SNS REAAL

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf SNS Property Finance)
Ga naar: navigatie, zoeken
SNS REAAL
Kantoor SNS Reaal in Utrecht
Kantoor SNS Reaal in Utrecht
Oprichting 1997, fusie SNS Groep en Reaal Groep
Op 1 februari 2013 genationaliseerd
Sleutelfiguren Gerard van Olphen, voorzitter raad van bestuur
Hoofdkantoor Hojel City Center
Croeselaan 1
3521 BJ Utrecht
Werknemers 6.379 (in FTE, ultimo 2013)
Producten bankieren, verzekeringen
Omzet Gedaald € 6,291 miljard (2013)
Winst Gedaald € -1.950 miljoen (2013)
Website www.snsreaal.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie
De Utrechtse vestiging van AXA Nederland
De Amstelveense vestiging van Zwitserleven

SNS REAAL is een Nederlandse financiële instelling op het gebied van verzekeren en bankieren die zich richt op de particuliere markt en het midden- en kleinbedrijf. De dienstverlening aan particuliere en zakelijke relaties vindt vooral plaats door SNS Bank en Reaal. SNS Bank bedient haar klanten via eigen winkels, het onafhankelijke intermediair, internet en de telefoon. Reaal verkoopt haar producten en diensten uitsluitend via het onafhankelijke intermediair. Het balanstotaal bedroeg € 125 miljard per ultimo 2013. SNS Reaal heeft ruim 6.000 medewerkers op basis van volledige werktijd. Het hoofdkantoor is gevestigd in Utrecht.

SNS REAAL NV en SNS Bank NV zijn op 1 februari 2013 genationaliseerd. Op 15 februari boog de Raad van State zich over de rechtmatigheid van dit overheidsingrijpen en besloot deze op 25 februari grotendeels in stand te houden.[1][2][3] Op 27 maart 2013 verdween SNS REAAL definitief van de beurs.[4]

Geschiedenis[bewerken]

De SNS Groep heeft haar oorsprong in de vroege jaren van de twintigste eeuw, toen op lokaal niveau de eerste spaarbanken werden opgericht. Zij hadden over het algemeen meer sociale dan commerciële doelstellingen. De samenwerking tussen deze afzonderlijke plaatselijke en regionale banken werd met name vanaf de jaren zestig steeds hechter. In de eerste helft van de jaren zeventig van de twintigste eeuw zijn in een paar fusiegolven plaatselijke spaarbanken samengegaan in regionale spaarbanken. De SNS als organisatie begint in 1987 door een fusie van twee van deze regionale banken: de Gelders-Utrechtse Spaarbank en Spaarbank Limburg tot de Samenwerkende Nederlandse Spaarbanken (SNS). In 1990 sloten zich opnieuw enkele regionale banken aan bij de SNS. In de loop van de jaren negentig voegden nog enkele regionale banken en individuele leden van de Coöperatieve Vereniging voor Bondsspaarbanken zich bij de SNS.

De Reaal Groep is voortgekomen uit De Centrale Arbeidersverzekerings‑ en Depositobank (1904) en de Coöperatieve Levensverzekeringsmaatschappij Concordia (1907).

Eind jaren '80 besloten vijf bedrijven, De Centrale Verzekeringen, Concordia Verzekeringen, de Algemene Spaarbank voor Nederland, de Centrale Volksbank en de Hollandse Koopmansbank tot een vergaande samenwerking. Deze samenwerking resulteerde uiteindelijk in augustus 1990 in de vorming van de Reaal Groep. De Centrale Volksbank ging hierin echter niet mee en bleef zelfstandig. In 1992 werd de Centrale Volksbank een 100% dochteronderneming van SNS Bank.

Per mei 1997 besloten Reaal Groep N.V. en SNS Groep N.V. tot de vorming van SNS Reaal Groep. Tientallen fusies en overnames met andere spaarbanken, zoals Regio Bank, en kleinere verzekeringsmaatschappijen, zoals NOG Verzekeringen, Proteq, Hooge Huys en Zurich Verzekeringen, maken deel uit van de ontstaansgeschiedenis, die hier niet allemaal worden genoemd.

Beursgang[bewerken]

SNS REAAL had van 18 mei 2006 tot 1 februari 2013 een notering op de Euronext in Amsterdam.[5] De "Stichting Beheer SNS REAAL" verkocht een deel van haar belang in het bedrijf, maar hield een meerderheidsbelang. De beursgang leverde in totaal 1,368 miljard euro op. Die opbrengst werd voor 416 miljoen euro aangewend voor algemene bedrijfsdoeleinden en de financiering van acquisities. De overige 952 miljoen euro kwam ten goede aan de Stichting Beheer SNS Reaal. Door de nationalisatie van de bank (zie onder) werd de bank per februari 2013 weer van de beurs gehaald, waarbij de aandeelhouders door de Nederlandse staat werden onteigend.

