STS-125

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
STS-125
STS-125 patch.jpg
Shuttle Atlantis
Aantal bemanningsleden 7
Lanceerdatum 11 mei 2009
2:01 p.m. EDT
18:01 UTC
20:01 CEST[1][2]
Lanceerplatform LC-39A, Kennedy Space Center, Florida
Landingsdatum 24 mei 2009
8:39 p.m. PDT
15:39 UTC
17:39 CEST
Landingsbaan Edwards Air Force Base, Californië
Missieduur 12 dagen, 21 uur en 37 minuten
Hoogte van de baan 304 nautical miles (563 km)
Hellingshoek van de baan 28,5 graden
Aantal rondjes rond de aarde 251
Reisafstand 5,276 miljoen mijl (8,491 miljoen km)
Vorige missie STS-119
Volgende missie STS-127
Foto bemanning
Foto bemanning
Portaal  Portaalicoon   Ruimtevaart

STS-125, voluit Space Transportation System-125, was de laatste onderhoudmissie naar de Ruimtetelescoop Hubble en werd gelanceerd op 11 mei 2009. Tijdens deze missie, waarvoor de Atlantis werd gebruikt, is de levensduur van Ruimtetelescoop Hubble tot 2014 verlengd.

Omdat de Space Shuttle Atlantis tijdens deze missie niet koppelde aan het International Space Station en na de lancering problemen zou kunnen hebben met het hitteschild, stond de Endeavour voor missie STS-123 klaar op lanceerplatform 39B voor het geval de Atlantis in de problemen kwam. In dat geval zou de Endeavour naar de ruimte gestuurd worden om de bemanning veilig naar de aarde terug te brengen. Aanvankelijk zou de Atlantis op 14 oktober 2008 worden gelanceerd. Op 30 september 2008 werd echter bekend dat STS-125 werd uitgesteld tot een nog te bepalen datum omdat er problemen waren opgetreden in de Ruimtetelescoop Hubble. Door deze uitstelling werden STS-126 en STS-127 eerder gelanceerd dan STS-125.[3]

Bemanning[bewerken]

Het nummer tussen haakjes duidt aan hoeveel missies de astronaut gevlogen zal hebben na STS-125

Bemanning STS-400[bewerken]

dit was de flightdeck-bemanning van STS-123

Vorige vlucht[bewerken]

Van 10 januari 2008 tot en met 21 januari 2008 werd de Atlantis nog gebruikt voor de missie STS-122.

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Tariq Malik. NASA stelt hubble missie uit tot mei 2009. Space.com (2008) Geraadpleegd op 31 oktober 2008
  2. Justin Ray. Spaceflight Now worldwide launch schedule (2008) Geraadpleegd op 24 november 2008
  3. Servicemissie naar Hubble weer uitgesteld