het stadion, situeerde een kleine groep van de MI-side zich op de nieuwe noordelijke overdekte zittribune, alwaar de side uitgroeide tot wat die nu is.

Clublied[bewerken]

Het onofficiële clublied van Sc Cambuur is 't Woanskip van Leeuwarder zangeres Anneke Douma, origineel in 1983 uitgebracht door Irish Stew en later gecoverd door Anneke Douma. Begin jaren 90 werd het lied door enkele Cambuursupporters geadopteerd. Sindsdien wordt het door de supporters als onofficieel clublied gezongen, vaak net voor de wedstrijd en bij iedere goal van SC Cambuur. 't Woanskip is vergelijkbaar met clubliederen als 'I'm gonna be (500 miles)' van Hibernian FC en 'Blowing Bubbles' van West Ham United: door het zingen van 't Woanskip identificeren de supporters van SC Cambuur zich met hun club.

Betaald voetbal 1954-2013[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Betaald voetbal voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Erelijst[bewerken]

  • 1965: Kampioen Tweede divisie
  • 1992: Kampioen Eerste divisie
  • 2013: Kampioen Eerste divisie

Resultaten betaald voetbal 1964-2014[bewerken]

1 A
9
4
9
4
9
4
8
7
11
13
11
10
12
15
5
9
11
5
4
9
19
3
12
11
11
11
1
14
18
7
6
2
2
15
17
4
7
11
17
9
15
12
18
3
2
5
7
1
12
65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14
Eredivisie
Eerste divisie
Tweede divisie
  • 1964 - 1989: SC Cambuur
  • 1989 - 2007: Cambuur Leeuwarden
  • 2007 - 2009: SC Cambuur Leeuwarden
  • 2009 - 2014: SC Cambuur

Selectie[bewerken]

Nr. Naam. Nat. Positie. Vorige club. Contract.
28 Jurjan Wouda Vlag van Nederland Nederland Doelman Vlag van Nederland RKC Waalwijk 2015
22 Leonard Nienhuis Vlag van Nederland Nederland Doelman Vlag van Nederland SC Veendam 2015 (2016)
25 Harm Zeinstra Vlag van Nederland Nederland Doelman Vlag van Nederland FC Emmen 2015
2 Wout Droste Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland Go Ahead Eagles 2015
3 Etiënne Reijnen Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland AZ 2016
5 Marlon Pereira Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Bulgarije Botev Plovdiv 2016
15 Mart Dijkstra Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland Harkemase Boys (amateurs) 2015
17 Lucas Bijker Vlag van Nederland Nederland Verdediger eigen jeugd 2015
30 Calvin Mac-Intosch Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland SC Telstar 2015 (2016)
23 Ron Janzen Vlag van Nederland Nederland Verdediger Vlag van Nederland FC Groningen 2015
4 Vytautas Andriuškevičius Vlag van Litouwen Litouwen Verdediger Vlag van Zweden Djurgardens IF 2016
6 Erik Bakker Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van Nederland FC Zwolle 2015
20 Sander van de Streek Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van Nederland SBV Vitesse 2016
25 Berend-Jan Schootstra Vlag van Nederland Nederland Middenvelder Vlag van Nederland SC Heerenveen Amateur
21 Mohamed El Makrini Vlag van Nederland Nederland

Vlag van Marokko Marokko

Middenvelder Vlag van Nederland FC Den Bosch 2015
7 Furdjel Narsingh Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Nederland PEC Zwolle 2015
9 Martijn Barto Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Nederland Harkemase Boys (amateurs) 2016
12 Michiel Hemmen Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van België KVC Westerlo 2015
18 Bartholomew Ogbeche Vlag van Nigeria Nigeria Aanvaller Vlag van Spanje Xerez CD 2015 (2016)
27 Bob Schepers Vlag van Nederland Nederland Aanvaller Vlag van Nederland FC Utrecht 2015
10 Dejan Meleg Vlag van Servië Servië Aanvaller Vlag van Nederland AFC Ajax (huur) 2016

Trainers en spelers[bewerken]