Overnames[bewerken]

SNS Reaal wilde met het geld dat met de beursgang was opgehaald, overnames plegen van bij voorkeur verzekeringsbedrijven. In 2006 en 2007 volgden drie grote acquisities.

Bouwfonds Property Finance[bewerken]

In de zomer van 2006 werd Bouwfonds Property Finance (BPF) overgenomen, dat als financieringstak deel uitmaakte van N.V. Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, een voormalig semioverheidsbedrijf dat zich voornamelijk richtte op koopwoningen en hypotheken.[6][7] Het Bouwfonds was in 2005 volledig verzelfstandigd, doordat de laatste gemeenten hun aandelen verkochten aan de nieuwe eigenaar ABN AMRO. In 2005 realiseerde BPF een nettowinst van € 87 miljoen. Na de overname ging het onderdeel verder onder de naam SNS Property Finance. ABN AMRO had een groot deel van haar dubieuze klanten eerst ondergebracht bij deze nieuwe aankoop.[8] Verkoper ABN AMRO ontving voor deze activiteit € 810 miljoen.[9] SNS Reaal versterkte op deze wijze haar positie in het midden- en kleinbedrijf en verminderde de afhankelijkheid van de hypotheekmarkt. Ultimo 2006 bedroeg de kredietportefeuille van SNS Property Finance € 8,8 miljard waarvan 77% in Nederland was uitgezet.

Deze aankoop pakte na een goede start uiteindelijk desastreus uit voor SNS REAAL. Door de afschrijvingen op het vastgoed leidde de aankoop uiteindelijk tot de gedwongen nationalisatie van SNS REAAL op 1 februari 2013, omdat onduidelijk was hoeveel er in de toekomst nog extra moest worden afgeschreven. De berekeningen varieerden tussen de 1,4 en 3,4 miljard euro. De bank baseerde zich op het rapport van Ernst & Young, de overheid op dat van Cushman & Wakefield.[10]

Justitie arresteerde op 12 februari 2013 voormalig directielid Buck Groenhof en zijn assistente Angelique Schets van SNS Property Finance op verdenking van onder meer oplichting en witwassen.[11][12] Ook 4 andere voormalige directieleden worden door justitie verdacht van betrokkenheid bij omkoping, oplichting en witwassen.[13][14] Een klokkenluidster, Hetty van de Laar, meldde zwijggeld aangeboden te hebben gekregen.[15][16] Op 24 mei kwam naar buiten dat 17 verdachten worden verdacht van omkoping, oplichting en witwassen.[17] Hetty van de Laar schreef een boek, De ondergang van SNS Bank [18], over de frauduleuze ondergang[19] en werd vervolgens zelf door SNS beschuldigd van fraude.[20] Op 24 februari 2014 diende zij een claim in tegen haar voormalig werkgever.[21] In december 2013 beschreven 5 journalisten van Het Financieele Dagblad in een nieuw boek met de titel: "De val van SNS Reaal" hoe Property Finance SNS Reaal meesleepte in het faillissement.[22]

Afgestoten en hernoemd tot Propertize[bewerken]

In 2014 zijn alle aandelen van Property Finance ondergebracht in een 100% overheidsbedrijf: NL Financial Investments (NLFI). Property Finance is herdoopt in Propertize en apart gezet van SNS Reaal. Het bedrijf moet in 10 jaar tegen de hoogst mogelijke opbrengst worden leegverkocht. Bij de start van Propertize is de waarde van het verleende krediet nog € 4,8 miljard.[23] De grootste claim van de bank Propertize is die van 130 miljoen euro jegens projectontwikkelaar Ronald Ras.[24] Op 5 november 2014 oordeelde de rechtbank Midden- Nederland desgevraagd door schuldeisers dat SNS zelf volledig garant moest blijven staan.[25]

AXA[bewerken]

Begin juni 2007 werd bekendgemaakt dat SNS Reaal de Nederlandse activiteiten van de Franse verzekeringsgroep AXA overneemt voor een bedrag van € 1,75 miljard.[26] Dit werd deels gefinancierd met de uitgifte van nieuwe aandelen. Na deze overname was SNS Reaal de vijfde speler op de Nederlandse verzekeringsmarkt. Alleen Eureko, ING, Fortis en Aviva hebben een groter marktaandeel. Door de overname stijgt het marktaandeel op basis van het premie-inkomen tot boven de 9%.

