Said Seyam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Saïd Seyam (Arabisch: سعيد صيام) (Al-Shati (Gazastrook), 22 juli 1959 - Gaza, 15 januari 2009) was de Palestijnse minister van binnenlandse zaken in het kabinet Haniya I. Seyam was geboren in een vluchtelingenkamp in Gaza. Hij was als volksvertegenwoordiger verkozen in het kiesdistrict Gaza. Bij de eerste intifada werd hij viermaal gearresteerd en vervolgens door Israël in 1992 verdreven naar het zuiden van Libanon.

Als jarenlange vertrouweling van Ahmed Yassin werkte hij in nauwe samenwerking met het hoofd van het politiek bureau van de beweging Hamas, Khaled Mashal, die hij naar Moskou vergezelde bij het eerste bezoek van de beweging aan een belangrijke hoofdstad. Hij werd op 15 januari 2009 gedood bij een Israëlische luchtaanval op de stad Gaza bij het conflict in de Gazastrook 2008-2009.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Saïd Seyam op de Franstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.