SIDMAR

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

SIDMAR, voluit ‘Sidérurgie Maritime’, was een groot Belgisch staalbedrijf dat ondertussen deel uitmaakt van het bedrijf ArcelorMittal. Het is gelegen te Gent dichtbij de grens met Zelzate aan het kanaal Gent-Terneuzen. Momenteel heet het bedrijf officieel ArcelorMittal Gent, doch de meeste mensen hanteren de oude naam SIDMAR.

Geschiedenis[bewerken]

  • Op 10 juli 1962 werd de NV "Sidérurgie Maritime", afgekort Sidmar, opgericht. Dit nieuwe bedrijf had een startkapitaal van 4,5 miljard BEF. In de periode 1963-1993 trokken de Waalse en Franse staalgroepen zich uit het kapitaal terug gedurende de herstructurering van de Belgische staalindustrie. De Belgische staat nam een minderheidsparticipatie in Sidmar, die, sinds de regionalisering van de staalsector eind jaren '80, gecontroleerd werd door de Vlaamse holdingmaatschappij Gimvindus. De meerderheid van de aandelen was in handen van Arbed.
  • In 1994 verwierf SIDMAR een meerderheid van de aandelen van het Duitse maritieme en geïntegreerde staalbedrijf Stahlwerke Bremen, voorheen Klöckner Stahl. Daarnaast kreeg Sidmar in 1995 ook zijn eigen verkooporganisatie Sidstahl, verantwoordelijk voor de verkoop van de vlakke staalproducten van de Groep.
  • Op 1 augustus 1997 koos de Spaanse regering de Arbed Groep als partner in de privatisering van het vroegere C.S.I., voortaan Aceralia genaamd. Arbed verkreeg 35% van de aandelen van het Spaanse maritieme staalbedrijf, gespecialiseerd in de productie en verdere verwerking van vlakke staalproducten (Aceralia Planos) en lange staalproducten (Aceralia Largos). Daarmee was de Arbed Groep op dat moment de op twee na grootste staalproducent van de wereld.
  • Op 19 februari 2001 fuseerden de groepen Arbed-Aceralia en het Franse Usinor. Eind 2001 werd de nieuwe naam van de fusiegroep bekendgemaakt: Arcelor (Arbed-Aceralia-Usinor).
  • In juni 2006 bereikten Arcelor en Mittal Steel een akkoord over de fusie tussen beide groepen. De nieuwe staalgroep luistert naar de naam ArcelorMittal en is het grootste staalbedrijf ter wereld met een productie van 109,7 miljoen ton staal per jaar. De zetel van de nieuwe combinatie is Luxemburg.

Nieuwe naam[bewerken]

Om de succesvolle integratie van de beide staalgroepen te beklemtonen, kregen alle sites een nieuwe naam. ArcelorMittal Gent is de nieuwe naam van Sidmar.

Overzicht van de fusiepartners[bewerken]

Externe link[bewerken]