Zwitserleven[bewerken]

In november 2007 maakten SNS Reaal en Swisslife bekend dat SNS Reaal de Nederlandse en Belgische activiteiten van Zwitserleven overneemt.[27] SNS Reaal werd hiermee de tweede pensioen- en levensverzekeraar in Nederland. Winterthur, AXA en de pensioen- en levenproducten van SNS Reaal zijn doorgegaan onder de naam Zwitserleven. SNS Reaal betaalde ruim € 1,5 miljard, dat was bijna 17 keer de jaarwinst voor de overname.

Doorverkoop Madoff-fondsen[bewerken]

Op 17 juli 2014 oordeelde in hoger beroep het College van Beroep voor het bedrijfsleven dat SNS schuldig was bij het doorverkopen van Madoff-fondsen aan haar klanten en legde de bank boetes op.[28]

Financiële resultaten[bewerken]

In 2007 liet de onderneming voor het vijfde achtereenvolgende jaar nog winstgroei zien. Dit was het resultaat van een verbetering in de bestaande activiteiten, maar ook van acquisities zoals SNS Property Finance, Regio Bank en de Nederlandse activiteiten van AXA.

In 2008 brak de kredietcrisis uit; zij leed mede daardoor een zwaar verlies van € 504 miljoen. Door de scherpe daling van, onder andere, de aandelenkoersen was er sprake van een bijzonder verlies van ruim € 0,7 miljard bij de verzekeringsactiviteiten. Zonder bijzondere lasten zou de winst over 2008 € 307 miljoen zijn geweest. In 2009 trad herstel op, de verliezen op de aandelenposities in 2008 verdampten door de stijging van de koersen, maar de problemen bij de vastgoedactiviteiten werden zichtbaar. Bij SNS Property Finance werd het resultaat gedrukt door bijzondere waardevermindering op goodwill en leningen van in totaal € 0,5 miljard in 2009 gevolgd door € 0,8 miljard in 2010 en tenslotte € 0,25 miljard in 2011.

In de onderstaande tabel zijn de nettoresultaten van de diverse bedrijfsonderdelen opgenomen. Het kernbedrijf, dat is de bank en de verzekeraar, zijn winstgevend, met het jaar 2008 als uitzondering. In 2013 leed Verzekeringen ook een groot verlies door bijzondere afschrijvingen, wordt hiervoor gecorrigeerd dan resteerde een winst van € 124 miljoen. De grote verliezen van SNS Property Finance drukken vanaf 2009 zwaar op het totale resultaat van SNS Reaal.

alle bedragen luiden in miljoenen
Jaar[29] Bankactiviteiten Verzekeringen Holdingkosten Subtotaal Property Finance Totaal
2007 € 186 € 205 € -12 € 379 € 86 € 465
2008 € 116 € -550 € -98 € -532 € 28 € -504
2009 € 120 € 196 € -80 € 236 € -219 € 17
2010 € 212 € 242 € -71 € 383 € -643 € -260
2011 € 262 € 166 € -93 € 335 € -248 € 87
2012 € 88 € -147 € -100 € -159 € -813 € -972
2013 € 190 € -623 € 19 € -414 € -1.536 € -1.950


alle bedragen luiden in miljoenen
Jaar[29] Omzet Nettoresultaat Balanstotaal Werknemers
(in FTE)
2007 Gestegen € 4.543 Gestegen € 465 Gestegen € 103.074 Gestegen 6.713
2008 Gestegen € 5.137 Gedaald € -504 Gestegen € 125.359 Gestegen 7.535
2009 Gestegen € 8.497 Gestegen € 17 Gestegen € 128.900 Gedaald 7.520
2010 Gedaald € 7.068 Gedaald € -260 Gedaald € 127.713 Gedaald 7.113
2011 Gedaald € 6.119 Gestegen € 87 Gestegen € 132.174 Gedaald 6.928
2012 Gestegen € 7.354 Gedaald € -972 Gestegen € 133.641 Gedaald 6.724
2013 Gedaald € 6.291 Gedaald € -1.950 Gedaald € 124.785 Gedaald 6.379

De financiële problemen dwongen het bedrijf alle activiteiten door te lichten en met kostenreductieprogramma's te komen, waarbij ook veel banen werden geschrapt.[30]

SNS Reaal kon echter alleen uit het moeras getrokken worden waarin het was beland door SNS Property Finance, door een nationalisatie door de staat. Daarna konden de noodzakelijke grote afwaarderingen plaatsvinden in dit vastgoedonderdeel zonder terminale gevolgen. De daling van het balanstotaal per eind 2013 ten opzichte van het jaar ervoor is vooral veroorzaakt door het isoleren van Property Finance, waardoor zo'n € 7 miljard aan activa van de balans verdween.

