Samarobriva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Samarobriva was de naam van de Franse stad Amiens gedurende de eerste eeuwen van de de Gallo-Romeinse tijd.

Oorsprong van de naam[bewerken]

De Gallo-Romeinse naam van de stad was Samarobriva, wat in de lokale taal «brug (briva) over de Somme (Samara)» betekende. Net als in veel andere plaatsen in Gallië is de lokale naam van de Gallische stam, de Ambiani, later ook de naam van hun hoofdstad geworden, De naam Samarobriva is vervangen door de meervoud accusatiefvorm "Ambienos" of van het meervoud ablatief-locatief "Ambianis".

Geschiedenis[bewerken]

Het gebied werd al tijdens de prehistorie bewoond. Toen de Romeinen de streek voor het eerst betraden werd het gebied door een Gallisch volk, de Ambiani bewoond. Er is zeer weinig bekend over de oude Gallische stad, mede doordat er niet veel archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden. De Romeinen merkten de strategische ligging van de stad al vroeg op. In zijn werk, De Bello Gallico (Over de oorlog in Gallië), vermeldt Julius Caesar dat hij zijn winterkamp van de herfst van 54 v.Chr. tot de lente 53 v.Chr. in Samarobriva opsloeg. In het daaropvolgende jaar deed hij zijn eerste poging om Britannia te veroveren. Hij riep het Concilium Galliae twee keer bijeen.

De stad maakte in de eerste eeuw n.Chr. een belangrijke ontwikkeling door. Dit hing samen met het besluit van de Romeinse keizer Claudius I om Britannia te veroveren. Voor dit doel werden in Gallië nieuwe wegen aangelegd. Doordat de stad nu centraler kwam te liggen, versterkte de relatieve invloed van de stad. Samarobriva werd een van de belangrijkste kruispunten op de weg tussen Lugdunum (Lyon) en Bononia (Boulogne-sur-Mer) als ook een knooppunt van wegen in Noord-Gallië.

Gedurende deze periode werd het forum, de baden en het amfitheater gebouwd. de plattegrond van de stad werd volgens een orthogonaal plan uitgelegd. De straten kruisten elkaar met rechte hoeken. Hierdoor werden insulae gevormd.

In 287 werd de heilige Firminus de eerste bisschop van Amiens. Hij predikte het Christendom in de stad. In 303 werd hij er onthoofd.

Aan het begin van de 4e eeuw werd de Romeinse usurpator Magnentius in Samarobriva geboren.

Gedurende de 4e eeuw werd het amfitheater verbouwd tot een fort: het Castillon, dit fort omsloot een gebied van ongeveer 8 hectare. Daarmee was dit fort van grootste in het noorden van Gallië.