SD Worx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
SD Worx
SD Worx sponsort een dameswielerploeg. Lotte Kopecky in de Tour de France Femmes 2022, bij de start van de derde etappe in Reims.
Oprichting 1945
Hoofdkantoor hoofdkantoor te Antwerpen, (België)
Werknemers 7.200
Website sdworx.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

SD Worx is de handelsnaam van een internationaal netwerk van bedrijven met de hoofdzetel te Antwerpen in België. Het is een sociaal secretariaat dat diensten rond human resources levert. Het levert dienstverlening rond het tewerkstellen van personeel: loonberekening en -administratie, sociale wetgeving, internationale verloning en fiscaliteit en human resources. Op deze vlakken biedt het bedrijf naast dienstverlening en advies ook gespecialiseerde software, ERP-software-implementaties en opleidingen. Bedrijven kunnen bij SD Worx ook terecht voor outsourcing van hun verloningen en HR-werkzaamheden.

Kantoren[bewerken | brontekst bewerken]

In België heeft SD Worx 31 kantoren (onder andere in Antwerpen HQ, Brussel, Aalst en Gent). In Duitsland elf kantoren (onder andere te Frankfurt, Berlijn en München).

In Nederland heeft SD Worx locaties in Breda (hoofdkantoor), Utrecht en in Almere. In het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland vijf kantoren. In Frankrijk twee kantoren (Parijs en Bidart), net als in Oostenrijk (Wenen, Pasching). In Luxemburg (Capellen), Ierland, Mauritius als Zwitserland is er één vestiging.

De overige landen bedient SD Worx vanuit een netwerk van strategische partners: de Payroll Services Alliance.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

SD Worx werd in 1945 door Jozef Van den Eede opgericht als Sociale Dienst VEV binnen het Vlaams Economisch Verbond. In de periode van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog bleek er een vraag te bestaan naar het uitbesteden van een gedeelte van de bedrijfsadministratie. De eerste tien jaar bestond het klantenbestand van de Sociale Dienst VEV voornamelijk uit kleine bedrijven. Naarmate de economie terug heropleefde, het klantenaantal toenam en de sociale wetgeving complexer werd, nam het bedrijf steeds meer zijn toevlucht tot mechanische processen om de documenten en berekeningen efficiënter aan te maken. In 1965 introduceerde SD als eerste sociaal secretariaat het gebruik van een computer in de bedrijfsvoering. Hierdoor kon ook de markt van de grotere bedrijven aangeboord worden.

In 1975 werd het aanbod verruimd van personeelsbeheer naar human resources in bredere zin. Na 40 jaar trad de stichter-voorzitter terug in 1985, en werd hij opgevolgd door Jan van den Nieuwenhuijzen die het bedrijf leidde tot 2012. Vanaf 2013 wordt het bedrijf geleid door Steven van Hoorebeke. Sinds 2019 is Kobe Verdonck CEO.

In 1997 werd de naam Sociale Dienst VEV ingeruild voor SD Worx en in 2008 werd de tagline "Result driven HR" toegevoegd.

SD Worx startte zijn internationale expansie met een eigen kantoor in Luxemburg in 2003 gevolgd door een vestiging in Nederland in 2005, 3 kantoren in Frankrijk in 2007 en 3 kantoren in Duitsland in 2008. Daarnaast richtte het bedrijf ook de Payroll Services Alliance op, een netwerk in 20 landen. In 2015 nam SD Worx in Nederland CTB A&A over en sloot een joint venture met CTB Personele systemen. Ze hebben nu 5 kantoren in Nederland.

In augustus 2015 werd Ceridian lid van de Payroll Services Alliance waardoor SD Worx nu ook in de Verenigde Staten en Canada actief is.

SD Worx nam in 2016 zowel de Duitse HR dienstverlener fidelis HR als de Britse en Ierse afdeling van Ceridian over, inclusief Mauritius. SD Worx is daardoor aanwezig in 10 landen. Door de toetreding van Ascender kan de Payroll Services Alliance nu ook in Azië en Oceanië klanten verwelkomen.

SD Worx Holding nam in 2017 uitzendbureau VIO Interim en in 2018 Flexpoint Group[1] over, en stapte zo in de groeiende markt voor flexibel werk. Deze tak heet SD Worx Staffing Solutions.

In 2020 nam SD Worx Pointlogic HR in Nederland over en breidde daarmee de portefeuille verder uit. In 2021 werd bekend dat SD Worx de Scandinavische partij Aditro overneemt.

Sponsoring[bewerken | brontekst bewerken]

Het in 2018 overgenomen Limburgse Flexpoint, sponsorde van 2005 tot en met 2009 de professionele dameswielerploeg Team Flexpoint. SD Worx volgde dezelfde strategie om meer bekendheid te krijgen en werd in 2020 co-sponsor van wielerploeg Boels-Dolmans. Vanaf 2021 ging deze ploeg verder als Team SD Worx.[2] Sinds de invoering van de UCI Women's World Tour in 2016, heeft de ploeg bijna elk ploegenklassement van de jaarlijkse World Tour gewonnen.

Slogans[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf had als slogan eerst SD Worx works. Het bijbehorende reclamespotje gebruikte de melodie van Wordy Rappinghood, een nummer uit 1981 van Tom Tom Club. Sinds 2020 is de slogan For Life, For Work.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]