SIDMAR

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

SIDMAR, voluit ‘Sidérurgie Maritime’, was een groot Belgisch staalbedrijf dat ondertussen deel uitmaakt van het bedrijf ArcelorMittal. Het is gelegen te Gent dichtbij de grens met Zelzate aan het kanaal Gent-Terneuzen. Momenteel heet het bedrijf officieel ArcelorMittal Gent, doch de meeste mensen hanteren de oude naam SIDMAR.

Geschiedenis[bewerken]

De staalfabriek te Gent(2008)
  • Reeds in 1920 begon de Luxemburgse firma Arbed grond op te kopen langs het Kanaal Gent-Terneuzen en in 1932 had men reeds 211 ha verworven. De crisisjaren, gevolgd door de Tweede Wereldoorlog, verhinderden echter de bouw van een staalfabriek. Pas in de jaren 50 van de 20e eeuw begon men weer plannen in deze richting te ontwikkelen.
  • Op 10 juli 1962 werd de NV "Sidérurgie Maritime", afgekort Sidmar, opgericht. Dit nieuwe bedrijf had een startkapitaal van 4,5 miljard BEF. In de periode 1963-1993 trokken de Waalse en Franse staalgroepen zich uit het kapitaal terug gedurende de herstructurering van de Belgische staalindustrie. De Waalse beweging sprak zelfs van la guillotine de la Wallonie, aangezien juist in Wallonië de staalindustrie onder druk stond. De Belgische staat nam een minderheidsparticipatie in Sidmar, die, sinds de regionalisering van de staalsector eind jaren 80, gecontroleerd werd door de Vlaamse holdingmaatschappij Gimvindus. De meerderheid van de aandelen was in handen van Arbed.
  • De bouw van de fabriek begon in 1964 en omvatte een koudbandwalserij (1966), een warmbandwalserij (einde 1966), twee hoogovens (1967, 1968), terwijl begin jaren 70 een cokesfabriek en een tweede walserij gereedkwam. Stagnatie trad op ten gevolge van de recessie (1973-1975), waarna opnieuw werd geïnvesteerd, onder meer een continuwalserij (1981), galvaniseerinstallaties (Sidgal, 1998) en een installatie voor continugieten (jaren '90 van de 20e eeuw en jaren 00 van de 21e eeuw). De productie liep op to 5 kton vlakke staalproducten per jaar, voor het merendeel bestemd voor de automobielindustrie.
  • In 1994 verwierf Sidmar een meerderheid van de aandelen van het Duitse maritieme en geïntegreerde staalbedrijf Stahlwerke Bremen, voorheen Klöckner Stahl. Daarnaast kreeg Sidmar in 1995 ook zijn eigen verkooporganisatie Sidstahl, verantwoordelijk voor de verkoop van de vlakke staalproducten van de Groep.
  • Op 1 augustus 1997 koos de Spaanse regering de Arbed Groep als partner in de privatisering van het vroegere C.S.I., voortaan Aceralia genaamd. Arbed verkreeg 35% van de aandelen van het Spaanse maritieme staalbedrijf, gespecialiseerd in de productie en verdere verwerking van vlakke staalproducten (Aceralia Planos) en lange staalproducten (Aceralia Largos). Daarmee was de Arbed Groep op dat moment de op twee na grootste staalproducent van de wereld.
  • Op 19 februari 2001 fuseerden de groepen Arbed-Aceralia en het Franse Usinor. Eind 2001 werd de nieuwe naam van de fusiegroep bekendgemaakt: Arcelor (Arbed-Aceralia-Usinor).
  • In juni 2006 bereikten Arcelor en Mittal Steel een akkoord over de fusie tussen beide groepen. De nieuwe staalgroep luistert naar de naam ArcelorMittal en is het grootste staalbedrijf ter wereld met een productie van 109,7 miljoen ton staal per jaar. De zetel van de nieuwe combinatie is in Luxemburg.

Nieuwe naam[bewerken]

Om de integratie van de beide staalgroepen te beklemtonen, kregen alle sites een nieuwe naam. ArcelorMittal Gent is de nieuwe naam van Sidmar.

Overzicht van de fusiepartners[bewerken]

Externe link[bewerken]