Kapitaalinjecties[bewerken]

Als direct gevolg van de kredietcrisis ontving SNS Reaal € 750 miljoen van de overheid in november 2008.[31] De overheid ontving hiervoor in ruil speciale effecten op basis van een koers van € 5,25 per stuk, onder de standaardvoorwaarden. Ook ontving SNS Reaal € 500 miljoen van Stichting Beheer SNS REAAL onder gunstigere voorwaarden. EU-commissaris Neelie Kroes keurde op 28 januari 2010 de staatssteun goed.[32] In december 2009 werd € 185 miljoen terugbetaald aan de Nederlandse staat en € 65 miljoen aan de Stichting Beheer SNS REAAL.[33] SNS Reaal heeft het recht de speciale effecten om te zetten in gewone aandelen na 31 januari 2012, maar dit geldt niet voor het kernkapitaal verstrekt door Stichting.

Op 8 december 2011 maakte de European Banking Authority bekend dat SNS opnieuw € 159 miljoen nieuw kapitaal moet ophalen.[34]

Nationalisatie[bewerken]

Begin 2013 werd nog een reddingsplan gemaakt voor SNS REAAL, maar het plan van CVC werd door het Ministerie van Financiën als volstrekt onvoldoende terzijde geschoven, omdat CVC zeer hoge eisen had, maar veel te weinig kapitaal wilde inbrengen.

Met het wegvallen van deze optie stelde de overheid in januari 2013 vast dat SNS Property Finance haar verplichtingen niet zou kunnen nakomen. SNS Bank had zich door een zogenaamde 403-verklaring (een verklaring als bedoeld in artikel 2:403 BW) garant gesteld voor de verplichtingen van het vastgoedbedrijf, waardoor het probleem zich vertaalde in een solvabiliteitstekort bij SNS Bank. Het zou niet langer verantwoord zijn dat SNS Bank zou doorgaan het bankbedrijf uit te oefenen en (spaar)gelden aan te trekken van het publiek. Indien SNS Bank het bankbedrijf zou staken, zou een faillissement het gevolg zijn, omdat haar activa onvoldoende zijn om alle schulden te betalen. De dochterondernemingen ASN Bank en RegioBank zouden in een faillissement van SNS Bank worden meegesleurd. Op basis van het depositogarantiestelsel zou ruim € 35 miljard aan de rekeninghouders van SNS Bank, ASN Bank en RegioBank moeten worden uitgekeerd, waarvan naar schatting € 30 miljard gedekt zou zijn door de bezittingen. Het tekort van € 5 miljard zou moeten worden opgebracht door de overige banken, maar met langdurige en grote onzekerheid over de hoogte van het bedrag, met ernstige gevolgen voor die banken, en daarmee voor het vertrouwen in hen. Bij een faillissement van alleen de holding SNS REAAL zou ook het vertrouwen in andere Nederlandse financiële instellingen onder druk komen te staan.

Dijsselbloem maakte op 1 februari 2013 het besluit bekend tot onteigening van effecten en vermogensbestanddelen SNS REAAL en SNS Bank op basis van de Interventiewet, in verband met de stabiliteit van het financiële stelsel.[35] Het bedrijf wordt dus genationaliseerd. De Staat heeft de bank voor € 3,7 miljard in eigen bezit gekregen, op basis van berekeningen van DNB. Dat bedrag is opgebouwd uit een kapitaalinjectie van € 2,2 miljard, een afschrijving van € 0,8 miljard van de eerdere Staatssteun aan SNS REAAL en € 0,7 miljard om de problematische vastgoedportefeuille te kunnen isoleren. Daarnaast verschaft de Staat € 1,1 miljard aan overbruggingskrediet en € 5 miljard aan garanties.[36]

Alle aandelen van beleggers werden onteigend. Ook verloren de vorderingen van achtergestelde crediteuren, in totaal € 1 miljard, volledig hun waarde. Minister Dijsselbloem meende dat gezien het bovenstaande de waarde van de onteigende effecten en vermogensbestanddelen van SNS REAAL en SNS Bank nihil was, en verzocht de Ondernemingskamer de schadeloosstelling dienovereenkomstig vast te stellen.[37]

Bij de onderhandse leningen was de juridische vormgeving afwijkend: niet de vorderingen maar de schulden werden onteigend. Deze werden overgeheveld naar de opgerichte Stichting Afwikkeling Onderhandse Schulden SNS REAAL, waarbij deze uiteindelijk door faillissement van de stichting vervallen.

