Salto (gymnastiek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een animatie van een salto

Een salto is een koprol in de lucht. Een salto kan vooruit of achteruit gemaakt worden waarbij al dan niet een schroef (in de lengte om de as draaien) toegepast wordt.

Een salto wordt uitgevoerd in verschillende disciplines van de sport. In de gymnastiek is de salto een veelvoorkomende oefening, waarbij men vaak nog varieert. vb.: streksalto, hoeksalto, barani, schroef, auerbach, rudolph, contra, dubbele salto's.

Een salto op een trampoline.

Bij eender welke salto is het zeer belangrijk, tenminste als je de salto mooi wilt uitvoeren, dat je eerst goed omhoog gaat, zodat je in je zweeffase (je hoogste punt) een mooie salto kan draaien, om vervolgens je daalfase te hebben en zuiver te landen. De afbeelding rechtsboven toont de correcte manier, de afbeelding links hoe het eigenlijk niet zo zuiver uitgevoerd is. Te zien is dat wanneer hij springt, hij direct zijn draai inzet, dat is eigenlijk niet de bedoeling. Hij had hem veel mooier kunnen draaien, als hij gedraaid had op zijn hoogste punt. Ook de landing is niet zo heel zuiver.

Zoals al eerder gezegd is er de gewone salto (= salto bol - zie afbeeldingen), die je dan nog met allerlei vormen kan variëren. De gemakkelijkste en dus ook de meest voorkomende zijn de hoeksalto, streksalto dubbele salto, contra en de schroef. Hierbij is het de bedoeling:

  • gewone salto: maak het bolletje zo klein mogelijk, dit toont mooier en zal je ook sneller doen draaien
  • hoeksalto: maak de hoek ook klein en werk af (strek je tenen en je knieën)
  • streksalto: span je lichaam helemaal op (zorg er ook voor dat je niet achtergehoekt zit)
  • dubbele salto : twee salto's maken in een sprong
  • contra (tegengaand) een contrasalto is een salto waarbij de draait in tegengestelde richting van je sprong bijvoorbeeld : vooruit springen achteruit salto of achteruitspringen met een vooruit salto.
  • schroef : de schroef is een vooruit of achteruitsalto waarbij je een hele draai om je as maakt ook wel een 360 genoemd, dit is 180 graden meer dan dat je zou draaien bij een barani.