STS-126

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
STS-126
STS-126 patch.png
Shuttle Endeavour
Aantal bemanningsleden 7
Lanceerdatum 14 november 2008 [1][2]

7:55 p.m. EDT
00:55 UTC
01:55 CET

Lanceerplatform LC-39A, Kennedy Space Center, Florida
Landingsdatum 30 november 2008
1:25 p.m. PST
21:25 UTC
22:25 CET
Landingsbaan Edwards Air Force Base, Californië [3][4][5][6]
Missieduur 15 dagen, 20 uur en 29 minuten [7][8]
Hoogte van de baan 122 nautical miles (225 km)
Hellingshoek van de baan 51,6 graden
Aantal rondjes rond de aarde 251
Reisafstand 10,5 miljoen kilometer
Vorige missie STS-124
Volgende missie STS-119
Foto bemanning
Foto bemanning
Portaal  Portaalicoon   Ruimtevaart

STS-126, voluit Space Transportation System-126, was een spaceshuttlemissie van de Endeavour naar het International Space Station.[8] De Endeavour nam de MPLM Leonardo mee naar het International Space Station. Op 30 september 2008 werd bekend dat STS-125 was uitgesteld tot een nader te bepalen datum omdat er problemen waren opgetreden in de ruimtetelescoop Hubble. Na deze uitstelling werd STS-126 op 14 november 2008 alsnog gelanceerd zonder verdere problemen of vertragingen.[2][9] Spaceshuttle Endeavour koppelde aan het ISS op vluchtdag 3.[2]

Op 30 november 2008 keerde het ruimteveer na zestien dagen in de ruimte veilig terug op Aarde. Vanwege het stormachtige weer in Florida moest de shuttle voor de landing uitwijken naar de luchtmachtbasis Edwards in Californië, waar de zon scheen.

Bemanning[bewerken]

tussen haakjes staat hoeveel vluchten de astronaut gevlogen zal hebben na STS-126

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Chris Bergin. STS-126/Endeavour launches after issue-free countdown. NASA Spaceflight.com (2008) Geraadpleegd op 14 november 2008
  2. a b c Mark Carreau. Shuttle Endeavour thunders into a moonlit sky. The Houston Chronicle (2008) Geraadpleegd op 14 november 2008
  3. Endeavour landt vandaag niet op Kennedy Space Center. HLN.be (2008) Geraadpleegd op 30 november 2008
  4. Ruimteveer Endeavour landt mogelijk in Californië. HLN.be (2008) Geraadpleegd op 30 november 2008
  5. Chris Bergin. Endeavour heading to California for Sunday landing at Edwards Air Force Base. NASA Spaceflight.com. (2008) Geraadpleegd op 30 november 2008
  6. Endeavour wijkt uit naar Californië. nu.nl (2008) Geraadpleegd op 30 november 2008
  7. NASA. STS-126 Mission Summary. NASA (2008) Geraadpleegd op 9 november 2008
  8. a b c NASA. STS-126 Press Kit (4.4 Mb) (PDF). NASA (2008) Geraadpleegd op 6 november 2008
  9. Servicemissie naar Hubble weer uitgesteld, HLN.be, 30 september 2008
  10. NASA. NASA Assigns Crew for Space Station Assembly Mission. NASA (2007) Geraadpleegd op 2 oktober 2007
  11. USAF. Civil Air Patrol colonel to pilot Space Shuttle Endeavour. United States Air Force (13 november 2008) Geraadpleegd op 14 november 2008
  12. NASA. NASA Amends Crew Assignment for STS-126 Mission. NASA (2007) Geraadpleegd op 22 november 2007