Overwogen is om ook gewone obligatiehouders een deel van de schade te laten dragen, maar hier is van afgezien om de obligatierente voor andere banken niet te laten stijgen. Tegoeden op betaal- en spaarrekeningen worden ook niet aangetast, en de bank kan wat die betreft nog gewoon voldoen aan haar verplichtingen; inwerkingtreding van het depositogarantiestelsel is dus niet aan de orde.[38] Tegenover dit voordeel voor de overige banken wordt de banken (incl. SNS Bank zelf) in 2014 een eenmalige zogenaamde resolutieheffing opgelegd van in totaal € 1 miljard. Aanhangig in de Eerste Kamer is inmiddels de Invoering van een tijdelijke heffing voor de bankensector (Tijdelijke wet resolutieheffing 2014)[39][40][41][42][43]

Onder de onteigende achtergestelde schulden van SNS Bank bevindt zich ook het SNS Participatie Certificaat (serie 3).[44] Anders dan de andere achtergestelde schulden zijn deze vooral in handen van retailklanten van SNS Bank. Omdat mogelijk in het verleden onjuist is gehandeld bij het aanbieden en/of adviseren van deze certificaten, wordt onderzocht of compensatie van gedupeerden op zijn plaats is.

De procedures zijn of worden aanhangig gemaakt door onder meer de Vereniging van Effectenbezitters en de nieuwe door Frans Faas opgerichte Stichting Obligatiehouders SNS. Daarnaast wil de VEB dat de Ondernemingskamer mogelijk wanbeleid onderzoekt van SNS REAAL, zodat voormalige aandeelhouders schadevergoeding kunnen eisen van voormalige SNS-bestuurders en -commissarissen. Omdat die procedure formeel alleen kan worden gestart door aandeelhouders, heeft de VEB in een brief Dijsselbloem gevraagd deze ‘juridische complicatie’ uit de weg te ruimen. Ook de Stichting Compensatie SNS Participatie Certificaten, ontstaan uit de Groep Hendrix, heeft verweer gevoerd en met name via Tros Radar[45] de publiciteit gezocht om de problemen met Participatie Certificaten aan de kaak te stellen. Uiteindelijk krijgen de voormalige houders van SNS Participatie Certificaten een compensatievoorstel van SNS Bank: ze krijgen het nominale bedrag terug, plus de rente die daarover zou zijn betaald als het een Nederlandse staatsobligatie was geweest, verminderd met de ontvangen rente.

Shortposities waarbij de aandelen waren geleend zijn kosteloos afgelopen. Voor de afwikkeling van de unsettled shortposities (440.000 aandelen) heeft clearinghouse LCH.Clearnet het potentiële claimrecht met betrekking tot deze aandelen gekocht (buy-in) van bezitters van deze aandelen op het moment van onteigening. De prijs is bepaald door een veilingsysteem.[46][47][48] Afwikkeling van optiecontracten gebeurt na vaststelling door de Ondernemingskamer de schadeloosstelling per aandeel, en op basis van dat bedrag.[49][50] De ISDA heeft bepaald dat credit default swaps SNS nu recht geven op uitbetaling.[51]

Beroep bij de Raad van State[bewerken]

Diverse partijen zijn bij de Raad van State in beroep gaan tegen het onteigeningsbesluit van de Nederlandse staat. Op 25 februari keurde de Raad van State de onteigening grotendeels echter goed.[52] Door vele appellanten is betoogd dat passiva van een onderneming, zoals schulden, zich naar hun aard niet voor onteigening lenen, althans dat artikel 6:2 van de Wft daarin niet voorziet. Artikel 6:2 bepaalt echter dat onder meer onteigend kunnen worden ‘vermogensbestanddelen van de betrokken onderneming’. De Raad oordeelt daarom dat ook passiva kunnen worden onteigend. De Raad heeft echter de onteigening vernietigd van de verplichtingen en aansprakelijkheden van SNS REAAL en SNS Bank jegens onteigende partijen of jegens voormalige houders van de onteigende effecten, en heeft daarmee voor hen de mogelijkheid geopend om een claim tegen SNS REAAL in te dienen wegens wanbeleid.[53]

Schadeloosstelling[bewerken]

