SUEZ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

SUEZ was een Frans-Belgische holding die elektriciteit en gas produceert en verhandelt, en aan watervoorziening en afvalverwerking deed. Het bedrijf is ontstaan als de financieringsmaatschappij voor de aanleg van het Suezkanaal, opgericht door Ferdinand de Lesseps onder de naam Compagnie Universelle du Canal Maritime de Suez.

In 1988 verwerft Compagnie de Suez een meerderheidsbelang in de Generale Maatschappij van België en in 1997 fuseert het bedrijf met waterleidingmaatschappij Lyonnaise des Eaux tot Suez Lyonnaise des Eaux. In 2001 wordt de naam veranderd in SUEZ. SUEZ is sinds november 2005 ook de nieuwe eigenaar van het Belgische energiebedrijf Electrabel. Electrabel Nederland nv is daardoor ook eigendom geworden van SUEZ. Electrabel Nederland nv is één van de grootste energieleveranciers in Nederland met onder andere de Eemscentrale, de nieuw te bouwen Flevocentrale, Centrale Bergum, Centrale Harculo bij Zwolle en de Centrale Gelderland bij Nijmegen. Op de Maasvlakte wordt momenteel ook een kolencentrale neergezet.

SUEZ is de moedermaatschappij van onder andere technisch dienstverlener COFELY en voorheen van afvalverwerker SITA. SUEZ heeft nog wel een belang in SITA.

Op 25 februari 2006 werd bekendgemaakt dat SUEZ en het staatsconcern Gaz de France gaan fuseren. Deze fusie is in 2008 afgerond. De twee bedrijven gaan verder onder de naam GDF SUEZ; Suez Environnement gaat buiten deze groep apart verder.

Externe link[bewerken]