Saint-Jean-de-Maurienne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Saint-Jean-de-Maurienne
Sent-Jian-de-Môrièna
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Saint-Jean-de-Maurienne (Frankrijk)
Saint-Jean-de-Maurienne
Situering
Regio Auvergne-Rhône-Alpes
Departement Savoie (73)
Arrondissement Saint-Jean-de-Maurienne
Kanton Saint-Jean-de-Maurienne
Coördinaten 45° 17′ NB, 6° 21′ OL
Algemeen
Oppervlakte 11,51 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
7.536[1]
(655 inw./km²)
Hoogte 489 - 1200 m
Burgemeester Philippe Rollet (O)
(2020-2026)
Overig
Postcode 73300
INSEE-code 73248
Website saintjeandemaurienne.fr
Foto's
Uitzicht op Saint-Jean-de-Maurienne
Uitzicht op Saint-Jean-de-Maurienne
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Saint-Jean-de-Maurienne (Arpitaans: Sent-Jian-de-Môrièna; Italiaans: San-Giovanni-di-Moriana) is een gemeente in het Franse departement Savoie in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. De gemeente telde 7.536 inwoners op 1 januari 2021.[1] De plaats is de hoofdplaats van de historische provincie Maurienne en het voormalig bisdom Maurienne, thans de plaats waar zich tegenwoordig de bestuurlijke zetel van het arrondissement bevindt. De alpenstad is binnen de wielersport internationaal bekend als wielerplaats en fungeert regelmatig als vertrek- of finishplaats tijdens wielerwedstrijden.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Saint-Jean-de-Maurienne bedroeg op 1 januari 2021 11,51 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 654,7 inwoners per km².

De onderstaande kaart toont de ligging van Saint-Jean-de-Maurienne met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente ligt spoorwegstation Saint-Jean de Maurienne - Vallée de l'Arvan, vaak kortweg aangeduid als Station Saint-Jean-de-Maurienne. Het spoorwegstation ligt aan de spoorlijn Culoz - Modane. Deze lijn naar Modane kent veel goederenverkeer en internationaal reizigersverkeer naar Italië. Via Saint-Jean-de-Maurienne rijden de TGV's van Parijs naar Turijn en Milaan. Er hebben ook rechtstreekse Pendolino treinen gereden tussen Milaan en Lyon, via een korte stop aan het station van Saint-Jean-de-Maurienne. Deze treindienst is echter door de vele technische storingen afgeschaft en vervangen door een overstapverbinding in Chambéry op de TGV's.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Wielersport[bewerken | brontekst bewerken]

Saint-Jean-de-Maurienne is een belangrijke stad in het wielrennen. Onder andere door de ligging vlak bij bekende bergpassen als de Croix-de-Fer, de Galibier, de Glandon, de Madeleine en de Mollard passeren er heel wat wielerwedstrijden door of vlak bij Saint-Jean-de-Maurienne.

De alpenstad is meerdere malen opgenomen als een vertrek- of aankomstplaats van etappes in de Ronde van Frankrijk. Saint-Jean fungeerde als startplaats in 2006 (zeventiende rit), 2012 (twaalfde rit), 2015 (negentiende rit) en 2019 (negentiende rit). Het fungeerde als aankomstplaats in 2010 (negende rit) en 2015 (achttiende rit). In beide jaren won er met Sandy Casar (2010) en Romain Bardet (2015) een Fransman.

In 2011 werd in Saint-Jean-de-Maurienne de proloog van de Critérium du Dauphiné gereden, welke gewonnen werd door de Nederlander Lars Boom. De etappes van de Dauphiné vertrokken eerder al vanuit Saint-Jean in 2006 (zevende etappe) en 2008 (zevende etappe). Deze meerdaagse wielerwedstrijd wordt vaak gebruikt als voorbereiding voor de Ronde van Frankrijk en maakt deel uit van de UCI World Tour. Ook in de Tour des Pays de Savoie, onderdeel van de UCI Europe Tour, wordt Saint-Jean-de-Maurienne regelmatig aangedaan.

Wintersport[bewerken | brontekst bewerken]

Stuntende snowboarder op het plein in het centrum van Saint-Jean-de-Maurienne

Saint-Jean-de-Maurienne is veelal betrokken met Les Sybelles, een groot skigebied rondom de stad dat grotendeels gelegen is in het Kanton Saint-Jean-de-Maurienne. Omdat men via Saint-Jean-de-Maurienne toegang heeft tot de skistations van dit domein, wordt de stad ook wel de Poort van de Sybelles genoemd. Er zijn plannen ontwikkeld om Saint-Jean-de-Maurienne door middel van een kabelbaan direct te verbinden met wintersportoord La Toussuire.[2] De omliggende skigebieden hebben succesvolle topskiërs voortgebracht zoals Jean-Noël Augert, Jean-Pierre Vidal en Jean-Baptiste Grange, die allen geboren zijn in Saint-Jean-de-Maurienne.

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

De ondertekening van het samenwerkings-akkoord met de gemeente Tessalit (Mali) in november 2005

Saint-Jean-de-Maurienne heeft jumelages met de volgende steden:

Bekende inwoners van Saint-Jean-de-Maurienne[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Graf van Humbert Withand

Begraven[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Saint-Jean-de-Maurienne van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.