Nu het onteigeningsbesluit in stand bleef, wilden diverse partijen op 22 april 2013 bij de Ondernemingskamer dat deze een schadeloosstelling groter dan nul vaststelt, omdat immers de Staat als grootste schuldeiser nooit het failissement zou hebben aangevraagd.[54] Op 11 juli 2013 oordeelde de Ondernemingskamer van het gerechtshof te Amsterdam dat de schadeloosstelling inderdaad hoger dan nul moet zijn.[55][56] Deskundigen moeten zich nu over de zaak buigen.[57] De Stichting Obligatiehouders SNS verklaarde op 15 juli te streven naar een snelle schikking ten behoeve van de voormalige houders van achtergestelde obligaties.[58] De Staat ging in oktober 2013 in beroep bij de Hoge Raad, waardoor de hele procedure circa 6 maanden vertraging oploopt.[59][60]

Op 20 september 2013 werd bekend dat de VEB naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wil stappen inzake de gedwongen nationalisatie.[61] Deze klacht kan echter pas worden ingediend als alle nationale rechtsmiddelen zijn uitgeput.

Aftreden na nationalisatie[bewerken]

Twee van de leden van de Raad van Bestuur van SNS, namelijk de CEO, Roland van Latenstein van Voorst en CFRO, Ference Lamp, alsmede de Voorzitter van de Commissarissen, Rob Zwartendijk traden per 1 februari 2013 af.

Hoorzitting Tweede Kamer[bewerken]

Op 8 maart 2013 hield de Tweede Kamer een hoorzitting.[62][63] [64] De conclusie was daar dat nationalisatie onvermijdelijk was.[65]

Onderzoek door Hoekstra en Frijns[bewerken]

Dijsselbloem gaf op 5 maart 2013 twee onafhankelijke deskundigen opdracht onderzoek te gaan doen naar de rol van het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) bij de nationalisatie van SNS REAAL. Bekeken moest worden of de partijen op tijd in actie zijn gekomen en op de juiste manier. Ook de samenwerking tussen Financiën en DNB werd onder de loep genomen. De deskundigen waren voormalig lid van de Raad van State Rein Jan Hoekstra en hoogleraar Jean Frijns. [66]

Op 23 januari 2014 werd het rapport van de Evaluatiecommissie Nationalisatie SNS Reaal aangeboden.[67] Zowel het Ministerie van Financiën als DNB hebben in de jaren voorafgaand aan de nationalisatie van SNS REAAL gefaald volgens de commissie.[68] Op 7 februari gaven de minister en de Raad van Commissarisen van DNB hun reactie.[69]

Herstructureringsplan en exitstrategie Staat[bewerken]

Op 19 december 2013 heeft de Europese Commissie goedkeuring verleend aan het ingediende herstructureringsplan voor SNS REAAL.[70] Het plan voorziet in de splitsing van de bank- en verzekeringsactiviteiten waardoor beide onderdelen – op termijn - los van elkaar kunnen worden verkocht. Property Finance wordt afgesplitst en ondergebracht in een aparte entiteit. Het doel van deze entiteit is het afwikkelen van de vastgoedleningen. De holding wordt zo snel als mogelijk ontbonden. Met de verkoopopbrengst van Reaal zal de double leverage van SNS REAAL reduceren.[70]

De herstructureringsperiode eindigt in 2017. Tot de einddatum mag SNS REAAL van de Commissie geen materiële overnames doen, is het verboden het staatseigendom te gebruiken in reclame-uitingen en mag het niet weer actief worden in de markt voor commercieel vastgoed.[70] Het acquisitieverbod is niet van toepassing op een mogelijke koper van Reaal.[70]

Het ministerie van Financiën heeft niet de ambitie de onderdelen te behouden. Voor SNS Bank werden de verschillende verkoopopties verder onderzocht en het NLFI kwam in juni 2014 met een advies voor de privatisering van SNS Bank.[70] daarin wordt voor de verzekeringssector een consolidatieslag verwacht door de krimpende markt en de synergie- en schaalvoordelen bij fusies en overnames.[70] Reaal kan volgens het advies hierbij een rol spelen als onderdeel bij een groter geheel. De overheid ging op zoek naar partijen die verzekeraar REAAL willen kopen. Gekozen is voor een onderhandse verkoop waarbij diverse partijen worden uitgenodigd een bod te doen. Volgens NLFI duurt het proces circa een half jaar en kan op zijn vroegst in december 2014 een definitieve verkoopovereenkomst worden verwacht.

Activiteiten[bewerken]

Tot SNS REAAL behoren ook diverse verkooplabels die op een specifieke markt werkzaam zijn:

De Levensverzekeraars van de groep zijn[71]:

 • SRLEV NV, met tevens de handelsnamen Europe Life, Extramedium, Happy Service Verzekeringen, Hooge Huys Verzekeringen, Hooge Huys Virtuele Werkwinkel, Reaal, Reaal Virtuele Werkwinkel
 • Proteq levensverzekeringen NV

Spelling[bewerken]

De officiële spelling van het bedrijf is SNS REAAL met hoofdletters. In de media hanteert men de schrijfwijze met minder hoofdletters, namelijk SNS Reaal.

