Salesianen van Don Bosco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Salesianen van Don Bosco
Societas Salesiana Sancti Joannis Don Bosco
Logo van de Salesianen
Logo van de Salesianen
Basisgegevens
Gesticht 1859
Stichter Giovanni Bosco
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Met de Salesianen wordt de religieuze congregatie Salesianen van Don Bosco bedoeld (Latijn: Societas Salesiana Sancti Joannis Don Bosco, afgekort tot SDB). De stichter van de orde was de heilige Giovanni Don Bosco (18151888). Hij wilde een alternatief bieden voor, en een tegenwicht tegen, de invloed van het liberalisme op de publieke en individuele moraal, die aan het eind van de 19e eeuw steeds meer werd geproblematiseerd door de Kerk (zie bijvoorbeeld de pauselijke encycliek Quanta Cura en de Syllabus Errorum uit 1864).

Geschiedenis[bewerken]

In 1854 verklaarde Don Bosco dat hij zijn jeugdwerk voortaan een duidelijk profiel gaf, met de mededeling dat "Maria wenst dat wij een gemeenschap stichten. Ik heb besloten dat wij onszelf Salesianen noemen en onder de bescherming van Franciscus van Sales stellen". In 1857 stelde Don Bosco een aantal regels en richtlijnen op voor de zich uitkristalliserende beweging. In 1859 werd door Don Bosco de r.-k. congregatie van Salesianen gesticht voor de opvoeding van de verwaarloosde jeugd, welke uiteindelijk in 1874 door Paus Pius IX werd erkend. In 1872 werden door Don Bosco en Maria Domenica Mazzarello de Dochters van Maria Hulp der Christenen gesticht.

Organisatie[bewerken]

De Salesianen tellen tegenwoordig (stand 2003) bijna 17.000 geprofeste mannen van de Gemeenschap van Don Bosco, 15.000 Dochters van Maria Hulp der christenen en duizenden actieve leken. Het is momenteel de omvangrijkste katholieke religieuze beweging, die zich vooral op de jeugd richt door middel van onderwijs en sociale activiteiten.

De regel van de Salesianen van Don Bosco

Bekende Salesianen[bewerken]

Heiligen:

Kardinalen:

Bisschoppen:

Bekende ex-salesiaan

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]