Spelers
1rightarrow blue.svg Zie Lijst van spelers van SC Cambuur-Leeuwarden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Trainers
# Seizoen(en) Hoofdtrainer info
1 1964/65-1965/66 Vlag van Nederland Jan Bens
2 1966/67-1967/68 Vlag van Nederland Piet de Wolf
3 1968/69-1969/70 Vlag van Nederland Jan Bens
4 1970/71-1971/72 Vlag van Nederland Arie Otten voortijdig ontslagen; Kor Woudstra a.i. en Geert Sannes voltooien seizoen
5 1972/73-1974/75 Vlag van Nederland Leo Beenhakker
6 1975/76 Vlag van Nederland André Roosenburg (formeel)
Vlag van Nederland Atte Bouma (praktijk)
7 1976/77-1979/80 Vlag van Nederland Nol de Ruiter
8 1980/81-1982/83 Vlag van Nederland Henk de Jonge
9 1983/84-1984/85 Vlag van Nederland Theo Verlangen
10 1985/86 Vlag van Nederland Simon Kistemaker
11 1986/87-1987/88 Vlag van Duitsland Fritz Korbach
12 1988/89-1989/90 Vlag van Hongarije Sandor Popovics in mei ‘90 op non-actief gesteld;
Martin Koopman (a.i.) voltooit seizoen
13 1990/91-1991/92 Vlag van Nederland Rob Baan
14 1992/93-1993/94 Vlag van Nederland Theo de Jong ontslagen op 18-10-1993
- 1993/94-1994/95 Vlag van Duitsland Fritz Korbach per 26-10-1993; ontslagen op 10-02-1995
15 1994/95 Vlag van Nederland Niels Overweg per 25-02-1995
16 1995/96-1997/98 Vlag van Nederland Han Berger
17 1998/99-2001/02 Vlag van Nederland Gert Kruys
18 2002/03 Vlag van Engeland Rob McDonald ontslagen per 23-05-2003
19 2003/04-2004/05 Vlag van Nederland Dick de Boer ontslagen per 31-12-2004
Jan Schulting voltooit seizoen
20 2005/06-2006/07 Vlag van Nederland Roy Wesseling ontslagen per 20-02-2007
Gerrie Schouwenaar en Wim de Ron voltooien samen het seizoen
21 2007/08-2008/09 Vlag van Nederland Jurrie Koolhof ontslagen per 13-09-2008
22 2008/09-2010/11 Vlag van Nederland Stanley Menzo per 20-09-2008; per 27-10-2010 vertrokken
23 2010/11-2012/13 Vlag van Nederland Alfons Arts per 27-10-2010 (was assistent-trainer)
per 03-11-2010 officieel geassisteerd door Henk de Jong
per 22-03-2013 ontslagen wegens tegenvallende prestaties (het seizoen wordt eerst afgemaakt door assistent-trainers Henk de Jong en Jan Bruin)
23 2013/14 Vlag van Nederland Dwight Lodeweges per 19-02-2013 t/m 1-04-2014 is zelf opgestapt als trainer vanwege een onwerkbare situatie binnen de club na hij bekend had gemaakt over te stappen naar aartsrivaal SC Heerenveen.
23 2014/15 Vlag van Nederland Henk de Jong per 28-04-2014 t/m 31-05-2015 is hij aangesteld als trainer van

SC Cambuur sinds 01-07-2014 is Arne Slot aangetrokken naast de andere assistenten Sandor van der Heide, Jan Bruin en René Grotenhuis

Topscorers[bewerken]

Top 11 aller tijden topscorers voor SC Cambuur[bewerken]

Positie Naam Doelpunten
1 Vlag van Nederland Jan Bruin 79
2 Vlag van Nederland Sandor van der Heide 66
3 Vlag van Nederland Dirk Roelfsema 63
4 Vlag van Nederland Koko Hoekstra 61
5 Vlag van Nederland Jos Peltzer 59
6 Vlag van Nederland Gerrie de Jonge 52
7 Vlag van Nederland Willem van der Ark 52
8 Vlag van Nederland Mark de Vries 47
9 Vlag van Nederland Johan Zuidema 44
10 Vlag van Nederland Henk de Groot 40
11 Vlag van Nederland Jaap de Blaauw 39

Externe links[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Amateurpartners SC Cambuur, website SC Cambuur 27 juli 2009
  2. NOS. "Onrust bij Cambuur om Lodeweges", 1 april 2014.
  3. "Oud-bestuursleden houden Cambuur in leven", VI.nl, 1 december 2005