Literatuur[bewerken]

 • Hetty van de Laar, De ondergang van SNS Bank, de Leeuw uitgevers, 2013, ISBN 9789461561459
 • Vasco van der Boon, De val van SNS Reaal, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2013, ISBN 9789046816912
 • Tom Kreling, Giftig krediet: de onvermijdelijke ondergang van SNS Reaal, 2014, ISBN 9789460037504

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. "Rechtszitting onteigeningsbesluit SNS REAAL op vrijdag 15 februari om 9.00 uur ", Raad van State, 12 februari 2013
 2. "Raad van State buigt zich over nationalisatie SNS Reaal ", Tom Kreling, NRC Handelsblad, 15 februari 2013.
 3. "Raad van State houdt nationalisatie SNS Reaal (grotendeels) in stand", Peter Zantingh, NRC Handelsblad, 25 februari 2013. Geraadpleegd op 25 februari 2013
 4. SNS Reaal op 27 maart van de beurs, TipsBeleggen, 28 februari 2013.
 5. "Beursgang SNS Reaal valt groter uit", Volkskrant, 22 mei 2006, geraadpleegd op 12 november 2012
 6. "SNS Reaal neemt Bouwfonds Property Finance over", Trouw, 10 oktober 2006, geraadpleegd op 9 november 2012
 7. Persbericht overname Bouwfonds Property Finance (Google Cache), SNS REAAL, 10 oktober 2006, geraadpleegd op 26 februari 2013
 8. Zoals de portefeuille van de later geliquideerde Willem Endstra Pagina 147 van het boek: De Vastgoedfraude.
 9. "Vastgoedfinanciering: SNS Reaal koopt risico’s", FEM Business & Finance, 5 augustus 2006, geraadpleegd op 12 november 2012
 10. "SNS-top probeerde kritisch rapport af te zwakken bij Financiën ", nu.nl, 14 februari 2013
 11. "‘‘Puinruimer’ SNS Buck Groenhoef gearresteerd’", Quote, 13 februari 2013
 12. http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/snsreaal/21344732/__Oud-directielid_vastgoedtak_SNS_blijft_vast__.html
 13. "Meer fraudeverdachten SNS", de Telegraaf, 18 februari 2013
 14. "'SNS-bankiers verdacht van omkoping en fraude'", Elsevier, 18 februari 2013
 15. http://www.z24.nl/ondernemen/artikel_418986.z24/_SNS_bood_klokkenluider_zwijggeld_aan_.html
 16. http://www.quotenet.nl/Nieuws/Ex-minnares-lapte-SNS-directeur-erbij-43573
 17. http://nos.nl/artikel/510435-sns-17-medewerkers-niet-integer.html
 18. http://www.gelderlander.nl/algemeen/economie/aantijging-rond-sns-smaad-en-kullekoek-1.4109900
 19. http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/snsreaal/21224172/__10_vragen_over_SNS_Reaal__.html
 20. http://powervrouwen.blog.nl/aanraders/2013/11/21/sns-bank-doet-aangifte-tegen-klokkenluidster-hetty-vd-laar
 21. http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22328323/__Klokkenluider_legt_megaclaim_bij_SNS__.html
 22. http://nieuwsuur.nl/video/586421-de-val-van-sns-reaal.html
 23. http://www.nuzakelijk.nl/beurs/3664856/sns-reaal-draagt-property-finance.html
 24. http://www.fd.nl/ondernemen/896088/portret-ronald-ras
 25. http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2014:5519
 26. "SNS Reaal koopt Axa Nederland voor 1,75 miljard", NRC Handelsblad, 4 juni 2007, geraadpleegd op 9 november 2012
 27. "SNS Reaal koopt Zwitserleven", NRC Handelsblad, 19 november 2007, geraadpleegd op 9 november 2012
 28. http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CBB:2014:249&keyword=sns
 29. a b Diverse jaarverslagen SNS Reaal
 30. Leidsch Dagblad, SNS Reaal schrapt 750 banen, 15 november 2012, geraadpleegd op 18 november 2012
 31. "Ook SNS Reaal krijgt kapitaalinjectie van Bos", Elsevier, 13 november 2008
 32. "Kroes keurt staatssteun SNS Reaal goed", Reformatorisch Dagblad, 28 januari 2010
 33. "SNS betaalt deel staatssteun terug", Nu.nl, 24 september 2009
 34. "SNS Bank onderuit in kapitaaltest", Telegraaf, 08 december 2011
 35. Rijksoverheid, Nationalisatie SNS, 1 februari 2013 Link naar artikel, geraadpleegd op 1 februari 2013
 36. http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/toespraken/2013/02/01/minister-dijsselbloem-nationaliseert-sns-reaal.html
