Sally Struthers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sally Struthers
Sally Struthers in 1981
Algemene informatie
Volledige naam Sally-Ann Struthers
Geboren 28 juli 1947
Land Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sally-Ann (Sally) Struthers (Portland (Oregon), 28 juli 1947) is een Amerikaanse actrice. Zij won met haar rol als Gloria Bunker-Stivic in de televisieserie All in the Family (1971-1978) twee Emmy Awards en werd hiervoor nog driemaal genomineerd. Ze werd in zowel 1972, 1973, 1974 als 1977 genomineerd voor een Golden Globe.

De 1,55 meter lange Struthers genoot een opleiding aan de Pasadena Playhouse College of Theatre Arts en verdiende daar een studiebeurs als 'meest veelbelovende student'. Ze speelde een tijd in regionale toneelstukken, alvorens voor de camera te debuteren als danseres en professioneel actrice, in onder meer de films Five Easy Pieces en The Phynx (beide uit 1970). Struthers brak door als Gloria Bunker-Stivic in All in the Family, maar verliet de show na zeven seizoenen, samen met haar televisie-echtgenoot Rob Reiner ('Meathead'). Beiden wilden wat anders. Reiner werd daarop regisseur, terwijl Struthers haar Broadway-debuut maakte in het stuk Wally's Cafe in 1981. Toch keerde Struthers in 1982 terug op televisie als Gloria Bunker. Ditmaal niet in All in the Family maar in de spin-off Gloria. Deze serie bleef mijlenver van het succes van All in the Family en werd na één seizoen van 21 afleveringen stopgezet. Struthers verbreedde haar werkveld later nog met musicals en stemmen in tekenfilms. Tevens speelde ze opnieuw aanzienlijke rollen in televisieseries als 9 to 5 (52 afleveringen), Dinosaurs (64 afleveringen - stem) en Gilmore Girls (52 afleveringen).

Struthers was een tijd de tv-woordvoerster van het Christian Children's Fund en verscheen gedurende de jaren 80 in verscheidene commercials omtrent dit goede doel.

Struthers heeft een dochter uit een huwelijk dat van 1977 tot 1983 duurde.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Struthers wordt geparodieerd in South Park, waar haar gewicht wordt gecontrasteerd met verhongerende kinderen in Afrika. Ze zou in Full House hebben gespeeld volgens de kinderen die haar op televisie zien. Dit klopt echter niet.