STS-124

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
STS-124
STS-124 patch.jpg
Shuttle Discovery
Aantal bemanningsleden 7
Lanceerdatum 31 mei 2008

5:02:09 p.m. EDT
21:02:09 UTC
23:02:09 CEST

Lanceerplatform LC-39A, Kennedy Space Center, Florida
Landingsdatum 14 juni, 2008

11:16:19 a.m EDT
15:16:19 UTC
17:15:19 CEST

Landingsbaan Kennedy Space Center, Florida
Missieduur 13 dagen, 17 uur en 43 minuten
Hoogte van de baan 122 nautical miles (225 km)
Hellingshoek van de baan 51,6 graden
Aantal rondjes rond de aarde 217
Reisafstand 9.230.622,6 km
Vorige missie STS-123
Volgende missie STS-126
Foto bemanning
Foto bemanning
Portaal  Portaalicoon   Ruimtevaart

STS-124 was een Spaceshuttle-missie naar het International Space Station (ISS) het ruimteveer Discovery werd ten behoeve van deze missie op 31 mei 2008 gelanceerd. STS is de afkorting voor Space Transportation System. Het bracht de Japanese Experiment Module, Node 2 en de Japanse Remote Manipulator System, een robot arm, naar het ISS.

Ook probeert NASA vervangende onderdelen voor de niet juist werkende wc aan boord te krijgen, maar dit is lastig aangezien de Discovery eigenlijk al vol zat.

Bemanning[bewerken]

Het nummer tussen haakjes duidt aan hoeveel missies de astronaut gevlogen zal hebben na STS-124.

Vorige vlucht[bewerken]

Van 20 oktober 2007 tot en met 2 november 2007 werd de Discovery nog gebruikt voor de missie STS-120.

Missie achtergrond[bewerken]

De missie staat voor de volgende mijlpalen:

  • 154ste bemande US ruimtevlucht
  • 123ste Space Shuttle vlucht sinds missie STS-1
  • 98ste vlucht na de Challenger ramp
  • 10de vlucht na de Columbia ramp
  • 26ste vlucht naar het International Space Station
  • 35ste vlucht van Discovery
  • 3de Shuttle missie in 2008

Ruimtewandelingen (EVA, Extra-Vehicular Activity)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Ruimtewandeling voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Drie ruimtewandelingen staan gepland.

Ruimtewandelaars Start (UTC) Einde Lengte Missie
EVA 1 Garan
Fossum
3 juni
16:22
3 juni
23:10
6 uur en 48 minuten Verplaatsen van de OBSS (arm) van het ISS terug naar de Shuttle vanaf haar tijdelijke locatie. Tevens voorbereiding voor het verplaatsen van de nieuwe JAXA Experimenten Module vanuit het vrachtruim.
EVA 2 Garan
Fossum
5 juni
15:04
5 juni
22:15
7 uur en 11 minuten Installatie van bescherming en externe televisie systemen op de Japanse Experimenten Module. Tevens voorbereiding van het verplaatsen van de ELM-PS.
EVA 3 Garan
Fossum
8 juni
13:55
8 juni
20:28
6 uur en 33 minuten Vervangen van een defecte stikstoftank en een defect camerasysteem.

Externe link[bewerken]