 37. http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/brieven/2013/03/04/brief-minister-van-financien-met-aanbod-schadeloosstelling-sns-reaal.html
 38. Dijsselbloem onteigent SNS FD, bezocht 2-2-2013
 39. Minister Dijsselbloem nationaliseert SNS REAAL
 40. Besluit van de Minister van Financiën van 1 februari 2013 tot onteigening van effecten en vermogensbestanddelen SNS REAAL NV en SNS Bank NV in verband met de stabiliteit van het financiële stelsel, alsmede tot het treffen van onmiddellijke voorzieningen ten aanzien van SNS REAAL NV
 41. Tipsbeleggen.nl: Staat nationaliseert SNS Reaal, 1 februari 2013
 42. http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3387417/2013/02/02/Grote-blunders-en-grote-fouten-bij-SNS.dhtml
 43. http://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/33653_tijdelijke_wet
 44. http://www.reaal.nl/Documents/Prospectus_SNS_Participatie_Certificaat_3.pdf
 45. "SNS Participatie Certificaat", TROS Radar, 27 februari 2012, geraadpleegd op 8 juli 2013
 46. http://www.lchclearnet.com/cash_equities/sa/buy_in.asp , zie 11-2-2013
 47. http://www.belegger.nl/nieuws/2630698/particuliere-belegger-grijpt-mis-bij-afhandeling-sns-reaal.html
 48. http://fd.nl/beurs/815635-1302/clearing-breekt-handel-sns-open
 49. http://www.telegraaf.nl/dft/21272325/__Ondernemingskamer_gaat_optiebelegger_SNS_helpen__.html
 50. Als deze nihil of gering is geeft dit bijvoorbeeld voor bezitters van putopties een veel gunstiger uitkomst (voor schrijvers ervan veel ongunstiger) dan bij het alternatieve standpunt dat deze waardeloos zijn geworden omdat men bij een aandeel dat men niet bezit en niet kan kopen niet het recht kan uitoefenen om het te verkopen.
 51. "ISDA to Meet on SNS Reaal CDS Compensation" ISDA, 12 februari 2013. Geraadpleegd op 25 februari 2013.
 52. http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21323838/__Raad_van_State_keurt_nationalisatie_SNS_goed__.html
 53. http://raadvanstate.nl/pers/persberichten/persbericht/?pressmessage_id=211
 54. http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/snsreaal/21502121/___Minister_stuurde_aan_op_nationalisatie_SNS___.html
 55. http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Gerechtshoven/Amsterdam/Nieuws/Pages/Ondernemingskamer-gaat-deskundigen-onderzoekbevelen-SNS.aspx
 56. http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21724090/___Vergoeding_van__0_voor_SNS_te_weinig___.html
 57. http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/snsreaal/21724178/__Hof_houdt_hoop_beleggers_SNS_levend__.html
 58. http://www.telegraaf.nl/incoming/21732028/___Snel_compensatie_SNS___.html
 59. http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21786216/__Staat_naar_Hoge_Raad_in_zaak_gedupeerden_SNS__.html
 60. http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/publicaties/2013/10/10/verzoekschrift-tot-cassatie-schadeloosstelling-sns-reaal.html
 61. http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21908086/__VEB_naar_Europees_Hof_om_nationalisatie_SNS__.html
 62. http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/08/hoorzitting-sns-reaal-op-8-maart.xml
 63. http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/nieuws-2013/dnb286444.jsp
 64. Geluidsfragment nos
 65. Tekst hoorzitting
 66. http://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/05/onderzoek-naar-rol-dnb-en-ministerie-in-nationalisatie-sns-reaal/
 67. http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2014/01/23/aanbieding-van-het-rapport-van-de-evaluatiecommissie-nationalisatie-sns-reaal-en-evaluatie-interventiewet.html
 68. http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22235761/__Financien_en_DNB_faalden_rond_SNS_Reaal__.html
 69. http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/nieuws-2014/dnb303300.jsp
 70. a b c d e f Ministerie van Financiën kamerbrief SNS Reaal - Besluit Europese Commissie 2013, 18 december 2013, geraadpleegd op 19 februari 2014
 71. DNB register levensverzekeraars