Saastal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Saas-Grund in het Saastal

Het Saastal is een bergdal in de Alpen, in Zwitserland. Het is een dwarsdal van het Mattertal. Het kanton waarin het ligt is Wallis.

Saas-Grund, 1560m, ligt centraal in het Saastal, maar is er niet de bekendste plaats, Saas-Fee is bekender. Daar is het mooi, ieder jaar komen daar duizenden toeristen. Het centrum is er voetgangersgebied. De rivier door het Saastal heet de Saaser Vispa, die naar het Rhônedal stroomt , daar in Visp uitkomt. Door de zuidelijke ligging van het Saastal, heerst er meestal een mild klimaat.

Bergsport[bewerken]

Hoge bergen zijn er de Dom, 4545 m, en de Mischabelgroep, ten zuiden van Saas-Fee. De Dom is de hoogste berg die volledig in Zwitserland ligt. De Monte Rosa, verder naar het westen, ligt voor een deel in Italië. Hoog in het Saastal liggen gletsjers.

Het Saastal is bekend om te skiën, te wandelen en te klimmen. Eén van de trekpleisters voor wandelaars is de Mattmarksee aan het eind van het dal, dat is een stuwmeer. De aarden dam is uit rotsblokken en ander puin afkomstig van gletsjers en morenen gebouwd . Ten westen van het stuwmeer kan men naar de Britanniahütte klimmen, een berghut op 3030 m, van waar tochten naar enkele vierduizenders, zoals de Strahlhorn, Allalinhorn en Alphubel, beginnen. De Britanniahütte is één van de meest bezochte hutten van de Alpen.