Samenreiskorting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Samenreiskorting houdt in dat een treinreiziger in Nederland tijdens de voordeeluren met korting mag reizen als hij samenreist met iemand die reist op een van de nieuwe NS-abonnementen, een Voordeelurenabonnement, een trajectabonnement, een NS- of OV-Jaarabonnement, of een studentenreisproduct. Een houder van een van deze kaarten mag maximaal drie medereizigers meenemen, die allen 40% korting krijgen. De medereizigers moeten wel in dezelfde klasse zitten als de houder van de kaart die recht geeft op Samenreiskorting.

Als degene die op basis van de Samenreiskorting met korting wil reizen, gebruikmaakt van een OV-chipkaart (dit kan alleen bij NS) moet deze voor de reis bij de NS-kaartautomaat het product "Samenreiskorting" op die kaart laden en daarbij de klasse te kiezen. Het product geldt zolang steeds binnen 35 minuten na uitchecken weer wordt ingecheckt. In veel gevallen komt dit erop neer dat het geldt voor een enkele reis, ook met meerdere vervoerders.

De Samenreiskorting is onafhankelijk van de vraag of de houder van de kaart die recht geeft op Samenreiskorting zelf met korting reist. Zoals gezegd gaat het voor degene die meereist om de (oude) voordeeluren, niet de daluren. In de middagspits reist bijvoorbeeld een houder van een Dal Voordeel abonnement zelf niet met korting, maar degenen die meereizen wel; van 4.00 tot 6.30 reist de houder zelf wel met korting, maar er is geen Samenreiskorting. Voor ieder apart geldt de gebruikelijke regel dat met een papieren vervoerbewijs het tijdsinterval van reizen geldt, en anders het tijdstip van inchecken. Als bijvoorbeeld een houder van een Dal Voordeel abonnement 's morgens samenreist met iemand met een papieren kaartje met korting dan krijgen beide korting als de eerste incheckt om 8.55 uur of later èn de trein vertrekt om 9 uur of later.

Voorwaarde is het samen reizen op hetzelfde traject. Er is soms verwarring over de vraag of het volledig hetzelfde traject moet zijn, of dat samenreizen op een gemeenschappelijk deel van verschillende trajecten is toegestaan.

SamenUitKorting[bewerken]

Tijdens de voordeeluren kunnen personen die samenreizen maar geen van allen in het bezit zijn van een bovengenoemd abonnement, wel gebruikmaken van SamenUitKorting. Eén persoon reist tegen vol tarief, maximaal drie reisgenoten maken gebruik van 40% korting. Vervoersbewijzen met SamenUitKorting zijn tot maart 2013 verkrijgbaar, en wel op de website van NS, als e-ticket.[1]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties